Το 57,6% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση κάποιου εμβολίου, ενώ το 46,3% έκανε και τις δύο δόσεις. Αυτό αναφέρουν τα χθεσινά επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για την Ελλάδα.
Τα παραπάνω ποσοστά ενδεχομένως να εξηγούν την αγωνία την οποία μετέφερε στους πολίτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το διάγγελμά του. Γίνεται κατανοητό το μικρό παράθυρο χρόνου που απομένει προκειμένου να επιτευχθεί έστω ένα πρώτο τείχος ανοσίας.
Ναι. Τα ραντεβού για εμβολιασμούς έχουν «τσιμπήσει» ξανά τις τελευταίες μέρες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 45 μέρες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενός πολίτη δείχνει ότι ίσα-ίσα προλαβαίνουν το ορόσημο που τέθηκε όσοι ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες τη διαδικασία.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Πρωθυπουργός θέτει τον πήχη στο 70%. Και να μην ξεχνάμε πως για κάποιους αυτό το όριο δεν είναι αρκετό. Ειδικοί πλέον μεταφέρουν την ανάγκη κάλυψης ακόμη και του 85% του πληθυσμού λόγω της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.
Η κυβέρνηση λοιπόν πιέζει. Με μαστίγιο τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τον κίνδυνο νοσηλείας και με καρότο το Freedom Pass και την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πράγματα προφανώς είναι οριακά. Με τα κρούσματα να αυξάνονται και την ανάγκη να μείνει ανοικτή η χώρα έντονη.
Σήμερα στις Βρυξέλλες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει το πράσινο φως για το πακέτο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων 30,5 δισ. ευρώ. Χθες κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και το νέο ΕΣΠΑ των 21 δισ. ευρώ.
Προχωρά λοιπόν ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα. Για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις που ίσως φέρουν ευημερία, ίσως θωρακίσουν οικονομικά τη χώρα από την πανδημία.
Για να μιλάμε όμως για επόμενη μέρα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα το παρόν. Υγειονομικά πάνω από όλα, αλλά και οικονομικά. Και αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι το εμβόλιο...