Bitcoin: Διαλύεται η υπόθεση του «ψηφιακού χρυσού» - Μπαίνει σε «crypto winter»;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Διαλύεται η υπόθεση του «ψηφιακού χρυσού» - Μπαίνει σε «crypto winter»;
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο αυξημένος πληθωρισμός κατακρημνίζουν την τιμή του κρυπτονομίσματος. 

Μία από τις βασικές επενδυτικές υποθέσεις για το bitcoin, αυτή του «ψηφιακού χρυσού», δείχνει να «διαλύεται» καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ανατολική Ευρώπη και ο αυξημένος πληθωρισμός κατακρημνίζουν την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Παρότι το bitcoin χαρακτηρίζεται συχνά «ψηφιακός χρυσός» από τους υποστηρικτές του, με βάση την ιδέα πως μπορεί να παρέχει μια αξία παρόμοια με τον χρυσό και δεν συνδέεται με άλλες οικονομικές αγορές, όπως οι μετοχές. Οι υποστηρικτές του bitcoin βλέπουν επίσης το κρυπτονόμισμα ως ένα περιουσιακό στοιχείο «ασφαλούς καταφυγίου» που μπορεί να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξανόμενων τιμών, οι οποίες αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων όπως το αμερικανικό δολάριο.

Η πορεία του το τελευταίο διάστημα δείχνει πως η υπόθεση αυτή ίσως και να μην είναι ακριβής.

Η τιμή του bitcoin έπεσε σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη, μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης και την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, με τον πληθωρισμό σε ιστορικό υψηλό επίπεδο θα περίμενε κανείς πως το bitcoin θα βρισκόταν σε ανοδική πορεία. Αντίθετα, το κρυπτονόμισμα έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του, από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου, όταν άγγιξε σχεδόν τα 69.000 δολάρια.

«Crypto winter»

Η τιμή του bitcoin δείχνει να ακολουθεί τις κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, όλο και πιο πολύ, με την συσχέτιση του κρυπτονομίσματος και του S&P 500 να αυξάνεται σταθερά.

«Η κατοχή κρυπτονομισμάτων από παραδοσιακούς επενδυτές κινεί τα νήματα πίσω από την στενή σύνδεση του bitcoin με τα διεθνή χρηματιστήρια», παρατηρεί ο Chris Dick, trader στην πλατφόρμα B2C2, μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με το CNBC, η πτώση της τιμή του κρυπτονομίσματος έχει προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών για μια παρατεταμένη «bear» περίοδο στην αγορά, γνωστή και ως «crypto winter».

Να θυμίσουμε πως η τελευταία τέτοια περίοδος σημειώθηκε στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018, όταν το bitcoin βυθίστηκε έως και 80% από το -τότε - ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider