Ιδιωτική ή δημόσια παιδεία; Ας ξεκινήσουμε από τα αναγκαία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Το δίλημμα των ημερών στο πολιτικό τερέν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προκύπτει προφανώς από το νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση και αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε αυτό επικεντρώνονται οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γενικά πάντως, οι δημοσκοπήσεις όλο το τελευταίο διάστημα στο ερώτημα ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα για τον πολίτη δίνουν μία άλλη προτεραιοποίηση: Πρώτη είναι η ακρίβεια και ακολουθεί η υγεία, το ύψος των εισοδημάτων και η παιδεία. Η παιδεία γενικότερα.

Στην πράξη όλα αυτά τα παραπάνω πεδία συνδέονται. Γιατί η επάρκεια (ή όχι) εισοδημάτων, συνδέεται με διαφορετική ευχέρεια επιλογών υγείας και παιδείας, αλλά και με διαφορετική αντίληψη του ύψους της ακρίβειας (αντιληπτός πληθωρισμός).

Ειδικά για την παιδεία, συνολικά σε όλες τις βαθμίδες (και όχι μόνο στην τριτοβάθμια), έχει ενδιαφέρον το τελευταίο πόρισμα της Κομισιόν για την Ελλάδα που επιχειρεί να συνδέσει τις επιδόσεις της χώρας στις εξετάσεις PISA του ΟΟΣΑ (διαχρονικά και επιδεινούμενα χαμηλές), με εισοδηματικά κριτήρια. Αναφέροντας βεβαίως εκτενώς και με θετικό τόνο τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Λέει λοιπόν η Κομισιόν πως η πολύ χαμηλή επίδοση στα μαθηματικά (που βάζει ως κριτήριο), έχει επιδεινωθεί σε όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια. Ωστόσο στα «φτωχά» νοικοκυριά η ψαλίδα ήταν πολύ μεγάλη και έγινε ακόμη πιο έντονη αναφέρει χωρίζοντας εισοδηματικά τους μαθητές σε 4 κατηγορίες. «Το 2022, οι 6 στους 10 μαθητές (το 64% έναντι 48% μέσου όρου ΕΕ) που προέρχονταν από την πιο αδύναμη οικονομικά κατηγορία οικογενειών  δεν κατέκτησαν ένα ελάχιστο επίπεδο επάρκειας στα μαθηματικά (έναντι ποσοστού 52,8% το 2018 στην Ελλάδα και 38,2% στην ΕΕ). Το ποσοστό έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά για τα πιο «πλούσια» νοικοκυριά.

Μπορούμε να παραθέσουμε επικουρικά και άλλα – γνωστά – στοιχεία για την πολύ μικρή αναλογία δημοσίων δαπανών παιδείας (στο 3,6% του ΑΕΠ είναι η 3η πιο μικρή στην ΕΕ σύμφωνα με την Eurostat) αλλά και για τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ πως το 74% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταβάλει δαπάνες για  φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης ή ξένων γλωσσών,  με έναν στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) να δηλώνει πως καταβάλει τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως σε εκπαιδευτικές δαπάνες... 

Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις, μετρήσεις και παραδοχές δεν αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά γενικότερα στην παιδεία και κατά βάση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οικογένειες και παιδιά στην Ελλάδα να φτάσουν έως το κατώφλι των πανεπιστημίων. Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, δομικά και - προφανώς - επιβαρύνθηκαν και από τις μνημονιακές κρίσεις και από την πανδημία. Προφανώς επίσης όποιες παρεμβάσεις και αν γίνουν δεν μπορούν να αποδώσουν αμέσως και σίγουρα απαιτούν συναίνεση και συνεργασία αλλά και… χρόνο για να εμπεδωθούν. Να επισημανθεί πως έχουν λάβει χώρα περίπου 40 αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, αλλαγές που προφανώς επηρεάζουν και την οικογενειακή «στρατηγική» αν ισχύουν οι δηλώσεις των γονέων περί δαπάνης 500 ευρώ μηνιαίως...

Πάμε τώρα – ξανά – στις δημοσκοπήσεις. Τα εισοδήματα, παρά τις πολλές αυξήσεις που έγιναν και δρομολογούνται, παραμένουν χαμηλά λόγω των οικονομικών κρίσεων που προηγήθηκαν. Επιπλέον, ροκανίζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω των διεθνών κρίσεων τιμών και της ακρίβειας που δείχνει τα δόντια της στην ελληνική αγορά αποκαλύπτοντας και δομικά προβλήματα που προϋπήρχαν. Το δεδομένο είναι πως το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη βάλλεται  όχι μόνο από τις τιμές στο ράφι αλλά και από τη διψήφια άνοδο των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, από το αυξημένο κόστος στεγαστικής πίστης, από τις υψηλές τιμές σε άλλες αναγκαίες δαπάνες για μεταφορές, αγορά ειδών διαρκείας κλπ. Τούτο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επιλογή του (;) να συνεισφέρει ιδιωτικά σε δαπάνες παιδείας (και όχι μόνο, να μην ξεχνάμε και την υγεία).

Για να φτάσει ένας νέος/νέα στο σημείο να επιλέξει αν θα πάει  σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει πρώτα να περάσει – επιτυχώς – από τα προηγούμενα κλιμάκια εκπαίδευσης.  Πρέπει λοιπόν τα διασφαλίσουμε τα βασικά, τα αναγκαία, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς στρεβλώσεις δεκαετιών. Γιατί η παιδεία δεν είναι μόνο βασικό κοινωνικό αγαθό αλλά και αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη και για την ευημερία ενός τόπου. 

Όλες οι ειδήσεις

08:29

Η πολιτεία της Φλόριντα σβήνει κάθε αναφορά στην κλιματική αλλαγή

08:20

Η βροχή φρέναρε την πορεία πυρκαγιάς προς πετρελαιοπαραγωγική πόλη του Καναδά

08:13

Ρωσία: Νεκροί μητέρα και παιδί σε επίθεση drones της Ουκρανίας

08:07

Σιδηρόδρομος: Στις «ράγες» το αυτόνομο τμήμα στο βόρειο μέτωπο – «Κλειδώνουν» χρηματοδότηση/πιστώσεις

08:04

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής πιέζουν τον Μπάιντεν να παραδώσει αμέσως την στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

08:02

ΤΑΙΠΕΔ: Με ποιες επενδύσεις θα αναβαθμιστεί ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης - Οι βασικοί άξονες του Business Plan

08:00

Κυκλική Οικονομία: 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη - Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν

07:52

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων – Θετική χρονιά και το 2024

07:51

Τουρισμός: Οι Ιταλοί επιλέγουν Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο για διακοπές τον Μάιο

07:48

Ακίνητα: «Άπιαστο όνειρο» η αγορά κατοικίας για τους νέους, περαιτέρω άνοδος τιμών/ενοικίων – Έρευνα Metron Analysis

07:44

ΗΠΑ: Αναμφισβήτητη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Ράφα

07:40

Τα προβλήματα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

07:32

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

07:30

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση

07:25

Οκτώ πράγματα που πρέπει να πάψουν να κάνουν οι τουρίστες στην Αθήνα

07:20

Όλοι κερδισμένοι το βράδυ της 9ης Ιουνίου - Κυριάκος και Κασσελάκης ανάβουν κεριά και προσεύχονται να ξεχαστούν τα ομόφυλα

07:19

Ράφα: 13 υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

07:13

Ερντογάν: Παραχωρεί αμνηστία σε καταδικασθέντες πρωταίτιους του πραξικοπήματος του 1997

07:10

Τι έδειξαν οι τράπεζες – Οι ΗΠΑ καθορίζουν την ατζέντα – Πώς προχωρά το project στη Βάρκιζα

23:50

Ανδρουλάκης: Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν στις ευρωεκλογές - Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό σε debate

23:45

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

23:30

Στο ΣτΕ προσέφυγαν εκ νέου οι Φυσικοθεραπευτές για το clawback

23:26

Σε Ημαθία και Πέλλα την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:19

Wall Street: Άγγιξε για λίγο τις 40.000 μονάδες ο Dow

23:00

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι δεν έχουν τις αναγκαίες δυνάμεις για να προωθηθούν στο Χάρκοβο

22:47

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον αρχηγό του VMRO

22:27

Πετρέλαιο: Η υποχώρηση αποθεμάτων και πληθωρισμού ΗΠΑ έφερε άνοδο στις τιμές

22:18

Ισραήλ: Aκυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία - Επιβάλει δασμούς 100% στις εισαγωγές

22:04

Ματαρέλα: Στη Γάζα χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός

21:49

Ισπανία: Δεν έδωσε άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider