Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα για τις (αμφίβολες) αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας, ήταν μεν «στρογγυλεμένα» ελπίζοντας σε μία καθυστερημένη ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο, αλλά μετέφεραν το μήνυμα. Το ίδιο προσεκτικά γραμμένες ήταν και οι περιγραφές των -πολλών- κινδύνων που μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Η μπόρα λοιπόν δεν πλησιάζει είναι... εδώ και μπορεί να γίνει πιο ισχυρή. Άρα, καλό είναι εμείς να κρατήσουμε -εγκαίρως- ομπρέλα.
Η ελληνική οικονομία -όπως φαίνεται στις ίδιες προβλέψεις αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν με αφορμή το πόρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης- αποδεικνύει πως είναι ανθεκτική. Η Γερμανία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 0,3%, η Ευρωζώνη με 0,9% και η Ελλάδα με 2,3%. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επίσης πάμε «σφαίρα» στα αιτήματα πληρωμών που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ορόσημα υλοποίησης επενδύσεων και σε λίγο ετοιμαζόμαστε και για νέο αίτημα έλευσης δόσης από τα δάνεια.
Ναι, η ελληνική οικονομία είναι μικρή και «ρηχή», με την έννοια πως μεγάλο μέρος της είναι μη εμπορεύσιμα αγαθά και μοχλός ανάπτυξης ο τουρισμός. Γι αυτό και όταν υπάρχουν καλές συνθήκες, η «βελτίωση» είναι γρήγορα ορατή. Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών το 2023 άλλωστε βοήθησε και στο ΑΕΠ αλλά και στα (αυξημένα) κρατικά φορολογικά έσοδα που τροφοδοτούν και τα νέα μέτρα στήριξης αλλά και όσα – ενδεχομένως- ακολουθήσουν για τους ευάλωτους αλλά και για τους αγρότες.
Υπάρχει όμως και το «αλλά»: τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από οικονομίες που συνιστούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους αλλά και ισχυρές τουριστικές αγορές. Έτσι, θα πρέπει να βρεθεί ένα «Plan B». Η δεδομένη πλέον μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης για ταξίδια από πλευράς Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να βρει αντιστάθμισμα. Και – σε δεύτερο χρόνο – το αντιστάθμισμα αυτό να γίνει μοχλός επιπλέον ώθησης.
Η αγορά της Ινδίας – στην οποία επικεντρώνει το βλέμμα της αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση – κρύβει πολλές ευκαιρίες. Να μην μιλήσουμε για τις επενδύσεις αλλά μόνο για τα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος τους αντιμετωπίζει πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, αλλά υπάρχουν και εκατομμύρια «εύποροι» καταναλωτές και δυνητικοί ταξιδιώτες. Διαφορετική δομή, αλλά παρόμοια δυναμική έχει προφανώς και η αγορά της Κίνας. Είναι καλό λοιπόν που λαμβάνονται αυτές οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Θα πρέπει να γίνουν δομημένα και να έχουν συνέχεια. Να είναι μέρος ενός συνολικού προληπτικού σχεδιασμού με ευρύτερες κινήσεις και η χάραξη μίας στρατηγικής οικονομικής επέκτασης της χώρας εκτός της ΕΕ και δημιουργίας νέων συμμαχιών και διεξόδων.