Η εκλογή Μπάιντεν αλλά και οι κλυδωνισμοί στην Τουρκική οικονομία φαίνεται πως έχουν “παγώσει” την Άγκυρα, όπως φάνηκε και από το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στο Νίκο Δένδια. Η Τουρκία γνωρίζει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ειδικά από την στιγμή που η Ευρώπη φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κυρώσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Χθες μάλιστα, γαλλικά μέσα μετέδωσαν την πληροφορία πως ο Εμμανουέλ Μακρόν θα πιέσει το επόμενο διάστημα ώστε να πετύχει το πάγωμα της τελωνειακής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ και το Βερολίνο φαίνεται πως τηρεί στάση αναμονής με την Άγκυρα, περιμένοντας μια σαφή κίνηση αποκλιμάκωσης. Χθες μάλιστα, όταν ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Ευρω-Αραβικού φόρουμ για το εάν αναμένει νέα παρέμβαση από το Βερολίνο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, απάντησε πως διέκρινε μια “κούραση” από την πλευρά της Γερμανίας, αφού τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας περίμεναν μια σοβαρή προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας.
Η ισχύς πάντως της παρούσας NAVTEX διαρκεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου και ερώτημα παραμένει το εάν η Άγκυρα θα επιδιώξει την ανανέωσή της, ενώ την επόμενη μέρα, στις 15 Νοεμβρίου δηλαδή, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει επίσκεψη στα Βαρώσια, την πρώτη μετά την εκλογή Τατάρ στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ημέρα έχει επιλεγεί συνειδητά, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ έχουν ήδη προαναγγελθεί έργα, όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων, η κατεδάφιση κτιρίων και η μερική ανοικοδόμηση. Χθες ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον Πρόεδρο Ερντογάν “να μην πραγματοποιήσει την εξαγγελία του και να μην πάει στα Βαρώσια”, αφού η Αθήνα θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση.
Στην Αθήνα δεν έχει περάσει απαρατήρητη πάντως μια νευρικότητα στην Άγκυρα στον απόηχο του αποτελέσματος των Αμερικανικών εκλογών. Χθες, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Μάικλ Κάρεπντερ, στενός συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν δήλωσε πάντως ότι πολλά από τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει οι ΗΠΑ να τα λύσουν σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ τάχθηκε υπερ της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία εξηγώντας πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί έχουν τρόπους να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Η Τουρκία στηρίζεται στην ανοιχτή οικονομία και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα έναντί της.
Μητσοτάκης: Να επιλέξει τι θέλει η Τουρκία
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο Ευρω-Αραβικό φόρουμ, ανέφερε ότι επαφίεται στην Τουρκία να επιλέξει «να αποφασίσει αν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση». Τόνισε ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει τη δεύτερη εναλλακτική «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια», υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει καταστήσει ιδιαίτερα σαφές ότι προσδοκά σημαντική πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο. «Θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει πως δεν πρόκειται απλώς περί μιας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας. Τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη συνολικά», προσέθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία και ουδέποτε προσπάθησε να την αποκλείσει από σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όμως «η Τουρκία αυτο-αποκλείεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της».
Διαβάστε επίσης:
Πηγή:Reader.gr