Κτηματολόγιο: Ποδαρικό με «πονοκέφαλο» για τον Γ. Στύλιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Ποδαρικό με «πονοκέφαλο» για τον Γ. Στύλιο

Ποδαρικό με «πονοκέφαλο» έκανε στα νέα του καθήκοντα, ως επιβλέπων του έργου της κτηματογράφησης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος. Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει αφορά στο έργο του Ελληνικού Κτηματολογίου σε Πήλιο, αλλά και στα νησιά των Σποράδων. Μάλιστα, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος σε συνάντηση που είχε μαζί του επεσήμανε τις «αγκυλώσεις» του έργου στην περιοχή και ζήτησε παράταση των προθεσμιών κτηματογράφησης. Μάλιστα, πέρα από τα ζητήματα που αφορούν στις διεκδικήσεις του Δημοσίου στο βουνό των Κενταύρων, ο κ. Μπουκώρος εστίασε στα «αγκάθια» της κτηματογράφησης στην Αλόννησο, τα οποία ωστόσο έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε σχετικό πολυσέλιδο υπόμνημα που έδωσε στον υφυπουργό, ο βουλευτής Μαγνησίας περιγράφει τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κτηματογράφηση στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η πλειονότητα των κατοίκων στερούνταν τίτλους ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα αποκτήθηκαν με χρησικτησία ενώ οι μεταβιβάσεις των ακινήτων γινόταν «δια λόγου». Παράλληλα, στην Αλόννησο συναντάται και μια ιδιαίτερη μορφή «ανεπίσημου προικοσύμφωνου», το «Μπολέτο», το οποίο καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονταν από τους γονείς στην κόρη κατά το γάμο της.

Ωστόσο, και όσοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, η περιγραφή των ακινήτων γίνεται με την αναγραφή του τοπωνύμιου για τον προσδιορισμό της θέσης του, αλλά με κατ' εκτίμηση υπολογισμό του εμβαδού. Επιπλέον, οι ασπρόμαυροι ορθοφωτοχάρτες που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη γενιά κτηματογράφησης είχαν περιορισμένη ευκρίνεια και δυσδιάκριτα όρια μεταξύ των γεωτεμαχίων, με συνέπεια να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των ακινήτων και των ορίων τους. Επιπλέον, η πλειονότητα των γεωτεμαχίων έχουν μικρό εμβαδόν (μικρότερο των 2 στρεμμάτων) με συνέπεια να είναι ακόμη δυσχερέστερος ο εντοπισμός τους και η οριοθέτησή τους. Επίσης, οι ιδιοκτησίες που είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» αγγίζουν στην Αλόννησο το 7%. Επιπλέον, ο κ. Μπουκώρος στο υπόμνημά του επισημαίνει το πρόβλημα που αφορά στον χαρακτήρα και στην ιδιοκτησία των εκτάσεων, το οποίο δημιουργείται μετά την μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Σε γενικές γραμμές, τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι τα εξής: α) Λανθασμένος εντοπισμός (θέση) των γεωτεμαχίων β) Λανθασμένη απόδοση των ορίων των γεωτεμαχίων γ) Μη καταχώριση γεωτεμαχίων ή εγγραπτέων δικαιωμάτων στις κτηματολογικές εγγραφές λόγω μη εντοπισμού δ) Λανθασμένες (ή ανύπαρκτες) αποτυπώσεις οδών, μονοπατιών, ρεμάτων ε) Μεγάλο ποσοστό καταχωρήσεων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» κλπ.

Από την πλευρά του, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με την επίλυση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η κτηματογράφηση στην Αλόννησο και διαβεβαίωσε τον κ. Μπουκώρο ότι θα αναζητηθούν λύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider