BIS vs DeFi: «Ψευδαίσθηση αποκέντρωσης» που χρήζει αυστηρότερου ελέγχου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BIS vs DeFi: «Ψευδαίσθηση αποκέντρωσης» που χρήζει αυστηρότερου ελέγχου
Η DeFi είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων που υπόσχεται να προσφέρει παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως δάνεια και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, χωρίς τη συμμετοχή ρυθμιζόμενων μεσαζόντων, όπως οι τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών ανησυχεί για τα «αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά», που είναι πιο γνωστή υπό τον όρο Defi.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μια «ομπρέλα» για τις κεντρικές τράπεζες, δήλωσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι ανησυχεί ότι υπάρχει μια «ψευδαίσθηση περί αποκέντρωσης» στην DeFi.

Η DeFi είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων που υπόσχεται να προσφέρει παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως δάνεια και λογαριασμούς ταμιευτηρίου, χωρίς τη συμμετοχή ρυθμιζόμενων μεσαζόντων, όπως οι τράπεζες.

Ωστόσο, οι αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες DeFi που μπορεί να μην είναι τόσο «αποκεντρωμένες» όσο διαφημίζονται.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, πρώτον, η αποκεντρωμένη πτυχή τείνει να είναι απατηλή», είπε ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της BIS, στο CNBC την Τρίτη.

«Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα κινήτρων που σχετίζονται με το γεγονός ότι, μέσω αυτής της αποκέντρωσης, κάποια στιγμή καταλήγετε σε κάποιους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο, και όχι απαραίτητα προς το συμφέρον των χρηστώντων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Ο όμιλος της κεντρικής τράπεζας δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα σχετικά με τις ανησυχίες του.

Η BIS είπε ότι η DeFi πρέπει να «ρυθμιστεί σωστά» προκειμένου να προστατεύονται οι επενδυτές και να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά.

Ο Τίμο Λέες, συνιδρυτής του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου Swarm Markets, αποδέχτηκε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην DeFi, αλλά είπε ότι πολλά ιδρύματα στον χώρο εργάζονται ήδη για την αντιμετώπιση των συστημικών ζητημάτων που επισημαίνονται από την BIS.

«Τελικά, κάθε πρωτόκολλο θα αντιμετωπίσει την απόφαση για το εάν θα μεταβεί σε ένα συμβατό επιχειρηματικό μοντέλο», ανέφερε ο Λέες.

«Υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε από τη λειτουργία εντός των ρυθμιστικών πλαισίων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των επενδυτών και τη διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές».

Πολλές υπηρεσίες DeFi είναι χτισμένες πάνω στο Ethereum, το δίκτυο blockchain πίσω από το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Οι συναλλαγές διευκολύνονται μέσω των λεγόμενων έξυπνων συμβολαίων, που αυτοματοποιούν διάφορες διαδικασίες μέσω κώδικα.

Κεφάλαια αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων βρίσκονται επί του παρόντος σε πρωτόκολλα DeFi που βασίζονται στο Ethereum, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ειδήσεων και έρευνας The Block. Μερικές από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον χώρο περιλαμβάνουν τις Maker, Curve και Compound.

Οι ιστότοποι DeFi προσελκύουν επενδυτές με την υπόσχεση τεράστιων αποδόσεων στα δάνεια και τις αποταμιεύσεις τους. Αλλά γίνονται όλο και περισσότερο στόχος χάκερ και απατεώνων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic, πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από απάτες και κλοπές DeFi μέχρι στιγμής το 2021.

Η BIS είπε ότι πιστεύει ότι οι κίνδυνοι γύρω από την DeFi έχουν περιοριστεί επί του παρόντος στις αγορές κρυπτονομισμάτων, αλλά ότι, στο εξής, «η ανάπτυξη της DeFi δημιουργεί ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο όμιλος επεσήμανε «σοβαρές» ευπάθειες στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με υψηλή μόχλευση, ζητημάτων ρευστότητας και έλλειψης μηχανισμών απορρόφησης των «κραδασμών», όπως οι τράπεζες.

«Είναι σημαντικό εμείς ως αρχές να μην αισθανόμαστε εφησυχασμένοι», είπε ο Κάρστενς. «Μπορεί να υπάρχουν πτυχές που είναι ασφαλείς, αλλά υπάρχουν και κάποιες πτυχές που δεν είναι, και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας κάνει να το σκεφτούμε σοβαρά».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider