Από τις πρώτες μέρες του 2020 και ειδικότερα από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας των από τον Τζο Μπάιντεν, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας έχει επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με επίκεντρο τις ισορροπίες ισχύος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ασιατική χώρα εντείνει τις προσπάθειες της για την απεξάρτηση από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, με το 5ετες πλάνο ανάπτυξης που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση του Σι Τζίνπιγνκ τον Μάρτιο να υπογραμμίζει τη σημασία για την επάρκεια της Κίνας στον τεχνολογικό κλάδο, ωθώντας περισσότερες περιοχές της Κίνας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σενζέν, που αποτελεί το πρότυπο της «κινεζικής Silicon Valley». Η Σενζέν είναι η έδρα της Huawei και της Tencent, «κολοσσών» στις τηλεπικοινωνίες.
Με τις οδηγίες του Πεκίνου, άλλες πόλεις της χώρας θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σενζέν, όπως η Σιάν, που βρίσκεται στα κεντρικά της Κίνας.
Η Σίαν είναι αρχαία πρωτεύουσα της Κίνας και το σημείο εκκίνησης του Δρόμου του Μεταξιού, διαθέτοντας ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν κέντρο ψηφιακής καινοτομίας: Σημεία έρευνας και έρευνας για την ανάπτυξη δικτύων, ανθρώπινο δυναμικό από τα τοπικά πανεπιστήμια και σημαντικές ξένες επενδύσεις.
Τόσο η Samsung όσο και η αμερικανική κατασκευάστρια μικροτσίπ, Micron, έχουν σημαντικές μονάδες στη Σιάν, με την αρχαία πρωτεύουσα της χώρας να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Κίνας για το 2020.
Ο δήμαρχος της Σιάν, Λι Μινγκουάν ανέφερε τον Μάρτιο σε δήλωση του στο CNBC πως η τεχνολογική καινοτομία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του για την ανάπτυξη της πόλης, υπό την «ομπρέλα» του 5ετούς πλάνου του Πεκίνου.
Ο δήμαρχος είπε πως μέχρι το 2025 η Σιάν σκοπεύει να παράγει υλικό προχωρημένης μεταποίησης αξίας 1 τρισ. γουάν (153.8 δισ. δολαρίων) και να στηρίζει πάνω από 10.000 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 1.4 τρισ. γουάν. Το ποσό ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ της Σιάν κατά το 2020.
Παρά τις προθέσεις, η Σιάν απέχει ακόμα από το να υποσκελίζει τη Σενζέν ως πρωτοπόρα πόλη τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κίνα και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, οφείλεται στο ότι η Σιάν ακόμα εξαρτάται περισσότερο από το κρατικό τομέα της Κίνας και λιγότερο από ιδιώτες.
Σημειώνεται πως περίπου το 1/3 των 40, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, επιχειρήσεων της Σιάν ανήκουν καθαρά σε ιδιώτες ενώ αντίθετα τα 2/3 των περίπου 300 εισηγμένων επιχειρήσεων στη Σενζέν ανήκουν καθαρά σε ιδιώτες.
Ο δήμαρχος Λι υποστηρίζει πως αυτή η τάση έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση μια ιδιωτικής εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών, η Longi Green Energy Technology, στη Σιάν. Ακόμα, ο Λι ανέφερε πως η αμερικανική Micron έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια στις εγκαταστάσεις της στη Σιάν, που αποτελεί περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής της εταιρείας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Σιάν αντιμετωπίζει προβλήματα οικιστικής φύσης, καθώς η ανάπτυξη εταιριών και αλυσίδων εφοδιασμού εμποδίζεται από τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ινστιτούτο Μίλκεν αναφέρει πως άλλες πόλεις πέραν της Σιάν θα είχαν καλύτερη προοπτικές για να γίνουν κέντρα τεχνολογικής καινοτομίας, ενώ ο αναλυτής του ινστιτούτου, Πέρι Γουόνγκ, τονίζει πως η Σιάν δεν θα πρέπει να αντιγράψει το παράδειγμα της Σενζέν αλλά να βασιστεί σε δικές της πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί ως κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας.
«Δεν γίνεται να έχεις ένα ακριβές αντίγραφο της Σενζέν» σημείωσε στο CNBC ο Γουόνγκ.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Βέλμαχος