Τι κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας;
Η νέα όξυνση στην Ουκρανία, στην αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς και το ενδεχόμενο σύρραξης με τη Ρωσία, έχουν μπει για τα καλά στη σημερινή ατζέντα. Ζελένσκι, Μπάιντεν και Πούτιν, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες εκατέρωθεν.

Από εχθές στα σύνορα της Ουκρανίας με την αυτονομημένη περιοχή του Ντονμπάς φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα  και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

 

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει επιθέσεις με πυραύλους κατά κατοικημένων περιοχών και κεντρικών υποδομών στο Ντονμπάς, όπως είναι το αεροδρόμιο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Ντονμπάς.

Επίσης, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Τάραν και του Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Λόιντ Ώστιν. Ο Αμερικάνος Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας και διαβίβασε στον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας τη διαβεβαίωσή του στην ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής παρουσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά,  σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας, οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Ουκρανία μόνη της και δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση των επιθετικών φιλοδοξιών της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

 

insider

 

Η πλευρά της Ρωσίας αρνείται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία επιλέξει να κλιμακώσει σε στρατιωτική σύγκρουση, αυτό θα είναι καταστροφικό για εκείνη. Το σχόλιο του Λαβρόφ ήρθε σαν απάντηση στην αντίστοιχη πρόκληση από την ουκρανική πλευρά ότι οι φιλο-ρωσικές δυνάμεις του Ντονμπάς παραβιάζουν συστηματικά την εκεχειρία που με κόπο έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Λαβρόφ, ανέφερε ότι η μετακίνηση στρατού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφάλειας της Μόσχας και δεν αποτελεί απειλή απέναντι σε κανέναν.

 

Blame game με τρεις παίχτες

Η τωρινή ουκρανική κρίση έχει τρεις διαφορετικούς ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται συστηματικά και μεταξύ τους. Από τη μία, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος δοκιμάζεται πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς είχε ξεκινήσει σημαντικό πόλεμο κατά της διαφθοράς, αλλά δεν μπόρεσε να καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα. Επίσης, η Ουκρανία είναι από τις χώρες που δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία και τα αρνητικά αποτελέσματα βαραίνουν τον Ζελένσκι. Συνεπώς, μια εξαγωγή της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης στο "μαλακό υπογάστριο" του Ντονμπάς, μπορεί να σημάνει πρόσκαιρο όφελος για τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Ο δεύτερος παίχτης είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποιος υλοποιεί όσο ταχύτερα μπορεί την ατζέντα των Δημοκρατικών για όξυνση των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία με σκοπό να την καταστήσει μια περιφερειακή δύναμη με περιορισμένη εμβέλεια. Οι έντονες πιέσεις με τις κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός στην κούρσα των εμβολίων, δείχνουν ότι η αμειρκάνικη πλεύρα θα ήθελε για τους δικούς της λόγους να παρουσιάσει τη Ρωσία ως φιλοπόλεμη και υπαίτια για τη νέα όξυνση της ουκρανικής κρίσης.

Τέλος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος έχει βρεθεί με πολλά χαρτιά στα χέρια του που δύσκολα μπορεί να παίξει χωρίς να κάψει κάποιο. Η διαρκής πίεση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων, αλλά και οι αποκαλύψεις για κατασκοπία, μαζί με την προσπάθεια να μπουν πάνω στο τραπέζι οι συμφωνίες για το Sputnik V, εκθέτουν την πολιτική του Πούτιν, η οποία βασίζεται στην επίδειξη αδιαλλαξίας και ισχύος. Η περίπτωση της Ουκρανίας, με πιθανή εμπόλεμη σύρραξη που θα επιφέρει κέρδος τα εδάφη της Κριμαίας, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα εδραίωσης του Πούτιν ως περιφερειακής δύναμης, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει η δημόσια σφαίρα να πειστεί ότι τη σκανδάλη την τράβηξε πρώτος ο Ζελένσκι και ότι ο ίδιος εννοεί ότι δεν επιδιώκει την εμπόλεμη σύρραξη. Κάτι που με 4000 στρατιώτες ανά ημέρα στα σύνορα, είναι κάπως δύσκολο να επιτευχθεί.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider