Μια πρόκληση που κοστίζει όσο το ελληνικό ΑΕΠ!

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πριν αρχίσουν τα υπόλοιπα (νέα) προβλήματα, νομίζαμε πως η μεγάλη διεθνής πρόκληση αυτής της δεκαετίας, θα είναι η επιτυχής ενεργειακή μετάβαση προς «πράσινες» μορφές. Μετά, δυστυχώς ήρθε η πανδημία, η εντονότερη κλιματική κρίση (την οποία βίωσε και προσφάτως, δυστυχώς, η χώρα), αλλά και οι πολεμικές συρράξεις που προκάλεσαν - και συνεχίζουν να προκαλούν – πέραν των υπολοίπων δεινών και τεράστια οικονομικά βάρη ακόμη και σε μορφές ενέργειας που θεωρούνται φιλικές ή σχετικά φιλικές, όπως είναι το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Βεβαίως, τώρα έχουμε και το νέο μεγάλο άγνωστο «Χ» της μελλοντικής πορείας των τιμών του πετρελαίου, ανάλογα με το τι θα συμβεί στο μεγάλο και αιματηρό μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Μέσα σε αυτό το πολλαπλά δυσμενές διεθνές πλαίσιο, χαράχθηκε η ελληνική πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και για το Κλίμα, που θέτει στόχους για την προσεχή 7ετία. Ο λόγος για στόχους που είναι εξαιρετικά αναγκαίοι αλλά και εξαιρετικά μεγαλεπήβολοι: η αποτίμηση είναι ότι θα χρειαστεί να γίνουν στη χώρα επενδύσεις αξίας 192 δισ. ευρώ έως και το 2030,  δηλαδή επενδύσεις αξίας σχεδόν όσο ένα ετήσιο ελληνικό ΑΕΠ.

Στο ερώτημα αν τα λεφτά αυτά υπάρχουν, η απάντηση είναι ότι ένα μέρος τους ίσως υπάρξει μέσα από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης του οποίου όμως η πλήρης απορρόφηση έως το τέλος του 2026 συνεχίζει να παραμένει μια τεράστια πρόκληση (όχι μόνο για την Ελλάδα, να μη γελιόμαστε για όλα τα κράτη μέλη). Και μια που μιλάμε για τα κράτη - μέλη, τεράστια πρόκληση ειδικά για τις χώρες υψηλού χρέους είναι το να πετύχουν τους νέους  (δύσκολους) δημοσιονομικούς στόχους που θα ισχύουν από το 2024 και μετά. Είναι πρόκληση καθώς η δημοσιονομική ευελιξία τελείωσε και μαζί με αυτή τελείωσαν και τα μέτρα στήριξης που έχουν οριζόντια μορφή. Όπως τελείωσαν και τα περιθώρια για τον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτήσει δράσεις παρά μόνο σε όσους ορίζονται ως «ευάλωτοι» οικονομικά. Να μην ξεχνάμε, πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια δύσκολα θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα δεδομένων και των άλλων νέων αναγκών που δημιουργούνται όπως για παράδειγμα του υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μία πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση. Με μια πρόκληση που κοστίζει όσο ένα ελληνικό ΑΕΠ και την οποία θα πρέπει να επωμισθεί και το κράτος αλλά και οι επιχειρήσεις και (ιδιαίτερα) τα νοικοκυριά. Θα πρέπει οι ελληνικές οικογένειες που λόγω των κρίσεων που προηγήθηκαν έχουν υψηλή ευαλωτότητα σε ενεργειακούς όρους αλλά και χαμηλότερες εισοδηματικές αντοχές να μεταβούν σε μια νέα ενεργειακή κατάσταση, κάτι το οποίο απαιτεί μικρότερες ή μεγαλύτερες επενδύσεις (ειδικά για αυτούς που δεν είναι τυχεροί να μένουν σε ένα νεόδμητο σπίτι, αλλά σε ένα σπίτι το οποίο έχει τεράστιες ενεργειακές απώλειες). Θα πρέπει να το ανακαινίσουν, αλλά θα πρέπει και να αλλάξουν ενεργοβόρες συσκευές και τον τρόπο θέρμανσής τους. Για παράδειγμα να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας.

Τα ερωτήματα και τα διλήμματα που θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να είναι πολλά και μεγάλα. Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είναι μόνο οι ευάλωτοι αυτοί που θα έχουν πρόβλημα να καλύψουν αυτό το κόστος αλλά και η λεγόμενη «μεσαία τάξη». Ο λόγος για μια μεσαία τάξη η οποία ζει σχεδόν χωρίς κανένα επίδομα, πληρώνει φόρους και θα πρέπει να χρηματοδοτήσει από την τσέπη της και τη δαπάνη για ενεργειακή μετάβαση, πέρα από το αυξημένο κόστος ζωής, το αυξημένο κόστος κατοικίας και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης τυχόν δανειακών υποχρεώσεών της, αλλά και άλλες δαπάνες που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε δεδομένες σε αυτή τη χώρα (όπως είναι οι μαύρες δαπάνες για υγεία, για παιδεία ή για εξυπηρέτηση/φύλαξη άλλων μελών της οικογένειας).

Βεβαίως να κάνουμε εδώ σαφές ότι δεν πρόκειται για φιλόδοξους στόχους ενεργειακής μετάβασης που έχει θέσει από μόνη της ελληνική κυβέρνηση. Μιλάμε για τους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη στο σύνολό της και ενσωματώνονται (με βάση τους κοινοτικούς κανόνες), από κάθε κράτος μέλος. Να κάνουμε επίσης σαφές ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργεί πλεονάσματα και να ασκεί περιοριστική πολιτική, είναι μία επιταγή των Βρυξελλών, αλλά και των αγορών. Όπως βεβαίως και οι κρίσεις είναι εξωγενείς. Αλλά, η πραγματικότητα παραμένει η ίδια: η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα, θα πρέπει μετά από πάρα πολλά έτη ύφεσης και απώλειας εισοδημάτων (λόγω των μνημονιακών κρίσεων και μετά της πανδημίας και της πληθωριστικής κρίσης), να επωμισθεί ένα ακόμα βάρος. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση…

 

Όλες οι ειδήσεις

13:03

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Τι χρειάζεται για να είναι το μήνυμα της ξεκάθαρο

12:54

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάρτιο

12:49

Ταραντίλης (EY Ελλάδος): Γιατί είναι σημαντικό για την Ελλάδα το εργοστάσιο ΑΙ

12:40

Ρωσία: Ο απεσταλμένος του Τραμπ βρίσκεται στην Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

12:34

Φερχόφσταντ: Ευκαιρία επανεκκίνησης για την Ευρώπη η επανεκλογή Τραμπ

12:29

ΟΗΕ: Οι επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να είναι «καταστροφικές»

12:24

Βιομηχανία: Ήπια πτώση 0,5% στις τιμές εισαγωγών τον Φεβρουάριο

12:23

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 28,839 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο με αύξηση 2,5%

12:16

Μητσοτάκης: Χτίζουμε βήμα - βήμα ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους

12:10

Πιερρακάκης - Eurogroup: Υποστηρίζουμε πλήρως το σχέδιο της Κομισιόν για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

12:09

Το Ιράν θα δώσει «πραγματική ευκαιρία» στη διπλωματία στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

12:04

Πιτσιλής: Επενδύουμε σε ψηφιακά εργαλεία για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων

12:01

Alpha Trust: Στα 1,64 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2024 - Προτεινόμενο μέρισμα 0,57 ευρώ/μετοχή

12:01

O Τραμπ καταργεί το όριο πίεσης του νερού - «Ξαναδίνουμε στα ντους της Αμερικής το μεγαλείο τους»

11:58

Κ. Ψάλτης (Eurobank): Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να «επιστρέψουν στο μέλλον»

11:51

Αναστασίου (Πειραιώς): Έχουμε επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για να βελτιώσουμε την εμπειρία του πελάτη

11:51

Τράπεζα Πειραιώς: Θετική ψήφο και στα 17 θέματα της Γενικής Συνέλευσης από τον μεγαλύτερο μέτοχο John Paulson

11:45

Easter Getaways: Τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα των πασχαλινών διακοπών

11:42

Αντωνόπουλος (Alpha Asset Management): Η οικονομική γνώση απαραίτητη προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας

11:38

Λουκάς (Microsoft): Βασική προτεραιότητα και κατεύθυνση η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της AI

11:37

To Giant Heart της Novibet στο πλευρό των αδέσποτων ζώων

11:29

Τζαννετάκης (Motor Oil): Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025 - Παράλογο το πλαφόν στα καύσιμα

11:25

Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στη Θεσσαλονίκη

11:18

Παπαστεργίου: Δημιουργείται ειδική γραμματεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

11:10

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα αυξάνει στο 125% τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα - Σε ισχύ από αύριο

11:09

Σάντσεθ: Η Ισπανία ευνοεί μια πιο ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Πεκίνο

11:04

DiaNEOsis (DEF): Οι Έλληνες θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως την τρίτη μεγαλύτερη απειλή

10:59

Κοντογεώργης: Υποχρέωσή μας να βάλουμε ανάχωμα στο λαϊκισμό

10:53

Κουρέτας: Χρονιά «σταθμός» το 2026 για τα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας

10:44

Ευρωαγορές: Αρνητικό γύρισμα μετά την αντεπίθεση της Κίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider