Το μπαράζ των ανακοινώσεων που αναμένεται σήμερα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έρχεται να πιστοποιήσει την αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται διεθνώς η Ελλάδα. Από την εποχή που τρέμαμε κάθε φορά που αναμενόταν ένα πόρισμα των Θεσμών, τόσο τον καιρό των σκληρών μνημονίων - αριστερών και μη- όσο και στα πρώτα μετέπειτα βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα» με την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν και των εκθέσεων του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα μπρος.
Τώρα δεν αγωνιούμε για τις παρατηρήσεις. Πλέον αγωνία για το αν θα πάρουμε το πακέτο «δόσεων» δεν υπάρχει. Και τα μελανά σημεία που «φόβιζαν» τις αγορές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Βεβαίως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα παραμένει σε ενισχυμένη εποπτεία και κάθε τρίμηνο γίνονται οι αξιολογήσεις. Όπως παραμένει και η μετα-προγραμματική εποπτεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένα Ταμείο το οποίο ναι μεν δεν έχει ισχυρό «λόγο» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά η άποψη του μετράει – και μάλιστα πολύ - στις αγορές.
Η έξοδος της χώρας από το πλαίσιο διαφορετικής αντιμετώπισης από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ είναι γεγονός και συνδέεται και με τη κτήση της επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτή με τη σειρά της με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη δομή της Ελληνικής οικονομίας. Και όπως θα λένε οι σημερινές εκθέσεις τα κονδύλια και οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης συνιστούν μία τεράστια ευκαιρία και για να φύγουμε από την πολυετή εποπτεία, αλλά και για να ανακάμψουμε από την Πανδημία. Ας χαρούμε λοιπόν σήμερα τις θετικές ειδήσεις. Αλλά και ας ευχηθούμε να έχουν συνέχεια και… βιωσιμότητα.