Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, φάνηκε πως «άνοιξε την όρεξη» στις χώρες του Βορρά που συνασπίζονται πίσω από την γραμμή που χαράζει η Ολλανδία για περαιτέρω μειώσεις στο σκέλος των επιχορηγήσεων.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε να κατέβει ο πήχης των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ από 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν διατηρώντας ωστόσο το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η διαφορά των 50 δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κομμάτι των δανειοτήσεων ενισχύοντας σε ένα βαθμό τις θέσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των χωρών που συνασπίζονται στη γραμμή του.
Παράλληλα, μέσω της αναθεωρημένης πρότασης αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ τα rebates ανά έτος (επιστροφές) που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ εισάγει και το «super emergency brake» (αίτημα εντός 3 ημερών από ένα κράτος μέλος, ώστε να φέρει το θέμα της σωστής χρήσης των κονδυλιών χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Ecofin με σκοπό να το «μπλοκάρει»). Η πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει ότι το 70% θα διανεμηθεί βάσει των αρχικών κριτηρίων της Κομισιόν, αλλά το υπόλοιπο 30% θα βασίζεται περισσότερο στην ύφεση που θα «χτυπήσει» τα κράτη το 2020. Αυτό φυσικά ευνοεί σε ένα βαθμό τις χώρες που θα καταγράψουν την πιο βαθιά ύφεση το 2020, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής
Πήγες με γνώση των διαδικασιών έκαναν λόγο πως οι 5 πλέον «φειδωλοί» του Βορρά, μιας και σε αυτούς προστέθηκε και η Φινλανδία ζητούν το ποσό των επιχορηγήσεων να πέσει κάτω από τα 400 δισ. ευρώ θέτοντας τα 350 δισ. ευρώ ως έναν ιδανικό στόχο. Παράλληλα το Ταμείο θα πρέπει να πέσει στα 700 δισ. ευρώ από 750 που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Ευρωπαίος διπλωμάτης έκανε γνωστό πως επί του παρόντος υπάρχουν τρία ενδεχόμενα
- Να παραμείνει ο πήχης στα 400 δισ. ευρώ.
- Να πέσει κάτω από τα 375 δισ. ευρώ.
- Να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο ίδιος ανέφερε πως έαν οι «Fugal 5» καταφέρουν να πάρουν μια συμφωνία όπου το ποσό των επιχορηγήσεων είναι κάτω από 400 δισ. ευρώ (350 δισ. ευρώ), «θα είναι μια τεράστια παραχώρηση», «και αν ο γαλλο-γερμανικός άξονας δεν μπορεί να επιτύχει αυτό που υποσχέθηκε, τότε θα υπάρξει μια δραστική αλλαγή στην ισορροπία ισχύος στην ΕΕ». O διπλωμάτης σύμφωνα με πηγές ανέφερε πως το κομμάτι του κράτους Δικαίου δεν είναι το «μεγάλο αγκάθι» μιας και μπορεί να βρεθεί μια κοινή γλώσσα που να τους ικανοποιεί όλους.
Οι 5 χώρες του Βορρά δείχνουν ανένδοτες να βάλουν «νερό στο κρασί τους» βλέποντας πως μπορούν να κερδίσουν συνεχώς τόσο περισσότερα ως προς το μέγεθος του Ταμείο όσο και στο χρόνο που πιέζει ασφυκτικά τις χώρες του Νότου.
Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν υπάρχουν περιθώρια για να είμαστε διχασμένοι. Όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν πρέπει αυτοί να μειώσουν τη φιλοδοξία μας για μια δυναμική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο.
Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει.
Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».