Τα τρία βασικά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ήταν αρχικά το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019, δεύτερον, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και τρίτον την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.
Οι υπουργοί Eξωτερικών, πάντως, προειδοποίησαν ότι προετοιμάζουν και στοχευμένα μέτρα, εάν συνεχίσει η τουρκική επιθετικότητα, δηλαδή κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Προφανώς η εκτίμηση ή η προσδοκία από ελληνικής και κυπριακής πλευράς είναι ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει, οι κυρώσεις αυτές μπορούν να κινούνται με μια κλιμακωτή λογική και να γίνουν πιο σκληρές συν τω χρόνω. Όσο όμως το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρώπης υιοθετούσε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, τα τουρκικά γεωτρύπανα συνέχιζαν απρόσκοπτα τις έρευνες τους στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα, Ερντογάν και Μπαχτσελί έστελναν προειδοποιητικές βολές σε Αθήνα και Λευκωσία.
«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν ιδρύθηκε εναντίον ενός μικρού κράτους όπως η Ελλάδα, αλλά με τη νίκη μας εναντίον των μεγάλων δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας. Η Ελλάδα και αργότερα οι Ελληνοκύπριοι, βρέθηκαν πάνω από το κεφάλι μας ως 'Δαμόκλειος σπάθη'» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ο Πρόεδρος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλετ Μπαχτσελί, δήλωσε πως «η Υποχώρηση από την ανατολική Μεσόγειο σημαίνει υποχώρηση από την Αττάλεια, την Μερσίνη, την Λευκωσία. Το να γυρίσουμε την πλάτη μας στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην πατρίδα και να υποκύψουμε στην αιχμαλωσία».
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται πάντως σε ανοιχτή επικοινωνία, αφού χθες μίλησαν τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της συνομιλίας οριστικοποιήθηκε ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου.
Για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας συζήτησε με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο, αύριο στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Reader.gr