Aνάστατοι είναι οι έλληνες παραγωγοί μετά τις αρνητικές εξελίξεις για την προστασία της «φέτας», καθώς οι όποιες αλλαγές αναφορικά με την προστασία στο πλαίσιο της Εμπορικής και Οικονομικής Συμφωνίας Ε.Ε – Νοτίου Αφρικής μετατίθενται για την επομένη πενταετία. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στο στρατόπεδο των ελλήνων παραγωγών αλλά και των κτηνοτρόφων καθώς θεωρούν ότι χάνεται η ελληνικότητα της φέτας σαν προϊόν ΠΟΠ. Η φέτα είναι ελληνικό προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα έσοδα στην εθνική μας οικονομία καθώς η ζήτηση της σε ετήσια βάση ξεπερνά τους 500.000 τόνους στην παγκόσμια αγορά ενώ στην παραγωγή της σε όλα τα σταδία απασχολούνται πάνω από 300.000 αγροτών.
Με ανακοίνωση του ο ΣΕΒΓΑΠ χθες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα για να εισπράξει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο με ανακοίνωση του χαρακτήρισε συκοφαντικές αναφορές τα όσα σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ για το θέμα της προστασίας της φέτας στη συμφωνία ΕΕ Ν. Αφρικής.
«Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), που ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Εξωτερικών για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής, φαίνεται ότι έχουν κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση. Λησμονούν ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε Κυβέρνησης» ,αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Ωστόσο χθες με ανακοίνωση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι το θέμα μετατέθηκε στην επομένη πενταετία με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική φέτα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείο σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της». Ωστόσο ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:
-Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
-Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
- Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
- Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.
«Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου όμως για τους έλληνες παραγωγούς αυτό σημαίνει μια χαμένη πενταετία.
Σήμερα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Τουρισμού, ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης κάνει λόγο για εγκατάλειψη από την πλευρά της Ελλάδος των πάγιων θέσεων της για την προστασία της Φέτας και σημειώνει ότι αφήνει τελείως απροστάτευτο το εθνικό μας προϊόν στην Εμπορική και Οικονομική Συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής.
Όπως εξηγεί η τελική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας καθώς άλλα κράτη - μέλη κατοχυρώνουν πλήρως τα δικά τους συμφέροντα. Υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει την προστασία των Ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα πρότυπα της συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ – Βιετνάμ και να αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας με τον Καναδά όπου η Φέτα συμπεριλήφθη στον κατάλογο με αυξημένη προστασία.
Ο κ. Μηταράκης ζητά ενημέρωση για τη στάση που θα κρατήσει η Ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ όπου η συμφωνία με τη Νοτ. Αφρική πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση. Τέλος ρωτά αν η κυβέρνηση θεωρεί θετική την Συμφωνία ΕΕ-Καναδά για την προστασία της Φέτας και αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της.