ΗΠΑ: Κατηγορίες για «πολυετή εξαπάτηση των επενδυτών» της FTX από τον Μπάνκμαν-Φριντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κατηγορίες για «πολυετή εξαπάτηση των επενδυτών» της FTX από τον Μπάνκμαν-Φριντ
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης απήγγειλαν κατηγορίες στον Μπάνκμαν-Φριντ για συνομωσία για την εξαπάτηση των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 17:00

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απήγγειλε την Τρίτη ποινικές κατηγορίες στον συνιδρυτή της FTX.com, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, για εξαπάτηση των επενδυτών από την εταιρεία του, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SEC, η FTX είχε συγκεντρώσει πάνω από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, με 1,1 δισ. δολάρια να προέρχονται από 90 επενδυτές με βάση τις ΗΠΑ, ενώ διαφήμιζε την ασφάλεια της πλατφόρμας και μέτρα μείωσης του κινδύνου για τα assets των επενδυτών.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η SEC, ο Μπάνκμαν-Φριντ για χρόνια απέκρυβε τις σχέσεις της FTX με την Alameda Research (το hedge fund κρυπτονομισμάτων που «έτρεχε» κρυφά). Παράλληλα, η FTX απέκρυβε την ειδική μεταχείριση που είχε προς την Alameda, με μια απεριόριστη γραμμή πίστωσης που πληρωνόταν από τους καταναλωτές της πλατφόρμας και εξαιρούσε την FTX από ρίσκα μετάγγισης στην αγορά συναλλάγματος.

Η SEC ανακοίνωσε πως απαγορεύσει στον Μπάνκμαν-Φριντ κάθε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, με εξαίρεση αυτές του δικού του προσωπικού λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο συνιδρυτής της FTX συνελήφθη στις Μπαχάμες. Μετά από συνεργασία της κυβέρνησης του νησιού με την αμερικανική εισαγγελία, αναμένεται οι Μπαχάμες να προβούν σε έκδοση του πρώην στελέχους στις ΗΠΑ, οπού και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Η σύλληψη του αποτελεί το πρώτο βήμα των ρυθμιστικών αρχών να υπάρξει λογοδοσία για το «ντόμινο» συνεπειών πολλών δισεκατομμυρίων που προκλήθηκε από το άδοξο τέλος της πλατφόρμας FTX.

Συνομωσία για την εξαπάτηση των ΗΠΑ

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης απήγγειλαν κατηγορίες στον Μπάνκμαν-Φριντ για προσπάθεια απάτης μέσω μεταφοράς κεφαλαίων, για παραβίασης της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος και -κυρίως- συνομωσία για την εξαπάτηση των ΗΠΑ και των χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με το CNBC, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως ο Μπάνκμαν-Φριντ έχει ξεκινήσει την εγκληματική του δραστηριότητα από το 2019 και πως από το 2020 συνωμοτούσε για την εξαπάτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κάνοντας παράνομες δωρεές σε υποψήφιους πολιτικούς.

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Μπάνκμαν – Φριντ λόγω FTX

gazzetta
gazzetta reader insider insider