Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, της Περιφέρειας Αττικής, με γνώμονα την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτισμού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο, που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID 19, με κάθε πρόβλεψη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Το πλέγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα υλοποιηθεί από 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου και «οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», όπως ενημέρωσαν κατά την παρουσίαση του, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, Χάρης Ρώμας, οι οποίοι και το επιμελήθηκαν, υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.
Το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, με τις παρατάξεις να αντιδρούν ως προς την επιλογή των εκδηλώσεων και κυρίως για την έλλειψη σχετικής διαβούλευσης.
Ο κ. Πατούλης, στην τοποθέτηση του επισήμανε, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος το οποίο «διακρίνεται για την ποιότητα και τον πλουραλισμό» βασίστηκε σε 4 άξονες:
- Στη σημασία ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής
- Στην ανάγκη στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας
- Στη βούληση της περιφέρειας για την παροχή πολιτιστικών αγαθών, υψηλής ποιότητας που θα αφήσουν ξεχωριστό πολιτιστικό αποτύπωμα
- Στην υψηλή προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της περιφέρειας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων που απαιτούνται για τον αποκλεισμό της πιθανότητας διασποράς του νέου κορονοϊού.
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους εισηγητές, επισημαίνοντας ότι «εργάστηκαν πυρετωδώς» για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και τόνισε πως η διοίκηση της περιφέρειας είναι ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν. «Ο πολιτισμός μας ενώνει, πάνω από κόμματα και παρατάξεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επισφραγίστηκε με τη συνεργασία των δήμων, ενώ κατέστη «απαγορευτική η διοργάνωση εκδηλώσεων σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους, που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων ασφαλείας».
Ειδικότερα, το πρόγραμμα στηρίζει ιστορικά θέατρα της Αττικής, όπως το Θέατρο Βράχων και το Θέατρο Πέτρας, ενισχύει φεστιβάλ που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και «εγγυάται» την υψηλή ποιότητα, μέσα από τη συνεργασία φορείς υψηλού κύρους, όπως Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, αναδεικνύει χώρους πολιτισμού και αναψυχής που βρίσκονται στη διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος με το θέατρό του και το μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Αναλύοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η Ε. Δουνδουλάκη σημείωσε ότι η κατάρτιση του ήταν «μία δύσκολη» εξίσωση που έπρεπε να επιλυθεί με τους επιπλέον περιορισμούς που διαμόρφωσε η πανδημία. «Ωστόσο», πρόσθεσε «επιτεύχθηκε ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει ποιότητα και πλουραλισμό και ταυτόχρονα διασφαλίζει την προστασία της υγείας των πολιτών».
Στην ίδια κατεύθυνση ο Χ. Ρώμας, τόνισε πως το πρόγραμμα σηματοδοτεί την ξεκάθαρη βούληση της περιφέρειας να στηρίξει έμπρακτα τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και να προσφέρει υψηλής ποιότητας θέαμα διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών.
Ειδικότερα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Μ. Ελευθερίου υπενθύμισε την πρόσφατη ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, της παράταξης «ΔΖ» μεταξύ των οποίων υπογραμμιζόταν η ανάγκη διεύρυνσης των συμμετεχόντων καλλιτεχνικών κλάδων (εικαστικά, ζωγραφική κλπ) προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο κόσμος των Τεχνών από την κρίση που τον έπληξε με τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Επίσης, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος να υπάρξει μονοθεματική συνεδρίαση στο ΠΕΣΥ με την παρουσία φορέων και εκπροσώπων από όλο το φάσμα του χώρου.
Αναφορικά με την πρόταση του Γ. Σγουρού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
8 ποιοτικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, μία σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με συμμετοχή διαφορετικών καλλιτεχνών, παιδικές και παραδοσιακές παραστάσεις σε συνεργασία με τους δήμους και εθνικοτοπικές οργανώσεις, στήριξη των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων στα νησιά της περιφέρειας: Αρμάτα, Μιαούλεια, Σαλαμίνια, Φεστιβάλ Φιστικιού, κά. Χρήση του θεάτρου του Αττικού Άλσους για δύο εβδομάδες από διάφορους θιάσους. Θεσμοθέτηση ετήσιας εμβληματικής εκδήλωσης της περιφέρειας στην Πνύκα, με πρόσκληση διακεκριμένων ομιλητών στον τόπο που αναπτύχθηκε η αθηναϊκή Δημοκρατία, και κλείσιμο με μουσική εκδήλωση.
Αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική» εισήγηση
Ο επικεφαλής της Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Πρωτούλης, χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική και απροσδιόριστη» την εισήγηση, λέγοντας: «Μας κοινοποιήθηκε μόλις το προηγούμενο βράδυ, και μάλιστα αλλαγμένη από την προηγούμενη 'εισήγηση' κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Πρακτική η οποία τείνει να γίνει συνήθεια στο ΠΕΣΥ και αναρωτιόμαστε «που θα πάνε, αλήθεια, τόσα λεφτά» καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ούτε ποιος πρόκειται να τα διαχειριστεί. Θα είναι οι δήμοι; Το υπουργείο Πολιτισμού; Πρόκειται για συνδιαχείριση δήμων και υπουργείου; Επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός γι' αυτές τις εκδηλώσεις: πόσες και πού θα γίνουν, με ποιο κριτήριο. Δεν προβλέπεται καν πώς θα γίνει ο έλεγχος», σημείωσε ο ομιλητής.