Οι «διαδικασίες» για την είσοδο του ψηφιακού Ευρώ, από το φθινόπωρο θα γίνουν πιο συγκεκριμένες τόσο όσον αφορά το «αν» όσο και τους «χρόνους» για την εμφάνιση του ψηφιακού νομίσματος. Κατά πως φαίνεται όμως οι διαδικασίες «τρέχουν» για να είναι το ψηφιακό Ευρώ «ετοιμοπαράδοτο» στα τέλη του 2027 ή στις αρχές του 2028.
Αυτός που το λέει αυτό δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της Bundesbank, τον νομισματικό «ιέρακα» της ΕΚΤ, τον κ. Νάγκελ.
Τι λέει; Ιδού το πώς το βλέπει: «Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο “ψηφιακός”, από πιστοποιητικά έως εισιτήρια τρένων, υπάρχει πλέον μια ψηφιακή λύση για σχεδόν τα πάντα. Δεν θα ήταν εντελώς περίεργο αυτές τις μέρες αν οι κεντρικές τράπεζες δεν προσέφεραν χρήματα και σε ψηφιακή μορφή; Το ψηφιακό ευρώ θα καταστήσει τις ψηφιακές πληρωμές ταχύτερες και ασφαλέστερες. Και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, η υποδομή για αυτό θα είναι στα χέρια της “Ευρώπης”».
Πότε θα γίνει αυτό και με ποιες διαδικασίες; Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρώτα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εισαγάγει το ψηφιακό ευρώ. Ωστόσο, αναμένω ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το ψηφιακό ευρώ για να ψωνίζουμε ηλεκτρονικά και να πραγματοποιούμε πληρωμές πρόσωπο με πρόσωπο σε τέσσερα έως πέντε χρόνια...».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «ψηφιακό ευρώ» είναι πιο... κοντά από όσο νομίζουμε
Ψηφιακό και χάρτινο Ευρώ
Από τη στιγμή που τίθεται με τόση βεβαιότητα η ετοιμότητα της ΕΚΤ για την εισαγωγή του «ψηφιακού» Ευρώ, αυτομάτως έρχεται το ερώτημα τι θα γίνει με το «χάρτινο» Ευρώ; Θα καταργηθεί; Θα συρρικνωθεί η χρήση του; Πού και πώς θα γίνει αυτό;
Η απάντηση και πάλι από τον επικεφαλής της Bundesbank είναι σαφής: «Για να επαναλάβω, τα “μετρητά” είναι εδώ για να μείνουν. Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν χρήσιμο συμπλήρωμά τους. Πρόκειται για την προσφορά περισσότερων επιλογών στο ευρύ κοινό...». Άλλωστε, όπως επισήμανε, οι ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών «ψηφιακών πληρωμών» που κάνουν εμπορική χρήση των δεδομένων των πελατών τους υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Οι κεντρικές τράπεζες, αντίθετα με αυτούς, «δεν έχουν κανένα εμπορικό συμφέρον». Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολύ μεγάλες διαφορές, σύμφωνα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Bundesbank.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα «τεχνικά» προβλήματα για την εισαγωγή του ψηφιακού Ευρώ; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Η «εσωτερική» χρήση του ψηφιακού Ευρώ φαίνεται πως έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που θα μπορούσε να συναντήσει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Τα περισσότερα από τα «άλυτα» ακόμα προβλήματα έχουν να κάνει με τη διεθνή χρήση του ψηφιακού Ευρώ και πιο συγκεκριμένα με τις συναλλαγματικές συναλλαγές με τα άλλα «ψηφιακά» νομίσματα και τα διαφορετικά συστήματα τα οποία έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται. Κάποια από αυτά μάλιστα, όπως το ψηφιακό γουάν στην Κίνα, ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστική χρήση στα περιορισμένα όρια κάποιων περιφερειών της χώρας.
Στο κομμάτι αυτό, ήτοι των διεθνών συναλλαγών, έχει εδώ και καιρό πάρει το πάνω χέρι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) με μία εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών (Hub) που δουλεύει ακριβώς πάνω στο κομμάτι των διεθνών συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα. Από το μέτωπο εκείνο πολλά ερωτηματικά παραμένουν ακόμα προς απάντηση.
Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα της BIS με τίτλο «Αποτελέσματα (2022) για τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα των κεντρικών τραπεζών» οι απαντήσεις από 86 κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι «το ποσοστό που ασχολείται με κάποια μορφή εργασίας CBDC (ψηφιακό νόμισμα) έχει αυξηθεί στο 93% και ότι οι εργασίες για το CBDC λιανικής είναι πιο προχωρημένες από ό, τι για το CBDC χονδρικής (Token). Επιπλέον, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες βλέπουν πιθανή αξία στην ύπαρξη τόσο ενός CBDC λιανικής όσο και ενός συστήματος γρήγορων πληρωμών και ότι θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν δημόσια 15 CBDC λιανικής και εννέα χονδρικής το 2030...».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τραπεζική κρίση «επισπεύδει» τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για... ψηφιακά νομίσματα
«ΣΔΙΤ» στα ψηφιακά νομίσματα
Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι σύμφωνα με τη μελέτη της BIS, «μέχρι σήμερα, τα σταθερά κρυπτονομίσματα και άλλα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία σπάνια χρησιμοποιούνται για πληρωμές εκτός του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης».
Σύμφωνα με το report, που κατατέθηκε από την BIS στους υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες στην τελευταία συνάντηση της G20, υπάρχουν κωδικοποιημένα συμπεράσματα για τα ψηφιακά νομίσματα τα οποία είναι:
Για τους διαφορετικούς τύπους CBDC, η έκθεση διαπιστώνει:
- Τα CBDC χονδρικής (Token) θα καθοδηγούνται από την προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να διαμορφώσουν το μέλλον των συναλλαγών και του διακανονισμού.
- Ένα CBDC λιανικής είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα, και όχι μόνο για τις κεντρικές τράπεζες. Τα έργα του Hub της BIS, επικεντρώνονται σε μεμονωμένες πτυχές για να ρίξουν φως σε αυτές τις πολυπλοκότητες. Συγκεκριμένα, πειραματίζονται με (i) το πιο ελπιδοφόρο μοντέλο CBDC, ένα μοντέλο δύο επιπέδων με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. (ii) το πιο θεμελιώδες χαρακτηριστικό, την ιδιωτικότητα, και (iii) τη μεγαλύτερη πρόκληση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
- Οι διασυνοριακές ρυθμίσεις CBDC είναι νέο έδαφος και πιο περίπλοκες από τις εγχώριες αντίστοιχες. Οι κοινές πλατφόρμες είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία και να αποφέρουν δυνητική λειτουργική αποδοτικότητα σε σύγκριση με τις τρέχουσες ρυθμίσεις, αλλά τα σχέδια «κόμβων» και «ακτίνων» παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τα εγχώρια συστήματα και, ως εκ τούτου, είναι ευκολότερο να μελετηθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να δώσουν νέες λύσεις σε πολλές «παλιές» επιχειρησιακές προκλήσεις και ζητήματα πολιτικής.
Το ενδιαφέρον στοιχείο για το οποίο στο αναλυτικό κείμενο του HUB της BIS δίνονται περισσότερα στοιχεία για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι εκείνο που αναφέρεται σε συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όσον αφορά το ψηφιακό νόμισμα «λιανικής» χρήσης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Project Icebreaker: Άλλο ένα βήμα ετοιμότητας «εισαγωγής» των ψηφιακών νομισμάτων (ευρώ)
Κρυπτονομίσματα
Και με τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα τι γίνεται; Σύμφωνα με τον κ. Νάγκελ όταν μιλάμε για κρυπτονομίσματα δεν μιλάμε στην πραγματικότητα για «νομίσματα» αλλά για «κερδοσκοπικά αντικείμενα». Οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί του και αποκαλύπτουν τη στάση της Bundesbank γι' αυτά...
Όπως είπε, «δεν αναφερόμαστε στο bitcoin και τα παρόμοια ως νομίσματα. Μοιάζουν περισσότερο με κερδοσκοπικά αντικείμενα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες και άλλες εποπτικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν στενά τα κρυπτο-στοιχεία του ενεργητικού. Πρέπει να ρυθμίσουμε και να διατηρήσουμε υπό έλεγχο τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχει ο τομέας των κρυπτονομισμάτων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα...
Πιστεύω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε τα κρυπτοστοιχεία με συνεπή τρόπο. Έχουμε ήδη σημειώσει κάποια πρόοδο στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις πρόσφατα ενέκρινε έναν κανονισμό που διέπει τις αγορές κρυπτογράφησης. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό επειδή δεν καλύπτει όλα τα μέρη του τομέα. Υποστηρίζω τις ευρύτερες ρυθμιστικές συστάσεις που μόλις εξετάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδία. Για να έχει σωστή ισχύ η ρύθμιση, πρέπει να εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο...».