Είναι γεγονός ότι αυτές τις μέρες στη χώρα βρίσκεται στον αφρό. Από παράδειγμα προς αποφυγή σε αυτή τη φάση είναι - σε ότι αφορά τους θεσμούς και τη θέση της στην ΕΕ - ένα παράδειγμα προς μίμηση. Στο χέρι μας είναι αυτό να μην παραμείνει σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά να γίνει πέρα για πέρα ουσιαστικό.
Πάντως η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες η χώρα κερδίζει σε όλα τα τερέν. Στο Λουξεμβούργο εγκρίθηκε, με άνεση και εύσημα, το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος των 748 εκατ. ευρώ. Στην Αθήνα η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε πως το τρίτο κατά σειρά σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίνεται ανά την Ευρώπη είναι το Ελλάδα 2.0. Θυμηθείτε ότι κατατέθηκε δεύτερο μαζί με το γερμανικό το οποίο δεν εγκρίνεται αυτή την εβδομάδα. Ούτε το γαλλικό άλλωστε…
Άρα προς το παρόν, από άποψη προετοιμασίας, πάμε καλά. Ωστόσο από κει και πέρα, όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γιατί έχει γίνει μία καλή αρχή. Που δίνει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να βγούμε και από την ενισχυμένη εποπτεία και από την υποχρέωση για «λιτότητα» μέσω ισχυρής ανάκαμψης.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως ένα πακέτο χρημάτων το οποίο πιθανότατα δεν θα υπάρξει ξανά…
Τα κείμενα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν ότι η υλοποίηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι 108 επενδύσεις συνδέονται με 67 μεταρρυθμίσεις. Και όλες οι παραπάνω περνούν μέσα από 331 στόχους και ορόσημα που πρέπει να γίνουν με μαθηματική ακρίβεια και χωρίς κανένα περιθώριο καθυστέρησης.
Γιατί, διαφορετικά κινδυνεύουμε όχι μόνο τα λεφτά να μην πάρουμε αλλά και το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει από την «τσέπη» του. Δεν έχουμε λοιπόν περιθώριο να χάσουμε την ευκαιρία για επενδυτικά κεφάλαια 59 δις ευρώ τα οποία πραγματικά έχει ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας της χώρας. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη.