Οι 4 εστίες κινδύνου για την τουρκική οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 4 εστίες κινδύνου για την τουρκική οικονομία
Η τουρκική οικονομία «ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, όμως παραμένει σε κίνδυνο.

Σε «υψηλό κίνδυνο» παραμένει η τουρκική οικονομία και παρά τη βελτιωμένη της πορεία στα τέλη του 2019, οι προοπτικές της για το 2020 είναι ανάμικτες, πως αναφέρει στην ανάλυσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, o Δρ. Παναγιώτης Κοντάκος, ειδικός επί της τουρκικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δρ. Κοντάκο του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ειδικό επί της τουρκικής οικονομίας:

«Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετοχών της Τουρκίας, BIST 100, σημείωσε άνοδο κατά 26% το 2019, κυρίως λόγω της ανόδου του από τον Νοέμβριο. Το ασφάλιστρο κινδύνου και κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο αντικατοπτρίζεται στις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, έχει περιορισθεί σημαντικά και ανερχόταν τα τελευταία 24ωρα στις 238 μονάδες βάσης (μ.β) από τα υψηλά των 436 μ.β. στα τέλη του περασμένου Αυγούστου». Επίσης, τονίζει πως ο πληθωρισμός της γείτονος εμφανίζει αποκλιμάκωση και αναμένεται να κυμανθεί στο 12%. Ο πληθωρισμός, υπενθυμίζει, είχε ανέλθει στο ανώτατο όριο του 25% -πενταπλάσιο του στόχου- τον Οκτώβριο του 2018.

Προσθέτει πως η οικονομία βελτιώθηκε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2019, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου το 2018, κατόπιν τριών διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης, «λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την προηγούμενη κρίση της τουρκικής λίρας.

Σημειώνει πως η τουρκική οικονομία «ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, υποστηριζόμενη από τις κρατικές δαπάνες και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Για το 2019 δε, αναμένεται συνολικά σχεδόν μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης, «ήτοι 0,2% σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ».

Τα 4 σημεία της τουρκικής οικονομίας:

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προσφάτως επίσης δεχθεί έντονη κριτική για το κανάλι σύζευξης της θάλασσας του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας, που σχεδιάζει στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, μήκους 45 χιλιομέτρων και πλάτους 400 μέτρων, λόγω του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους που συνεπάγεται, καθώς και του γεγονότος ότι φαίνεται να έχει παραχωρήσει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ προνομιακές εκτάσεις κατά μήκος της διαδρομής» αναφέρει ενδεικτικά, σχολιάζοντας τα τουρκικά ΣΔΙT ο κ.Κοντάκος που θα εξηγήσει και το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον για τα έργα του τύπου στη γειτονική χώρα, αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύψουν.

«(Τα έργα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) αφορούν συνήθως διάρκεια 25 ετών, πράγμα που σημαίνει μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις τους στον κρατικό προϋπολογισμό και στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Συνολικά 246 τέτοιες συμβάσεις υλοποίησης έργων έχουν υπογραφεί στην περίοδο 1986-2019, εκ των οποίων οι 179 αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του κυβερνώντος κόμματος. Η τρέχουσα επενδυτική τους αξία ανέρχεται σε 68 δισ. δολάρια», περιγράφει ο κ.Κοντάκος, που δίνει και το παράδειγμα της εμβληματικής υποδομής του νέου αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης.

«Ενδεικτικά, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πλήρη λειτουργία του, ο νέος αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης ήδη επιβεβαιώνει πολλούς από τους επικριτές του, που υποστήριζαν ότι το έργο είναι παράλογο και θα δημιουργήσει μια 'μαύρη τρύπα' στην οικονομία και σημαντικές περιβαλλοντικές ζημίες. Ασκείται κριτική για καθυστερήσεις και εκτροπές (πτήσεων) στον νέο αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης, λόγω ισχυρών ανέμων στην περιοχή, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου» είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στην υποδομή αιχμής της Τουρκίας ο κ.Κοντάκος.

«Παρά τη σταθεροποίηση τους τελευταίους μήνες, η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Τα συναλλαγματικά αποθέματα παραμένουν χαμηλά και οι ανάγκες χρηματοδότησης του ιδιωτικού εξωτερικού δανεισμού παραμένουν υψηλές. Ο υψηλός βαθμός δολαριοποίησης της οικονομίας αντανακλά, μεταξύ άλλων, τη χαμηλή εγχώρια εμπιστοσύνη και τις ανάγκες χρηματοδότησης των κρατικών τραπεζών», τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ο κ.Κοντάκος, που ταυτόχρονα περιέγραψε πως για την οικονομία της γείτονος το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί όπως «και η αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενες υποχρεώσεις και οι πιθανές πιέσεις αναχρηματοδότησης του χρέους περιορίζουν το διαθέσιμο χώρο δημοσιονομικών ελιγμών».

«Ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό από προηγούμενες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και η ποιότητα του ενεργητικού των πλειοψηφικών κρατικών τραπεζών, έχουν εγείρει ανησυχίες και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει δεχθεί σημαντικές επικρίσεις για την αδιαφάνεια σχετικά με τη διαχείριση πολλών έργων στα οποία έχει συμμετάσχει το κράτος», αναφέρει ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, που εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια «και κατά τη διάρκεια της δεκαεπταετούς κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)» το μοντέλο των ΣΔΙΤ έχει καταστεί το κυρίαρχο σχήμα δημόσιων επενδύσεων στην Τουρκία και «χρησιμοποιείται σε βασικά έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία και οι προμήθειες ενέργειας».

«Ωστόσο, πολλές συμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν αδιαφανείς, παρόλο που περιέχουν σημαντικές ευνοϊκές κρατικές ρήτρες και εγγυήσεις για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κερδών και των υποχρεώσεων εξωτερικού δανεισμού τους. Το ύψος των ενδεχόμενων επιβαρύνσεων στον κρατικό προϋπολογισμό από τις εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί παραμένει ασαφές» θα προσθέσει ο κ.Κοντάκος που τεχνικά εξηγεί πως οι περισσότερες συμβάσεις «υπογράφηκαν την περίοδο 2011-2017 στην υποθετική βάση μίας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης κατά μέσο όρο 5% ετησίως και ότι η τουρκική λίρα θα παραμείνει σταθερή», κάτι «το οποίο αμφισβητείται έντονα με την πρόσφατα ύφεση».

«Οι προοπτικές για το 2020 είναι στην καλύτερη περίπτωση ανάμικτες», αναφέρει ερωτηθείς για το νέο έτος ο κ. Κοντάκος που εξηγεί πως η ανάπτυξη για το 2020 προβλέπεται να ανέλθει σε 3,1% σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή στο 2,5% (σ.σ σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) «ή στο 5%, κατά τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης».

Γενικότερα, «η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι μετριότερη από αντίστοιχες που ακολούθησαν προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης», αναφέρει ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, που τονίζει πως για την επανεκκίνηση της τουρκικής οικονομίας απαιτούνται αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στο εσωτερικό, αλλά και εξωτερικά κεφάλαια: «οι ξένοι επενδυτές, από την πλευρά τους, χρειάζονται εμπιστοσύνη στις οικονομικές ισορροπίες της χώρας, ιδιαίτερα τον πληθωρισμό και τις πολιτικές προοπτικές.

Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα υψηλού κινδύνου, η οποία προσπαθεί να ακροβατεί μέσω ακραίων διπλωματικών κινήσεων μεταξύ αντίπαλων υπερδυνάμεων και σε πορεία διαρκώς οξυνόμενης έντασης περιφερειακά, όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις μεταναστευτικές ροές».

 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, έχουν περιοριστεί οι εκροές συναλλάγματος, οι οποίες έχουν συμβάλλει στη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, «παρά τη συνέχιση της υποτίμησής της το 2018, που ανήλθε σε 12% έναντι του δολαρίου». Από την άλλη πλευρά, η τουρκική λίρα εμφανίζει, κατά τον κ. Κοντάκο, δυσκολία να ανακάμψει παράλληλα με την οικονομία, κάτι που, όπως εξηγεί, καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών παραμένει εύθραυστη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

«Ενδεικτικά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική κάμψη κατά 36% στα 7,6 δισ. δολ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επίσης, η κάμψη του κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σειρά για πέμπτη φορά σε τριμηνιαία βάση, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού από την υποτίμηση της λίρας» αναφέρει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Τραμπ: Ελπίζει σε συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας εντός εβδομάδας - «Θα κάνουν χρυσές δουλειές με τις ΗΠΑ»

23:33

Δύο άτομα απέδρασαν από τα κρατητήρια της διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

23:02

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από την πρωτοφανή κακοκαιρία στην Οκλαχόμα

22:32

Ισραήλ: Φόβοι της αντιπολίτευσης για «πολιτική δολοφονία» από την εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ

22:11

Νεκρός οδηγός στον Ασπρόπυργο – Ανασύρθηκε από ΙΧ που τυλίχθηκε στις φλόγες

21:49

Γερμανία: Αστυνομικός σκότωσε νεαρό που απείλησε με μαχαίρι θαμώνες ενός κλαμπ

21:35

Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας

21:10

Απέπλευσε από το λιμάνι του Πόρου με προορισμό τον Πειραιά το καταμαράν FLΥING CAT IIΙ

21:01

DW: Βρετανο-γερμανική κρίση λόγω των Eurofighter;

20:43

Λίβανος: Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη σε όχημα που μετέφερε πυρομαχικά

20:22

Πεσκόφ: Καμία εντολή από τον Πούτιν για παράταση της πασχαλινής κατάπαυσης πυρός

20:00

Ένα μπέρμπον έχουν όλο κι όλο οι Αμερικάνοι και θέλουν πλεονασματικό διατροφικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρώπη

19:54

Βατικανό: Ο πάπας δέχτηκε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «για μερικά λεπτά»

19:42

Την «πλήρη αναδιοργάνωση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβλέπει προεδρικό διάταγμα - Διαψεύδει ο Ρούμπιο

19:22

Ζούκερμπεργκ και Ντάιμον ανάμεσα στους 10 που ξεφόρτωσαν μαζικά μετοχές πριν τους δασμούς

19:03

Συγχαρητήρια Τασούλα στις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Πόλο

18:36

Νέα πρόταση Ζελένσκι: «Να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες σε πολιτικές υποδομές» - Έληξε η «πασχαλινή εκεχειρία»

18:16

Ισημερινός: Σε κατάσταση συναγερμού λόγω φερόμενης συνωμοσίας κατά της ζωής του προέδρου Νομπόα

17:58

Γάζα: Σφάλματα, ανυπακοή και παραλείψεις αναγνωρίζει το Ισραήλ για τον θάνατο των 15 νοσηλευτών και διασωστών

17:45

Σωκράτης Φάμελλος: Συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών

17:32

Επίσκεψη Δένδια στη Λέσβο: Θα δημιουργήσουμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ

17:00

Αέριο: Roadmap της Κομισιόν για απεξάρτηση από τη Ρωσία – Δύσκολη μία καθολική απαγόρευση

16:54

Μαχητικά της RAF αναχαίτισαν δύο ρωσικά αεροσκάφη στη Βαλτική Θάλασσα

16:39

Γάζα: 25 νεκροί από τις σημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

16:20

ΗΠΑ: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον του Τραμπ - «Δεν υπάρχει βασιλιάς στην Αμερική»

15:56

Χαμάς: Αγνοείται η τύχη Ισραηλινοαμερικανού ομήρου - Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ με τουλάχιστον 50 νεκρούς

15:28

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον δήμο Αθηναίων

15:19

Αυστραλία: Εξι νεκροί από γιγαντιαία κύματα - Αγνοούνται άλλα δύο άτομα

15:03

Μητσοτάκης: «Ημέρα χαράς, αγάπης και δύναμης! Χριστός Ανέστη!»

14:40

Τo επικίνδυνο παιχνίδι του Μερτς με τους Τaurus

gazzetta
gazzetta reader insider insider