Σαφέστατα πλειοδότησαν τα εύσημα στην «παρέλαση» εκπροσώπων των Θεσμών που έλαβε χώρα στο συνέδριο του Economist. Για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων, για την ανθεκτικότητα της οικονομίας, αλλά - κυρίως - για την άρτια οργάνωση και προετοιμασία που καταγράφεται στο Ελλάδα 2-0 των 30,5 δισ. ευρώ. Υπήρξαν όμως και ορισμένα «ναι μεν αλλά», τα οποία δείχνουν ότι προφανώς είμαστε σε καλό δρόμο αλλά μας παρακολουθούν στενά και κρινόμαστε διαρκώς. Αλλά και πως τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο τοποθετήθηκε με τα πιο θετικά λόγια για τη χώρα ειδικά για το Σχέδιο Ανάκαμψης στο οποίο και επικεντρώθηκε. Αν και έχει «αρμοδιότητα» και για την ενισχυμένη εποπτεία. Λίγο πιο αυστηρός αναφορικά με τις προκλήσεις που έχει η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης ήταν ο επικεφαλής του EWG, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του πέραν των ευσήμων και ανάλογων συστάσεων αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα: στην ανάγκη για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, στο υψηλό χρέος, αλλά και στην ανάγκη οι τράπεζες να μπορέσουν να παράσχουν επαρκή ρευστότητα στην αγορά.
Το θέμα εξειδίκευσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Martin Bijsterbosch. Λέγοντας πως κλειδί για την ανάπτυξη είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, κάτι που θα στηρίξει τις ίδιες, αλλά και την ενδυνάμωση των επιπέδων κερδοφορίας.
Πέρα από αυτές τις γνωστές ανοιχτές πληγές, τέθηκαν – διαγωνίως - στο τραπέζι από κάποιους ομιλητές δύο άλλα θέματα που αρχίζουν να αποτελούν τα νέα «μέτωπα». Το ένα είναι η μετάλλαξη Δέλτα και κίνδυνοι που ενέχει. Οι οποίοι προς το παρόν προφανώς δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί. Το δεύτερο είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύουν... μετά. Συνιστούν μέγα ζήτημα για τις ελληνικές επιδιώξει μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.
Ο γνωστός λοιπόν από το μνημονιακό παρελθόν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέταξε το γάντι. Ανέφερε εμμέσως ότι οι κανόνες θα επανέλθουν ως έχουν μετά την Πανδημία. Στην ουσία, κανείς δεν αμφισβητεί πως τα πηγαίνουμε καλά. Ωστόσο, ο δρόμος έχει ακόμη πολλές στροφές και θέλει μεγάλη προσοχή...