Σύνοδος - Κόστα: Στα 700 δισ. ευρώ θα πέσει ο πήχης του Ταμείου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος - Κόστα: Στα 700 δισ. ευρώ θα πέσει ο πήχης του Ταμείου
Τι δήλωσε σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Κατεβαίνει» ο πήχης του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Κόστα ανέφερε πως η συμφωνία φαίνεται να κλείνει στα 700 δισ. ευρώ εκ των οποίων 390 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και 310 δισ. ευρώ δάνεια.

Τρίτη πρόταση φαίνεται να κατεβάζει ο Σαρλ Μισέλ

Τρίτη κατά σειρά συμβιβαστική πρόταση ετοιμάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico ο Μισέλ φαίνεται να εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Στο ένα διατηρεί το σκέλος των επιχορηγήσεων στα 400 δισ. ευρώ καθώς τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μακρόν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κατεβάσουν και άλλο τον πήχη, ενώ στο άλλο οι επιχορηγήσεις θα φτάσουν τα 390 δισ. ευρώ μειώνοντας κονδύλια από επιμέρους πυλώνες του Ταμείου.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο στο τμήμα του Μηχανισμoύ Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF) οι επιχορηγήσεις θα φτάσουν τα 312,5 δισ. ευρώ, ενώ το ReactEU θα μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ σε 47,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην αρχική πρόταση της Κομισιόν το βασικό εργαλείο το οποίο είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF), έφτανε 560 δισ. ευρώ που «έσπαγε» σε επιχορηγήσεις 310 δισ. ευρώ και σε δάνεια 250 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα μειωθεί αισθητά η προγραμματισμένη χρηματοδότηση των 7,7 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα υγείας, ενώ η χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon θα μειωθεί σε 5 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 8,5 δισ. ευρώ από την αρχική πρόταση.

Τέλος τα χρήματα για το Just Transition Fund θα μειωθούν κατά 20 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider