Η 16χρονη Ελληνίδα που κάνει «καριέρα» στο Διάστημα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η 16χρονη Ελληνίδα που κάνει «καριέρα» στο Διάστημα
Η 16χρονη μαθήτρια που έχει πραγματοποιήσει ήδη τρία πειράματα στο Διάστημα κι έχει βραβευτεί δύο φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος μιλά στο insider.gr

Το επιστημονικό υπόβαθρο και η βαθιά γνώση του αντικειμένου ήταν εμφανή από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης μας, το ίδιο και οι προσδοκίες και οι δυνατότητές για ένα μέλλον διαφορετικό από των περισσότερων συνομηλίκων της. Αυτό όμως που έκανε την διαφορά ήταν η απλότητα με την οποία απαριθμούσε τα τόσο μεγάλα για την ηλικία της, κατορθώματά της.

Ο λόγος για την Μαριαλήνα Τσινίδη, μια 16χρονη μαθήτρια η οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη τρία πειράματα στο διάστημα (Karman Line, 100 km υψόμετρο) μέσω της αεροδιαστημικής εταιρίας Blue Origin, έχει βραβευτεί δύο φορές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και πλέον συγγράφει επιστημονικά paper, ένα βιβλίο φυσικής για παιδιά ενώ αναζητά χρηματοδότηση για να υλοποιήσει το επόμενο σχέδιό της στον διαστημικό σταθμό, μέσω της αεροδιαστημικής εταιρείας Nanoracks. Κι όλα αυτά στα 16 της χρόνια.

Η αγάπη της για την φυσική και ειδικά για την αστρονομία και τη θεωρητική φυσική ξεκίνησε από τα 9 της χρόνια, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο insider.gr, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Απλά μια έλξη για το αντικείμενο, την οποία συνειδητοποίησε μέσω ενός σχετικού σχετικού βιβλίου ή μίας επίσκεψης στο πλανητάριο που την ενέπνευσε. «Ειλικρινά, δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω τον λόγο για τον οποίο ενδιαφέρομαι για αυτούς τους τομείς. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η φυσική και τα μαθηματικά είναι κάτι περισσότερο από μια επιστήμη, είναι ένας τρόπος σκέψης για μένα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αυτή την απλή αφορμή άρχισε να ασχολείται με τον τομέα της αστροφυσικής όλο και πιο συστηματικά μέχρι και τα 13 της, όπου αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κλίση της και να κάνει μερικά μεγάλα βήματα στον συγκεκριμένο τομέα, βιώνοντας με τον τρόπο αυτό μια από τις πιο «απαιτητικές αλλά κι επιβραβευτικές εμπειρίες» της ζωής της, όπως μας λέει.

«Το πρώτο πείραμα που έκανα αφορά την μελέτη του ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ως team leader (Kalamata Students Space Program), είχα αναλάβει την επικοινωνία και την ενημέρωση για την πρόοδο του πειράματός μας, με την αεροδιαστημική εταιρία Nanoracks και Blue Origin» μας εξηγεί. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της είχε και ο καθηγητής αεροδιαστημικής, Dr. Τάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του project.

Τα επόμενα δύο πειράματά της, αφορούσαν την μελέτη του ιξώδους του μελιού (spACS1) και τις αντιδράσεις των αφρών και των γαλακτωμάτων (spACS2) σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα πραγματοποίησε με την ομάδα του American Community Schools of Athens και με την καθοδήγηση του καθηγητή αστροφυσικής Dr. Καράμπελα και πάλι μέσω της Nanoracks.

Η ενασχόληση της με την αστροφυσική δεν άργησε να της φέρει και σημαντικές βραβεύσεις, κάνοντας γνωστό όχι μόνο το έργο της αλλά και την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμού. «Αυτό που με έκανε πολύ περήφανη είναι όταν βραβεύτηκα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και με προσκάλεσαν να παρουσιάσω το έργο μου στο Living Planet Symposium 2019 στο Μιλάνο με πλήρη υποτροφία (Rafina Space Team)». Αυτή η βράβευση, όπως μας εξηγεί, έφερε την Ελλάδα στην 2η θέση μεταξύ 118 σχολείων από όλο τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Μετά από αυτή την εμπειρία, μάλιστα, αποφάσισε να προτείνει τον διαγωνισμό στο σχολείο της, τη σχολή Μωραιτη, το οποίο στήριξε την ιδέα της και της έδωσε τα εφόδια για να αποσπάσει τη δεύτερη βράβευση της. «Με υπεύθυνο καθηγητή φυσικής, τον Dr. Καρούμπαλη, την άνοιξη του 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βραβευτήκαμε με την ομάδα μου (Floods and wildfires explorers) από την ESA, για την εργασία που αφορά στις επιπτώσεις των πλημμυρών.

Τα κατορθώματά της, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησαν αδιάφορους και τους «εμπνευστές» της. Η καθηγήτριά της, η οποία είχε πρωταρχικό ρόλο στην εκπαίδευσή της και στην πορεία της όσον αφορά την αστροφυσική, η κα Τίνα Νάντσου, την έχει επιλέξει ως βοηθό της στην εκπαίδευση μαθητών στη θεωρητική φυσική στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Παίζοντας με τα Πρωτόνια, CERN).

Όλη αυτή η εμπειρία, την οδήγησε στο επόμενο βήμα για το οποίο αναζητά χρηματοδότηση το τελευταίο διάστημα. «Ο mission manager της Nanoracks, κρίνοντάς με ικανή, μου πρότεινε να πραγματοποιήσω ένα δικό μου πείραμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), κάτι πολύ τιμητικό για εμένα, επειδή τα πειράματα αυτά συνήθως είναι Πανεπιστημίων της Αμερικής και της NASA» μας λέει.

Η ιδέα, αυτή τη φορά, είναι να μελετήσει τη βιωσιμότητα βακτηριών στον Διαστημικό Σταθμό, αν δηλαδή τα υπό μελέτη βακτήρια μπορούν να επιβιώνουν σε αυτές τις συνθήκες. «Η ιδέα αυτή, εντυπωσίασε την Nanoracks κι εδώ και έναν χρόνο έχω ξεκινήσει να εργάζομαι για το συγκεκριμένο στόχο. «Έχω μελετήσει και έχω κάνει την σχετική έρευνα, επίσης έχω σχεδιάσει τον μηχανισμό σε AutoCAD, ώστε να έχω υλικό για τη συνέχεια της έρευνας. Τέλος έχω ήδη κάνει έρευνα και εργαστηριακή μελέτη για το πείραμά μου, Space Line M ώστε να συγκρίνω τα αποτελέσματα της αντίδρασής τους σε αυτές τις συνθήκες», συμπληρώνει επισφραγίζοντας το γεγονός ότι η επικοινωνία μαζί της είναι γνωστικά απαιτητική ακόμα και από έναν ενήλικα που έχει μια βασική σχέση με τον χώρο.

Στα ακαδημαϊκά της πλεονεκτήματα άλλωστε συμπεριλαμβάνει το γεγονός ότι μπορεί να κατανοήσει εύκολα όρους γι’ αυτό και «υπό κανονικές συνθήκες, είναι σε θέση να πετύχει», αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά της. Την τελευταία μάλιστα υπογραμμίζει και το γεγονός ότι ακόμα και το κόστος του πειράματος, το οποίο φτάνει τις 13.000 ευρώ, δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά της. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει και μια σελίδα crowdfunding, αναζητώντας χρηματοδότες κι έχει συγκεντρώσει ήδη ένα μικρό ποσό.

Βέβαια το εν λόγω πείραμα δεν αποτελεί το μόνο project που έχει «στα σκαριά», αυτή την περίοδο. Στα βραχυπρόθεσμα σχέδιά της περιλαμβάνονται επίσης οι δημοσιεύσεις των ερευνητικών της paper σε εγκεκριμένα περιοδικά του εξωτερικού καθώς και η συγγραφή ενός βιβλίου. «Γράφω ένα βιβλίο φυσικής για παιδιά, γιατί θα ήθελα να εμπνεύσω κι άλλους να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο».

Κάτι ακόμα με το οποίο καταπιάνεται αυτό το διάστημα είναι κι ένα παγκόσμιο μαθητικό online συνέδριο. «Μετά από την τραγική έκρηξη με τους δεκάδες νεκρούς στο Λίβανο, αποφάσισα να διοργανώσω ένα παγκόσμιο μαθητικό online συνέδριο, Model United Nations, με θέμα συζήτησης τον COVID-19, όπου τα έσοδα από τις μαθητικές συμμετοχές θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου» αναφέρει. Η δράση της έχει λάβει ήδη την έγκριση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στο συνέδριο θα συμμετέχουν παιδιά από όλο τον κόσμο καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί όπως ο Dr. Χρήστος Ζερεφός, Dr. Διονύσης Σιμόπουλος, Dr. Νικόλαος Σύψας.

Όσο για τα μακρόπνοα σχέδιά της δεν είναι άλλα από το να εντρυφήσει στη μελέτη της θεωρητικής φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών καθώς και της ανάλυσης δεδομένων και της αστροβιολογίας. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι αυτός ο τομέας είναι αρκετά αναπτυγμένος σε σχολές του εξωτερικού, στόχος της είναι να φοιτήσει σε κάποιο από τα γνωστά πανεπιστήμια του πλανήτη, ώστε να εξελιχθεί περαιτέρω στον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο, αν σκεφτεί κανείς την μέχρι τώρα πορεία της.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους έχουν σταθεί δίπλα μου και με στηρίζουν. Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στην WIND Hellas που με υποστηρίζει σε κάθε μου δράση. Είμαι προσηλωμένη και συγκεντρωμένη στους στόχους μου. Βέβαια πιστεύω ότι ακόμη και κάνοντας λάθη, δεν χάνω. Προσπαθώντας νέα πράγματα, είτε κερδίζω είτε μαθαίνω, και μέσω αυτής της διαδικασίας βελτιώνω τις δεξιότητές μου» τονίζει λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξή μας, με την αθωότητα ενός παιδιού 16 ετών και την ωριμότητα ενός ακαδημαϊκού ενήλικα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider