Με θερμοκρασίες που δεν θυμίζουν τέλη Οκτώβρη, αλλά σχεδόν καλοκαιράκι και την τιμή του φυσικού αερίου στα επίπεδα που είχε τον προηγούμενο Ιούνιο, δημιουργείται μία αίσθηση σχετικού εφησυχασμού παρά την αποτυχία των υπουργών Ενέργειας να λάβουν αποφάσεις (σ.σ. οι οποίες μία εβδομάδα πριν θεωρούνταν δεδομένες) και παρά το ότι έδωσαν την σκυτάλη σε μία Σύνοδο Κορυφής που δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σε περίπου ένα μήνα από σήμερα…
Γιατί να ανησυχούν άλλωστε; Οι διαβεβαιώσεις για επάρκεια φυσικού αερίου ακόμα και υπό συνθήκες βαρύ χειμώνα μεταφέρονται από τις επίσημες ευρωπαϊκές αρχές που λένε πως ειδικά για τα κράτη του ζεστού Νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν υπάρχει κίνδυνος επάρκειας. Υπάρχει και ο στόλος από δεκάδες δεξαμενόπλοια με υγροποιημένο αέριο, που δημιουργούν «μποτιλιάρισμα» στη Μεσόγειο, έλλειψη κενού αποθηκευτικού χώρου.
Καλά όλα αυτά, αλλά το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου που έλαβε χώρα τον προηγούμενο Ιούλιο είναι πολύ πρόσφατο για να ξεχαστεί. Άλλωστε, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και πως οι πραγματικές πιέσεις δεν θα φανούν τώρα, αλλά μετά τα Χριστούγεννα. Από τον νέο χρόνο, μαζί με την ύφεση σε πολλά κράτη και το (ακόμη πιο υψηλό τότε) κόστος δανεισμού.
Βεβαίως, μία τόσο σοβαρή απόφαση όπως είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θέλει πάρα πολύ σκέψη, μελέτη και, σίγουρα, συναίνεση. Αυτή η συζήτηση όμως δεν είναι καινούργια, γι' αυτό και το νέο βήμα προς τα… πίσω θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ευρύτερο προβληματισμό για τη διάθεση που υπάρχει εντός της ΕΕ για μία κοινή πορεία.
Με άλλα λόγια, το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι ένας κοινός «αντίπαλος» και παρ' όλα αυτά λύση δεν βρίσκεται. Τι θα γίνει λοιπόν όταν/αν θα πρέπει να αρχίσουν και άλλες, πιο δύσκολες ίσως, συζητήσεις όπως αυτές περί χρέους ή περί νέου κοινού δανεισμού της ΕΕ;
Γιατί προς το παρόν αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου χωρίς αποφάσεις ευρωπαϊκού επιπέδου που να δίδουν μία «ανάσα» με θεσμικό τρόπο μπορούν να σωθούν μόνο τον…. καλό καιρό. Γιατί, όπως επανέλαβε την Τετάρτη με απόλυτη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους (που θέτει η ΕΕ και βλέπουν οι αγορές) για φέτος και το 2023. Και έτσι μέτρα στήριξης θα υπάρξουν μόνο ως επιστροφή μερίσματος ανάπτυξης…