Σε νέα υψηλά 16 μηνών διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος που συντάσσει ο ΙΟΒΕ και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να «σκαρφαλώνει» σε ρεκόρ δύο ετών, την ίδια στιγμή που σε ΕΕ και Ευρωζώνη καταγράφεται υποχώρηση. Δεν λείπει ο προβληματισμός για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων με τις προκλήσεις να μην βγαίνουν εντελώς από το «κάδρο».
Η νέα αυτή άνοδος του οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που ακολουθεί εκείνη του Ιουνίου στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο, στηρίζεται στις ενισχυμένες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες, ενώ αντισταθμίζεται μερικώς από μικρή κάμψη που παρατηρήθηκε στη Βιομηχανία και ενώ στις Κατασκευές οι προσδοκίες παρέμειναν αμετάβλητες.
Συγκεκριμένα στις υπηρεσίες, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε σημαντικά, στις 119,6 μονάδες, από 113,0 τον Ιούνιο με τις θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων να κλιμακώνονται, ενώ παράλληλα βελτιώνονται αισθητά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να ενισχύονται ηπιότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο «πακέτο» των υπηρεσιών συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος του τουρισμού που κατά την καλοκαιρινή περίοδο γνωρίζει την ακμή του.
Επιπλέον, στο λιανεμπόριο, άνοδο στις 117,7 μονάδες σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιούλιο, από 115,9 μονάδες τον Ιούνιο με το ΙΟΒΕ να αποδίδει την βελτίωση αυτή στην αισθητή ενίσχυση των προσδοκιών στον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και της ηπιότερης στους υπόλοιπους κλάδους, με μόνο τα Οχήματα και Ανταλλακτικά και τα Είδη οικιακού εξοπλισμού να κινούνται ήπια πτωτικά.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στους άλλους κλάδους, το ΙΟΒΕ επισημαίνει:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν αισθητά.
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένισε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
Σε υψηλό δύο ετών η εμπιστοσύνη των καταναλωτών - Η πολιτική σταθερότητα αποτιμάται θετικά
Ειδικότερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει πως η βελτίωση του κλίματος οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω ενίσχυσή της, που σημειώνει νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας. Άλλωστε συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, κινούμενος μάλιστα σε αντίθετη πορεία με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι οποίοι υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Όσον αφορά στην ερμηνεία που δίνει το ΙΟΒΕ, επισημαίνει τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων και του πολιτικού ρίσκου, τα οποία ακολουθούν την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, που έβγαλαν την χώρα από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο των προηγούμενων μηνών. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί σε σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας.
Το ΙΟΒΕ επισημαίνει πως η θερινή περίοδος και η πορεία του τουρισμού ευνοεί αισιόδοξες αποτιμήσεις σε διάφορους κλάδους που αμέσως ή εμμέσως επηρεάζονται από αυτόν αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καμφθεί και εξακολουθούν να προβληματίζουν. Βεβαίως, παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Σημειώνεται πως ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση. Συνεπώς το ΙΟΒΕ εκτιμά πως οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία.
Υποχωρεί το κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο εκτινάσσεται σε νέα ρεκόρ, υποχωρεί τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.
Το ΙΟΒΕ αξιολογεί στην Έρευνα του, πως διαμορφώθηκε στις 93,6 μονάδες στην ΕΕ και στις 94,5 μονάδες στην Ευρωζώνη από 94,1 και 95,3 τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα χαμηλών προσδοκιών στην Βιομηχανία και στις Κατασκευές με τις προσδοκίες στο Εμπόριο να αντισταθμίζουν εν μέρει τον δείκτη, ενώ οι Υπηρεσίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Έρευνα του ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει την ανοδική της πορεία ανακάμπτοντας από το ιστορικά χαμηλό του Σεπτεμβρίου του 2022.
Στη Βιομηχανία ο δείκτης υποχώρησε για έκτο μήνα, παρουσιάζοντας εκ νέου εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και επιδείνωση στις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών, με τα αποθέματα να διογκώνονται περαιτέρω.
Το Λιανικό εμπόριο ανέκαμψε μερικώς από τις απώλειες των δύο προηγούμενων μηνών, βελτίωση που αντανακλά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, αλλά και τις προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση τους.
Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των εκτιμήσεων της τρέχουσας ζήτησης που αντισταθμίστηκε από την βελτίωση των εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης, με τις προσδοκίες της μελλοντικής ζήτησης να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε αισθητά ως αποτέλεσμα των ηπιότερων προσδοκιών του επιπέδου παραγγελιών, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να διατηρούνται αμετάβλητες.
Τέλος, όπως σημειώνεται όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, αλλά και των νοικοκυριών τους, με τις προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση να βελτιώνονται επίσης, ενώ παράλληλα οι προθέσεις τους να προβούν σε μείζονες αγορές το επόμενο διάστημα παραμένουν αμετάβλητες. Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ισπανία (+1,3) και στην Πολωνία (+0,9). Αντίθετα, υποχώρησε στην Γαλλία (-2,3), στην Γερμανία (-2,1) και σε μικρότερο βαθμό στην Ολλανδία (-0,9), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία (+0,1).