Brexit: Τι θα συμβεί αν η Βρετανία δεν εξοφλήσει τα 44,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Τι θα συμβεί αν η Βρετανία δεν εξοφλήσει τα 44,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Με κήρυξη στάσης πληρωμών θα ισοδυναμούσε η άρνηση καταβολής του ποσού που οφείλει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο ποσό των 39 δισ. λιρών ή 44,2 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί πως θα οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αποχωρήσει, όμως τι θα συμβεί αν ο διάδοχος της Τερέζα Μέι αποφασίσει πως δεν «θέλει» να πληρώσει.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο και προειδοποίησε ότι εάν η Βρετανία δεν καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΕ θα θεωρηθεί πως κηρύσσει επιλεκτική στάση πληρωμών.

«Το να μην τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες», επισήμανε η πηγή.

Ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, άρα πιθανόν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, διεμήνυσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Sunday Times χθες ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία που ο ίδιος θα θεωρήσει καλύτερη, δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση του ποσού αυτού.

Η Τερέζα Μέι παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ως τα τέλη Ιουλίου, όταν το κόμμα της θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του, που θα αναλάβει ταυτόχρονα πρωθυπουργός. Ο 54χρονος Τζόνσον θεωρείται ο επικρατέστερος μεταξύ των δέκα και πλέον υποψηφίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider