Τουρισμός: Πώς κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Πώς κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών
Κλείνει την ψαλίδα των τιμών έναντι των ανταγωνιστών η Ελλάδα. 123% πάνω από το 2019 οι τιμές στα πεντάστερα. Φθηνότερη η Ισπανία έναντι της Ελλάδας. Η προσέλκυση Αμερικανών τουριστών και η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Επιστροφή στην κανονικότητα, υψηλή ζήτηση αλλά και υψηλές τιμές είναι μερικά από τα δομικά συστατικά της φετινής τουριστικής χρονιάς. Συστατικά που συμβάλλουν σε ένα καλό αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους αλλά και στο να κλείσει η ψαλίδα των τιμών μεταξύ της χώρας μας και βασικών ανταγωνιστών της, υστέρηση που επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία από φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου.

«Το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) των αθηναϊκών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 19,5% έναντι του 2022 και κατά 21,4% έναντι του 2019, φτάνοντας τα 117.36 ευρώ. Σε επίπεδο πόλεων - ανταγωνιστών ωστόσο, τα στοιχεία πενταμήνου 2023 δείχνουν πως εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι όλων, διαθέτοντας την πλέον χαμηλή μέση τιμή δωματίου. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη μέση τιμή δωματίου λ.χ. στην Κωνσταντινούπολη είναι 134.22 ευρώ, στην Μαδρίτη 142.11 ευρώ, στην Βαρκελώνη 164.20 ευρώ ενώ σε Ρώμη και Παρίσι κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (203.79 ευρώ και 294.02 ευρώ αντίστοιχα)» έγραφε χαρακτηριστικά το τελευταίο Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Συμπλήρωνε μάλιστα ότι παρά την αύξηση των επιδόσεων της Αθήνας η πρωτεύουσα συνέχισε να απέχει αρκετά από τις αντίστοιχες επιδόσεις των περισσοτέρων ξένων πόλεων – ανταγωνιστών της Αθήνας και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Rev Par) το α’ πεντάμηνο του 2023 «Οι πόλεις ανταγωνιστές σχεδόν στο σύνολό τους σημείωσαν συγκριτικά με την Αθήνα σημαντικές αυξήσεις (λ.χ. έως και 19,7% Βαρκελώνη και Μαδρίτη, έως και 40,0% Κωνσταντινούπολη, έως και 45,7% Ρώμη, κ. ο. κ.) έναντι της Αθήνας για την οποία η αύξηση Rev Par δεν ξεπέρασε το 16,5%» επεσήμανε ενδεικτικά.

123% πάνω από το 2019 οι τιμές στα πεντάστερα

Η συνθήκη ισχύει και στο σύνολο της χώρας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κάποιες διαφορές κατά την υψηλή θερινή περίοδο, χάρη στις τιμές και το έσοδο ανά δωμάτιο που παρουσιάζουν τα πολυτελή καταλύματα σε δημοφιλείς νησιωτικές περιοχές. To γεγονός επισφραγίζει και πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian Technologies, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας φέρεται να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμών στα ξενοδοχεία σε σχέση με το 2019, συγκριτικά με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με το κόστος να έχει ξεπεράσει ακόμα και σε απόλυτη τιμή κάποιους ανταγωνιστές.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα δεδομένα της Mabrian, η αύξηση των τιμών στα ελληνικά πεντάστερα φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με το προ πανδημικό 2019, φτάνει το 123%, με το μέσο κόστος διανυκτέρευσης να διαμορφώνεται στα 348 ευρώ. Αντίστοιχα οι αυξήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα φτάνοντας το 23,8%, 18,4% και 25,3% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι τιμές στα ελληνικά 5άστερα παραμένουν χαμηλότερες από αυτές των πεντάστερων σε Γαλλία και Ιταλία, όπου η διαμονή κοστίζει μεσοσταθμικά 447 ευρώ και 431 ευρώ αντίστοιχα. Η μόνη χώρα στην οποία το κόστος παραμένει χαμηλότερο - συγκεκριμένα 307 ευρώ - μετά και την τριψήφια αύξηση που καταγράφηκε στη χώρα μας είναι η Ισπανία, σύμφωνα με την Mabrian.

Φθηνότερη η Ισπανία έναντι της Ελλάδας

To υψηλότερο ποσοστό αύξηση σημειώνει η χώρα μας και στις χαμηλότερης κατηγορίας επιλογές διαμονής. Στην περίπτωση των τετράστερων για παράδειγμα οι τιμές από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 67,2%, ενώ κατά 25,5% υψηλότερα κινούνται και στην περίπτωση των καταλυμάτων τριών αστέρων.

