«Συναγερμός» έχει σημάνει στο Λονδίνο για την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
«Η ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι ανησυχητική και η Βρετανία συζητά με τους εταίρους της ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Πολύ ισχυρή η σχέση Βρετανίας και ΗΠΑ»
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ ισχυρή» σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα, ενώ επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.
Λονδίνο - Βαγδάτη συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε με τον Ιρακινό ομόλογό του Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.
«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί και συμφώνησαν να συνεργαστούν» για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τζόνσον.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αταλάντευτη προσήλωση της Βρετανίας στη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και επισήμανε τη σημασία του συνεχιζόμενου αγώνα εναντίον της κοινής απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος», προστίθεται στο κείμενο αυτό.