Στην ομηρική Οδύσσεια, ο βασιλιάς της Ιθάκης πριν ολοκληρώσει το δεκαετές ταξίδι του κάνει μια τελευταία στάση στο νησί των Φαιάκων, τη σημερινή Κέρκυρα.
Στο ίδιο νησί, όπου σήμερα, μετά από μια εξαετία ταλαιπωρίας ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες για την επένδυση στην Κασσιόπη. Και χρειάστηκε οι επενδυτές να ζήσουν τη δική τους Οδύσσεια, περνώντας από τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της ελληνικής γραφειοκρατίας και των μικροπολιτικών συμφερόντων, μέχρι να καταφέρουν να ξεκινήσουν.
Η περίπτωση της Κασσιόπης και το γεγονός ότι –επιτέλους- ξεκίνησε έχει μεγάλη συμβολική σημασία, πέρα από την ουσία των επενδύσεων. Ήταν μια από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ένα από τα παραδείγματα που έδιωχναν τους επενδυτές, καθώς έβλεπαν το επενδυτικό πλάνο να παραμένει κολλημένο.
Και κακά τα ψέματα, αν η NCH Capital, η επενδύτρια εταιρεία, δεν επιδείκνυε Ιώβειο Υπομονή, είναι βέβαιο ότι σήμερα το έργο θα είχε μείνει στα αζήτητα.
«Στηρίξαμε την Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, επενδύοντας στην Κασσιόπη και συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε και σήμερα, ξεκινώντας τις εργασίες στην δύσκολη περίοδο του κορονοϊού» μου είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της NCH Capital για την Ελλάδα κ. Αντρέας Σάντης. «Και τα μόνα χρήματα που η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει είναι αυτά που προέρχονται από ξένες επενδύσεις», προσέθεσε με νόημα, λέγοντας ότι η περίπτωση της Κασσιόπης μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προς μίμηση για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, από παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
«Και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Ανάπτυξης κ Άδωνι Γεωργιάδη για τη στήριξη της επένδυσης. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού χωριού για το οποίο όλοι οι Κερκυραίοι και όλοι οι Ελλήνες θα είναι περήφανοι. Η επένδυση είναι της τάξης των 120 εκατ. Ευρώ, και κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας θα πληρωθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ όπως είναι γνωστό η βασική φιλοσοφία του έργου βασίζεται στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντος χώρου» είπε ο κ. Σάντης.
Η αλήθεια είναι, για να μιλήσουμε και πολιτικά, ότι –έστω και με καθυστέρηση ενός έτους- οι επενδύσεις αρχίζουν και ξεκλειδώνουν στην Ελλάδα. Παρά την πανδημική κρίση, σχέδια που τα τελευταία χρόνια βάλτωναν λόγω γραφειοκρατίας ή έλλειψης πολιτικής βούλησης, τώρα παίρνουν σάρκα και οστά.
Ακόμα και αν μιλάμε για «καλή αρχή», μια που τώρα μπαίνει το νερό στο αυλάκι, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αλλά και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης θα καβαλήσουν πολλές μπουλντόζες τις επόμενες εβδομάδες.
Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η Οδύσσεια δεν τελείωσε στο νησί των Φαιάκων. Ο πρωταγωνιστής έπρεπε να επιστρέψει στην Ιθάκη αλλά και να αναμετρηθεί με τους μνηστήρες, μέχρι να καθίσει ξανά στο θρόνο του. Έτσι, για να γιορτάσουμε την αίσια έκβαση της Οδύσσειας της Κασσιόπης, θα πρέπει το ξενοδοχείο να ανοίξει τη λειτουργία του. Σίγουρα όμως, η σημερινή εξέλιξη ήταν μια πολύ καλή αρχή.