Οι αντίστοιχες αυξήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία φτάνουν στην περίπτωση των τετράστερων τα 7,2%, 11,5% και 7,4% αντίστοιχα. Μάλιστα στην περίπτωση των ξενοδοχείων τριών αστέρων στη Γαλλία παρατηρείται μείωση τιμής κατά -1,6% ενώ σε Ιταλία και Γαλλία οι αυξήσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα (19,6% και 12,1% αντίστοιχα).

Και πάλι βέβαια, σε απόλυτες τιμές την πρωτοκαθεδρία έχει η Γαλλία με τα τετράστερα να κοστίζουν μεσοσταθμικά 193 ευρώ και η Ιταλία όπου τιμή φτάνει τα 174 ευρώ. Ωστόσο η Ισπανία - βασικός ανταγωνιστής της χώρας μας - φαίνεται να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από αυτά της Ελλάδας και στις δύο αυτές κατηγορίες. Συγκεκριμένα η τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων φτάνει τα 145 ευρώ, έναντι 199 ευρώ στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό των αυξήσεων που συντελέστηκαν την τρέχουσα χρονιά αποτελεί και το γεγονός ότι στην περίπτωση των τριών αστέρων η χώρα μας παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερη τιμή κι από τα αντίστοιχα ξενοδοχεία της Ιταλίας (122 ευρώ η διανυκτέρευση στην περίπτωση της Ιταλίας έναντι 123 ευρώ η διανυκτέρευση στην Ελλάδα και τα τριών αστέρων 120 ευρώ).

Η αύξηση των τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία αποδίδεται, κατά τη Mabrian, στη στροφή στον πεντάστερο τουρισμό που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, όπου όλο και περισσότερες μονάδες τέτοιου τύπου ανοίγουν τις πύλες τους. Πάντως, παρά τις αυξήσεις των τιμών, η Ελλάδα σύμφωνα με τη Mabrian παραμένει ο προορισμός με τις καλύτερες προσφορές από πλευράς ξενοδοχείων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επιλογές σε επίπεδο προσφοράς ξενοδοχείων, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ικανοποίησης των ξένων τουριστών, με τη Γαλλία να κατατάσσεται τελευταία. Η Ιταλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα και βαθμολογούνται από τους ταξιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης.

Οι αμερικανοί τουρίστες στο επίκεντρο των τουριστικών προορισμών της Μεσογείου

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαφοροποιήσεις των τιμών οι τέσσερις προορισμοί της Μεσογείου παραμένουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών ειδικά αυτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για την ακρίβεια και βάσει των δεδομένων της Mabrian, Γαλλία και Ιταλία που είχαν και στο παρελθόν καλή συνδεσιμότητα με αμερικανικούς προορισμούς, έχουν αυξήσει τις προσφερόμενες διαθέσιμες θέσεις κατά 36% και 45% αντίστοιχα. Αντίστοιχα στη χώρα μας και στην Ισπανία όπου η συνδεσιμότητα ήταν σε χαμηλότερη επίπεδα η αύξηση των προσφερόμενων διαθέσιμων θέσεων φτάνει στο 20% ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και η ζήτηση.

Η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας έναντι των ανταγωνιστών

Ως προς την αεροπορική συνδεσιμότητα εν γένει και οι τέσσερις χώρες αύξησαν τις προσφερόμενες θέσεις για το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε διεθνείς πτήσεις κατά 14,2% και 13,3%, ενώ μείωσαν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε πτήσεις εσωτερικού σε ποσοστό 3% και 4,2% αντίστοιχα.

Η Ισπανία και η Ελλάδα, από την άλλη, αύξησαν τις προσφερόμενες θέσεις τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, η Ισπανία αύξησε κατά 8,6% τις διαθέσιμες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις και κατά 4,2% σε πτήσεις εσωτερικού. Αντίστοιχα, η Ελλάδα αύξησε τη διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις σε ποσοστό 3,8% και τις θέσεις εσωτερικού σε ποσοστό 5,5%, πάντα σε σχέση με το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η Daily Telegraph «ψηφίζει» Ελλάδα για το 2023

Τουρισμός: Χρονιά εξισορρόπησης το 2023 - Η πορεία και οι εκτιμήσεις για την υψηλή σεζόν

Βαρόμετρο οι τιμές για τις πληρότητες στον τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider