Την Τετάρτη στη Ρώμη συνελήφθη o Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γουόλτερ Μπιότ που, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, παρέδωσε σε Ρώσο συνάδελφό του απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ έναντι αμοιβής 5000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μαζί -μετά από έρευνες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών- μόνο ο Ιταλός συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών, ενώ ο Ρώσος επικαλέστηκε διπλωματική ασυλία και απέφυγε τελικά τη σύλληψη. Παρόλο που το όνομα του Ιταλού κατασκόπου μοιάζει σαν βγαλμένο από παρωδία κατασκοπευτικών ταινιών γνωστού Βρετανού πράκτορα, εντούτοις, η ιστορία αυτή φαίνεται να είναι πραγματική και να εντάσσεται σε ένα έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι ισχύος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Το συγκεκριμένο περιστατικό πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να καλεί τον Ρώσο πρέσβη να απαλλάξει κάθε εμπλεκόμενο της Πρεσβείας από τα καθήκοντά του και να του υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία. Τελικά, δύο Ρώσοι αξιωματούχοι απελάθηκαν άμεσα για την υπόθεση και ζητήθηκαν δηλώσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση κατασκοπίας σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσα σε λίγες μέρες, στην οποία εμπλέκονται Ρώσοι αξιωματούχοι. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες μετά από σύλληψη 6 συνολικά υπόπτων για κατασκοπία. Μέσα σε αυτούς ήταν και Ρώσοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα δήλωσε ότι εκφράζει «τη λύπη του για την απέλαση από τη Ρώμη δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας» καθώς κάτι τέτοιο «δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο κρατών». Σε αντίστοιχο κλίμα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχουμε επί του παρόντος πληροφορίες σχετικά με τους λόγους και το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση». Ωστόσο, είπε, «σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι ο πολύ θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των σχέσεων Ρωσίας-Ιταλίας θα συνεχιστεί και θα διατηρηθεί».
Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ρωσία επιθυμεί να υποτιμήσει τη σοβαρή αυτή υπόθεση ώστε να αποφύγει τη διπλωματική σύγκρουση με μια σύμμαχη χώρα στην Ευρωζώνη, την ώρα που πιέζει πολιτικά να εγκριθεί από την ΕΜΑ η χρήση του εμβολίου Sputnik V. Όπως όλα δείχνουν, η πορεία του Sputnik V στην Ε.Ε. περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός μπλοκ μεγάλων χωρών που θα το ζητήσουν και η Ιταλία ανήκει σε αυτές μαζί με την Ισπανία. Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες για τοπική παραγωγή του Sputnik V, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες επεξεργάζονται η Γαλλία και η Γερμανία.
Εκτός της πολιτικής των εμβολίων, οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως το τελευταίο διάστημα, ειδικά από όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι. Σε αυτό το πλαίσιο αντιφατικών πολιτικών από πλευράς Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, όπου μπορούν να συνυπάρχουν εμπορικές συμφωνίες και σκληρές κυρώσεις, είναι λογικό να ανθίζουν φαινόμενα «ψυχροπολεμικά», όπως οι συλλήψεις για κατασκοπία. Κάτι τέτοιο δεν αθωώνει την πιεστική ρωσική πολιτική απέναντι στην Ε.Ε. είτε στην «κούρσα των εξοπλισμών» για το εμβόλιο, είτε για άλλες εμπορικές δραστηριότητες.