Σύνοδος Κορυφής: Δεύτερη ημέρα με «βέτο» δια χειρός Ολλανδίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Δεύτερη ημέρα με «βέτο» δια χειρός Ολλανδίας
Διαφορετικές θέσεις και προτάσεις εξετάζει ο Σαρλ Μισέλ. Σύγκρουση Ιταλίας - Ολλανδίας.

Με μια κατ' ιδίαν συνάντηση ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης και τους όρους που θα τεθούν.

Συνάντηση ηγετών

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντζεθ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντώνται με τον τελευταίο να εξετάζει ξεχωριστές προτάσεις.

Βέτο από Ολλανδία

Ωστόσο ήδη από χθες, Παρασκευή ο Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε που εναντιώνεται πλήρως στους όρους που θέτει η Κομισιόν για το Ταμείο. Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Ο Ρούτε απαιτεί ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας... ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Εμμένει η Ελλάδα στις θέσεις της

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider