Η αλήθεια είναι ότι έχει ο καιρός γυρίσματα… Και μερικές φορές αυτά μας κάνουν να ξαναδούμε εντελώς διαφορετικά κάποια πράγματα. Κάποια μάλιστα από αυτά τυχαίνει να είναι πολύ πιο σημαντικά απ’ όσο κάποτε τα είχαμε εκτιμήσει, ή ακόμα χειρότερα κάποιοι είχαμε… κατηγορήσει.
Την άλλη εβδομάδα η κα Λαγκάρντ πρόκειται να ανακοινώσει άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων, ίσως μάλιστα πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα για όσους έχουν «μεγάλα» χρέη, καθώς κάθε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους τους…
Για την Ιταλία, μάλιστα, και την Πορτογαλία, ο «πόνος» θα είναι ολοένα και μεγαλύτερος, όσο η ΕΚΤ για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που καλά κρατεί, συνεχίζει να αυξάνει το κόστος του χρήματος.
Και για την Ελλάδα με το μεγαλύτερο στον κόσμο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) μετά την Ιαπωνία, μεγαλύτερο από την Ιταλία και την Πορτογαλία, ισχύει το ίδιο; Όχι, δεν ισχύει το ίδιο. Κάθε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν έχει αυτές τις συνέπειες για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πέρασε μεν από την Προκρούστια Κλίνη το 2012, εκτινάχθηκε στα ύψη ενσωματώνοντας υποχρεωτικά όλα τα «κρυφά» χρέη του δημοσίου, αλλά με την αναδιάρθρωσή του μέσω του PSI και PSI+, βγήκε εκτός αγοράς με τα δάνεια του GLF, του EFSF και του ESM. Όλα τα δάνεια πέρασαν στους τρεις αυτούς επίσημους δανειστές με περίπου σταθερό επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% του συνολικού δημόσιου χρέους.
Με άλλα λόγια το 80% και κάτι περισσότερο του δημόσιου χρέους δεν το αγγίζει καμία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και τα «κοράκια» της χρηματαγοράς δεν μπορούν να «σορτάρουν» πάρα ελάχιστα δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, ποσά ανίκανα να προκαλέσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους και στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.
Με άλλα λόγια εκείνη η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που εξαρχής χειρίστηκε και βγήκε μπροστά για την υλοποίησή της αλλά και την υπερασπίστηκε διαχρονικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα δικαιώνεται πολλαπλώς. Και αποδεικνύεται, ότι η Ελλάδα διαθέτει «το κοκαλάκι της νυχτερίδας», που καμία άλλη ευρω-οικονομία δεν διαθέτει απέναντι στην καταιγίδα που έχει αρχίσει με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ… Κάποιο στο ΥΠΟΙΚ που έχουν αντίληψη των πραγματικών διαστάσεων της κρίσης που ξεσπάει τώρα, σταυρώνουν τα δάχτυλά τους και …μακαρίζουν το PSI και το PSI+…