Πόσοι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσοι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit
Περισσότεροι από 750.000 πολίτες της ΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδo της από το μπλοκ.

Το ζήτημα του τι θα συμβεί με τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία είναι ένα από τα πρώτα που διευθετήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν προθεσμία μέχρι τουλάχιστον τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να υποβάλουν αίτηση ώστε να αποκτήσουν «καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης» είτε υπάρξει έξοδος είτε όχι.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 750.000 πολίτες της ΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την έξοδo της από το μπλοκ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το βρετανικό ΥΠΕΣ δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Απριλίου είχαν κατατεθεί 621.400 αιτήσεις με 389.900 από αυτές τον πρώτο κιόλας μήνα μετά την πλήρη έναρξη της διαδικασίας στις 30 Μαρτίου και τις υπόλοιπες να έχουν κατατεθεί στη διάρκεια μιας δοκιμαστικής φάσης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου.

Με βάση τη διαδικασία αναγνώρισης των δικαιωμάτων παραμονής οι πολίτες της ΕΕ που έχουν ζήσει μια συναπτή πενταετία στη Βρετανία μπορούν να αποκτήσουν «καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης», γεγονός που τους παρέχει τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, τις σπουδές και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και σε επιδόματα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider