Υπέρ της κατάργησης των νομισμάτων ενός και δύο λεπτών του ευρώ τάσσονται τα κυβερνητικά κόμματα (CDU/CSU,SPD) και οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών και οι Φιλελεύθεροι (FDP) τονίζουν ότι «τα μετρητά αποτελούν εμπεδωμένη ελευθερία του ατόμου».
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung μεταξύ κορυφαίων στελεχών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δεν αναμένεται σημαντική αντίδραση από την Γερμανία στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των μικρών νομισμάτων.
«Μπορούμε άνετα να εγκαταλείψουμε τα νομίσματα ενός και δύο λεπτών, αλλά όχι φυσικά και τα μετρητά μας», δήλωσε η 'Αντγιε Τίλεμαν από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), απαντώντας σε όσους πιστεύουν ότι πίσω από το σχέδιο υποκρύπτεται σταδιακή κατάργηση των μετρητών και πρόσθεσε ότι η κατάργηση των μικρών νομισμάτων είναι λογική, καθώς η κατασκευή τους έχει, λόγω και της εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος, καταστεί ασύμφορη.
Εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Λόταρ Μπίντινγκ τόνισε ότι η διαχείριση των μετρητών θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική».
«Τρομερά περιττή και ακριβή σπατάλη πόρων»
Ο Όλιβερ Κρίσερ από τους Πράσινους χαρακτήρισε «τρομερά περιττή και ακριβή σπατάλη πόρων» την κυκλοφορία σχεδόν ενός δισ. νομισμάτων ενός και δύο λεπτών ετησίως. «Έπειτα από λίγα χρόνια, όλα αυτά τα νομίσματα θα καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι», πρόσθεσε. Σύμφωνα μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε πολίτης της Ευρωζώνης έχει στην κατοχή του κατά μέσο όρο περίπου 181 τέτοια νομίσματα.
Τόσο οι Φιλελεύθεροι, όσο και η Αριστερά και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αντιτίθενται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ότο Φρίκε, από το FDP, χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνο» το σχέδιο, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει κίνδυνος «αθόρυβου» τέλους των μετρητών, τα οποία, δήλωσε, αποτελούν «εμπεδωμένη ελευθερία του πολίτη». Μαζί του συμφωνεί και η Μπεατρίξ φον Στορκ από την AfD, ενώ ο Φάμπιο ντε Μάσι από την Αριστερά προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών των προϊόντων, μέσω «στρογγυλοποίησης» προς τα πάνω και χαρακτήρισε τα μετρητά πιο σίγουρα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.