Έδαφος αρχίζει να κερδίζει και ο οδικός τουρισμός φέτος το καλοκαίρι με τις οδικές αφίξεις που είχαν πληγεί σφόδρα μετά και την πανδημία του κορονοϊού να ανακάμπτουν αισθητά στις αρχές του καλοκαιριού.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρόσφατου στατιστικού Δελτίου του INSETE για την πορεία του τουρισμού τον Ιούνιο, οι οδικές αφίξεις τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού κινήθηκαν κατά 44% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι υπολειπόμενες μόλις 2,1% από την χρυσή χρονιά του 2019.
Η ψαλίδα έκλεισε και σε επίπεδο εξαμήνου, με τις οδικές αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 να υπολείπονται κατά 12,1% από τις αντίστοιχες του πρώτου εξαμήνου του 2019, αγγίζοντας τα 3,6 εκατ. ξεπερνώντας κατά 49,7% και τις αντίστοιχες αφίξεις του 2022.
Η πορεία ωστόσο καθ' όλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου δεν ήταν σταθερή με τον ρυθμό ανόδου των οδικών αφίξεων άλλοτε να επιταχύνεται κι άλλοτε να επιβραδύνεται.
Για την ακρίβεια, η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με τις οδικές αφίξεις να αυξάνουν τον Ιανουάριο κατά 143% έναντι του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς όπου οι επιπτώσεις του κορονοϊού ήταν ακόμα εμφανείς. Τους τρεις επόμενους μήνες - Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο - η άνοδος των οδικών αφίξεων επιβραδύνθηκε, φτάνοντας το +79,1%, +59,2% και +76,6% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Επιβράδυνση που κορυφώθηκε τον Μάιο, όπου οι οδικές αφίξεις κινήθηκαν οριακά υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 2%. Ωστόσο ο Ιούνιος φάνηκε να αναπληρώνει μέρος του χαμένου εδάφους, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 44,4% σε σχέση με πέρυσι(1,3 εκατ. αφίξεις).
Ποιοι τουρίστες φτάνουν στη χώρα οδικώς
Σε επίπεδο τουριστών, αύξηση παρατηρήθηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές παρατηρήθηκε από την Βουλγαρία, από την οποία αφίχθησαν οδικώς 1,3 εκατ. επισκέπτες, 72,5% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Την μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά βέβαια παρουσίασε η Τουρκία, οι οδικές αφίξεις από την οποία αυξήθηκαν κατά 158% φτάνοντας τις 402 χιλιάδες οδικές αφίξεις,
Στην τρίτη θέση των κυριότερων χωρών που τροφοδότησαν την Ελλάδα με τουρίστες που κατέφθασαν οδικώς, βρέθηκε η Αλβανία οι οδικές αφίξεις από την οποία αυξήθηκαν κατά 27% και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τις οδικές αφίξεις να αυξάνουν κατά 25,5%.
Πέταξαν τα ελληνικά αεροδρόμια
Το τουριστικό μείγμα συμπληρώθηκε κι από τις πολύ καλές επιδόσεις των αεροπορικών αφίξεων, οι οποίες τον Ιούνιο του 2023 καταγράφηκαν αυξημένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2022 και κατά 13,1% σε σχέση με το 2019.
Σε επίπεδο α’ εξαμήνου δε, οι αεροπορικές αφίξεις παρατηρήθηκαν αυξημένες κατά 21,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά αλλά και κατά 11% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.
Οι προορισμοί που κέρδισαν του τουρίστες
Αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2023, με εξαίρεση τις Κυκλάδες όπου σημειώθηκαν 386 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -6,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Στις λοιπές γεωγραφικές ενότητες ωστόσο παρατηρήθηκε άνοδος (Κρήτη 7,3%, Πελοπόννησο 5,0%) η οποία στην περίπτωση των Δωδεκανήσων και των Ιόνιων Νήσων ήταν διψήφια (10,4% και 10,2% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι).
Ακόμα και στην περίπτωση των Κυκλάδων βέβαια, το κενό καλύφθηκε από τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 20,2%. Αντιστοίχως ανοδικά κινήθηκαν και οι αφίξεις εσωτερικού σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια Νησιά φτάνοντας το +33,3%,+27,3% και το +15,1%.