Η Τανζανία πρόσφατα είχε μια σημαντική αλλαγή στη διακυβέρνησή της. Ο 61χρονος Πρόεδρος της χώρας, Τζον Μαγκουφούλι, πέθανε την Τετάρτη που μας πέρασε από επιπλοκές στην καρδιά και όπως έτρεξε η αντιπολίτευση της χώρας να διαδώσει, ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα κορονοϊού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.
Η περίπτωση Μαγκουφούλι παρουσιάζει από μόνη της αρκετό ενδιαφέρον. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Τανζανίας είχε απασχολήσει τα διεθνή Μέσα ήταν γιατί αποτελούσε τον πιο «γνήσιο» εκφραστή των αρνητών του κορονοϊού. Διακήρυττε δημόσια ότι ο ιός δεν υπάρχει ή ότι είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα και καλούσε τον πληθυσμό της Τανζανίας να προσεύχεται και να κάνει ατμοθεραπείες ή λουτρά με βότανα για να αποτρέψει τον ιό. Ήταν τέτοια η λαϊκίστικη προσέγγισή του που είχε το δικό του hashtag στο Twitter (#WhatWouldMagufuliDo) με το οποίο αυτός και οι οπαδοί του έδειχναν αυτή την παρεμβατική προσέγγιση του Προέδρου στα δημόσια πράγματα.
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν εξαφανιστεί από την κοινή θέα και τελικά αναφερθεί ο θάνατός του, αφορούσε την περάτωση ενός κεντρικού οδικού άξονα στη Νταρ Ες Σαλάμ, τη μεγαλύτερη εμπορική και οικονομική πόλη στη χώρα. Εκεί, ο Μαγκουφούλι τόνισε ότι το έργο περατώθηκε στην ώρα του γιατί δεν υπήρχαν αυτές οι φήμες του κορονοϊού ώστε να καθυστερήσουν το έργο.
Η αντιπρόεδρος που έγινε πρόεδρος
Ξαφνικά, λοιπόν, η δεύτερη τη τάξει δημόσια φιγούρα της Τανζανίας, η Σαμία Σουλούχου Χασάν, ορκίζεται Πρόεδρος. Η Σουλούχου Χασάν δεν είναι άνθρωπος της δράσης και του λαϊκισμού όπως ο Μαγκουφούλι, ο οποίος είχε το καθ’όλα γοητευτικό ψευδώνυμο «Μπουλντόζας» για τον τρόπο που αντιμετώπιζε την πολιτική. Αντίθετα, έχει μακρά πορεία στα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά πράγματα της Τανζανίας ήδη από τη δεκαετία του 2000. Έχει διατελέσει Υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών στη χώρα και επίσης, εκτός από μόνη γυναίκα είναι και η πιο γνωστή πολιτικός που κατάγεται από το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, του ενός από τα δύο μέρη (μαζί με την Ταγκανίκα) που ενώθηκαν και έφτιαξαν την Τανζανία.
Η Σουλούχου Χασάν έχει διατελέσει και σύμβουλος αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ, οπότε θεωρείται κάπως σίγουρο ότι το πρώτο πράγμα που θα εκτελέσει κατά την προεδρία της, θα είναι να επιτρέψει την υπογραφή διεθνών συμφωνιών για εμβόλια απέναντι στον κορονοϊό. Μια τέτοια εξέλιξη είχε αποτρέψει σκληρά ο Μαγκουφούλι, θεωρώντας ότι τα εμβόλια θα βλάψουν τον λαό της Τανζανίας.
Η δεύτερη κίνηση που περιμένουν οι αναλυτές είναι να αρχίσει η χώρα να ιχνηλατεί και να καταγράφει περιπτώσεις ασθενών, κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό, κάτι που επίσης δεν συνέβαινε με συστηματικό τρόπο.
Για να τα κάνει αυτά πρέπει να δώσει όχι μία αλλά πολλές σκληρές μάχες. Η πρώτη έχει να κάνει με το φύλο της. Το κόμμα του Μαγκουφούλι, μέσα στα σκληρά, λαϊκίστικα χαρακτηριστικά του, δεν βλέπει με καλό μάτι την Σουλούχου Χασάν, οπότε η αναμενόμενη κίνησή της είναι να προσπαθήσει για την πολιτική ενότητα του κόμματος το οποίο παρεμπιπτόντως έχει αλλά τρία χρόνια διακυβέρνησης να επιτελέσει.
Η δεύτερη μεγάλη μάχη αποδοχής για τη Σουλούχου Χασάν είναι αυτή της θρησκείας. Η μεσαία τάξη της Τανζανίας, που στηρίζει το κυβερνών κόμμα, είναι κατά βάση χριστιανοί, ενώ η Σουλούχου Χασάν είναι μουσουλμάνα. Εκτός από το εσωτερικό, πρόβλημα με αυτό θα έχει και με τους πραγματιστές Κινέζους, οι οποίοι έχουν εντάξει την Τανζανία μέσα στις χώρες που έχουν στη σφαίρα επιρροής τους στην Αφρική, επενδύοντας κατά μέσο όρο στο 30% των υποδομών της χώρας και επεκτείνοντας ένας σχέδιο αναπροσαρμογής της έγγειας ιδιοκτησίας ώστε να αποχαρακτηριστούν πολλά εδάφη στην Τανζανία που είναι ιδανικά για επενδύσεις στη διατροφή (κυρίως τρόφιμα και μεταλλαγμένα) αλλά και για ενεργειακούς σκοπούς.
Όπως όλα δείχνουν, η μεγαλωμένη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ Σουλούχου Χασάν, με σπουδές και καριέρα στην οικονομική ανάπτυξη, η μουσουλμάνα από την Ζανζιβάρη, έχει πολλές ενδιαφέρουσες προκλήσεις μπροστά της και κυρίως, έχει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σίγουρα, η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα για την Τανζανία.
Φωτογραφίες: Getty / Ideal images