Στις 19 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ) για τους Δασικούς Χάρτες, την ίδια ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανάρτηση των αναθεωρημένων χαρτών για όλη τη χώρα. Ήδη χιλιάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να περιλαμβάνονται στις δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις ξεκινούν τις προεργασίες προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα της αντίρρησης (εντός της προθεσμίας των 105 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του χάρτη στην περιοχή τους) με το κύμα των αντιδράσεων από διάφορους τοπικούς και επιστημονικούς φορείς, αγρότες και πολιτευτές να γιγαντώνεται ειδικά σε περιοχές με υψηλή αξία γης.
Και όλα αυτά πριν κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Υπουργικής Απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Η προσφυγή έγινε καθώς θεωρήθηκε ότι η αναμόρφωση των χαρτών – συμπεριλαμβάνοντας πράξεις της διοίκησης που κινούνται στην …γκρίζα ζώνη - οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων ενώ παράλληλα ακυρώνει και όλο το έργο της ανάρτησης που είχε προηγηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση καθόριζε τις επιπλέον εκτάσεις που πρέπει να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες με βάση έγγραφα της Διοίκησης, τα οποία έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν στις Διευθύνσεις Δασών.
Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τρεις παρατάσεις. Η αρχική δικάσιμος ήταν στις 4 Δεκεμβρίου 2020, πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021, έπειτα για τις 5 Μαρτίου 2021 και πλέον αναμένεται – αν δεν μετατεθεί και πάλι - για τις 19 Μαρτίου 2021. Στις περίπτωση που οι ανώτατοι δικαστές κάνουν δεκτή την προσφυγή τότε, για άλλη μια φορά, η διαδικασία θα ξεκινήσει από το μηδέν, διατηρώντας σε καθεστώς ομηρείας πολλούς ιδιοκτήτες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΟΜΙΔΑ Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) υποστηρίζει ότι με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναμόρφωση των δασικών χαρτών δόθηκε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν ιδιοκτησιακούς τίτλους, οι οποίοι τους είχαν χορηγηθεί νομίμως από τη Διοίκηση, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους.