Με το φόβο κατάρρευσης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, ζει η αγορά τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που τα σενάρια περί ναυαγίου του deal με την Σκλαβενίτης, πυκνώνουν.
Χιλιάδες προμηθευτές, εργαζόμενοι αλλά και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ζουν με τον εφιάλτη της επόμενης μέρας στην περίπτωση που η Μαρινόπουλος αναγκαστεί να βάλει λουκέτο, καθώς θα βρεθούν με ανοίγματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία τους.
Όπως μας έλεγε χτες ένας από τους βασικούς προμηθευτές της αλυσίδας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ποτών, η ζημιά που θα προκύψει είναι ανυπολόγιστη, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση».
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η αλυσίδα καταρρεύσει θα γίνει η δική μας Lehman Brothers, με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα.
Και δεν έχουν άδικο. Είναι σίγουρο ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει, ένα τόσο μεγάλο οικονομικό χτύπημα.
Ήδη τα λουκέτα που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες (Ηλεκτρονική, Athens Ledra και άλλα), προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς κυρίως στο μέτωπο της ανεργίας.
Στην περίπτωση όμως της Μαρινόπουλος, δεν είναι μόνο οι 12.000 εργαζόμενοι που θα βρεθούν στο δρόμο από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά και η αγορά που θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φέσια» που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσα ορατές, όχι μόνο για τους δεκάδες προμηθευτές της αλυσίδας αλλά και για τις τράπεζες, καθώς πολλά δάνεια προμηθευτών της Μαρινόπουλος, θα χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα, αυξάνοντας τις επισφάλειες τους.
Τι πρέπει να γίνει; Να υπάρξει διάσωση του κλάδου από τις τράπεζες, ανάλογη με αυτή που έγινε και με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Δηλαδή μετοχοποίηση χρεών και εν συνεχεία εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Κάποιοι λοιπόν πρέπει να πιάσουν άμεσα δουλειά. Να σκεφτούν τις διαστάσεις του προβλήματος και να βρουν άμεσα λύση.
Γιατί κάθε μέρα που περνά, τα χρέη εκτοξεύονται στα ύψη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων αυξάνονται και το μέλλον διαγράφεται… σκοτεινό.