Mετά από την έγκριση του ETF spot Βitcoin εχθές από την SEC, με τις 11 αιτήσεις από εκδότες να παίρνουν το πράσινο φως, οι προοπτικές για το κρυπτονόμισμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές σύμφωνα με τις προσδοκίες αναλυτών ενώ ήδη σήμερα ξεπερνά τις 49.000 δολάρια.
Ο CIO της Bitwise Investments –η οποία είναι ο ένας από τους έντεκα εκδότες- και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ETF.com, Mατ Χιούγκαν, αντλεί συμπεράσματα από την ιστορία των ETF για να υποστηρίξει πως έρχονται καλύτερες ημέρες για το Βitcoin, καθώς και άλλες φορές η έναρξη ενός ETF έφερε στο mainstream ένα άλλοτε εναλλακτικό περιουσιακό στοιχείο ή επενδυτική στρατηγική.
Όπως επισημαίνει, συνέβη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, τις κύριες ετερόρρυθμες συνεργασίες (MLP), τα τραπεζικά δάνεια, τα futures μεταβλητότητας, τα ανοίγματα με απόθεμα ασφαλείας, αλλά το πιο σχετικό παράδειγμα είναι ο χρυσός.
Το πρώτο ETF χρυσού των ΗΠΑ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2004. Ήταν δύσκολο να ξεκινήσει, χρειάστηκε πολλά χρόνια προσπάθειας και περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές αμοιβές αλλά απέδωσε καρπούς, μετατρέποντας ουσιαστικά τον χρυσό ως επένδυση και ανοίγοντας το δρόμο για χρόνια θετικών αποδόσεων για το περιουσιακό στοιχείο.
Η τιμή του χρυσού μετά το ETF
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε για εννέα συνεχόμενα ημερολογιακά χρόνια μετά το πρώτο ETF χρυσού που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 18 Νοεμβρίου 2004. Είναι το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών θετικών ετών στην καταγεγραμμένη ιστορία του χρυσού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τα ETF χρυσού προσέλκυσαν εισροές 89 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, αντλώντας 2.667 μετρικούς τόνους χρυσού ή 86 εκατομμύρια ουγγιές - περισσότερο χρυσό από ό,τι οι χώρες της Κίνας, της Ελβετίας και της Ρωσίας μαζί.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η ζήτηση για χρυσό που σχετίζεται με επενδύσεις αυξήθηκε από 4% της συνολικής ζήτησης το 2000 σε 45% το 2009, «οδηγούμενη κυρίως από την αύξηση της ζήτησης για ETF και συναφή προϊόντα».
Αν και ο αναλυτής επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι το Βitcoin θα κάνει το ίδιο πράγμα, καθώς η ναυαρχίδα των crypto δεν είναι χρυσός και οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές.
Οι ροές των επενδυτών δεν θα έρθουν ταυτόχρονα
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι πως όλοι θέλουν να ξέρουν πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα ETF του Βitcoin, αν και αυτό δεν είναι εφικτό να διευκρινιστεί, με μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ροών να κυμαίνονται 30 έως 200 δισ. δολαρίων.
Άλλη μια αβεβαιότητα αφορά τις ροές: δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθουν ταυτόχρονα καθώς στην πραγματικότητα, το κυρίαρχο σεναριο αναφέρει πως θα χτιστούν με την πάροδο του χρόνου.
Ακολουθούν οι συνολικές εισροές για τα πρώτα εννέα ημερολογιακά χρόνια μετά την κυκλοφορία των ETF χρυσού στις ΗΠΑ:
- 2004: 1,5 δισ. δολάρια
- 2005: 3,3 δισ. δολάρια
- 2006: 4,8 δισ. δολάρια
- 2007: 5,6 δισ. δολάρια
- 2008: 11,2 δισ. δολάρια
- 2009: 19,3 δισ. δολάρια
- 2010: 14,8 δισ. δολάρια
- 2011: 11,8 δισ. δολάρια
- 2012: 17,1 δισ. δολάρια
Αν και τα ETF διευκολύνουν πολλούς ανθρώπους να επενδύσουν σε ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν εγκρίνονται αυτόματα σε όλες τις πλατφόρμες. Χρειάζεται χρόνος, για παράδειγμα, για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Morgan Stanley και η Merrill Lynch να εγκρίνουν νέα ETF.
Αλλά καθώς κάθε πλατφόρμα ενεργοποιείται - και καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο άνετα με ένα νέο στοιχείο - οι ροές αρχίζουν να αυξάνονται.
Το ETF δεν θα πλήξει παλιούς τρόπους πρόσβασης στο bitcoin, όπως το Coinbase
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι επενδυτές σχετικά με την κυκλοφορία των ETFs bitcoin είναι αν θα αξιοποιήσουν τη νέα ζήτηση ή αν απλώς θα «κανιβαλίσουν» άλλους τρόπους πρόσβασης στην αγορά. Η εμπειρία με τον χρυσό δείχνει ότι θα βρουν νέα ζήτηση.
Οι επενδυτές είχαν πολλούς τρόπους πρόσβασης σε χρυσό πριν από την κυκλοφορία των ETF χρυσού. Θα μπορούσαν να αγοράσουν ράβδους και νομίσματα χρυσού, να επενδύσουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ή σε ανθρακωρυχεία ή ακόμα και να αποκτήσουν πρόσβαση στο πολύτιμο μέταλλο μέσω σημείων συναλλαγών όπως η Kitco.
Μετά από το ETF, αντί να πέσει η ζήτηση για τα παραπάνω, εκτινάχθηκε στα ύψη για φυσικές ράβδους χρυσού και νομίσματα μετά την κυκλοφορία του ETF. το 2003, Το έτος πριν από το ETF, οι επενδυτές αγόρασαν 293 τόνους ράβδους χρυσού και νομίσματα. Το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, αγόρασαν 1.107 τόνους.
Ο λόγος είναι απλός: Η έναρξη του ETF βοήθησε να καθιερωθεί ο χρυσός ως κύρια επένδυση και αύξησε δραματικά τον αριθμό των επενδυτών που ενδιαφέρονται για τον χώρο.
Ένα περιουσιακό στοιχείο που μεταμορφώθηκε
Η κυκλοφορία του ETF μετέτρεψε τον χρυσό σε ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο.
Σήμερα, είναι τόσο mainstream όσο οι μετοχές, τα ομόλογα, τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι ιδιωτικές πιστώσεις ή τα επιχειρηματικά κεφάλαια.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος αντίκτυπος και ενός spot bitcoin ETF, ανοίγοντας το κρυπτονόμισμα σε τρισεκατομμύρια δολάρια πιθανών επενδύσεων, από θεσμούς, family offices, οικονομικούς συμβούλους και άλλους.