Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, χθες στις 10 Απριλίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Χικμέτ Χατζιγιέβ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν, υπεύθυνος για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν, απελευθερώθηκε μετά από 3 δεκαετίες αρμένικης κατοχής.
Ο Αλτούν επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν αφενός για να σφραγίσει τη συνεισφορά της Τουρκίας στον αγώνα για την προσάρτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και αφετέρου για να ξεκινήσει περαιτέρω διαδικασίες πολιτικής «σύσφιξης» των σχέσεων της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες ανατολικά. Μάλιστα στην ομιλία που έδωσε ως επικεφαλής της αποστολής -στην οποία μετείχαν πρέσβεις και ο διευθυντής του Ειδησεογραφικού Οργανισμού Anadolu- ο Αλτούν έκανε αναφορά για «ενότητα στον τούρκικο κόσμο ενόψει των υφιστάμενων και αναδυόμενων απειλών».
«Πρέπει να προστατεύσουμε και να προσέξουμε ο ένας τον άλλο και να ενισχύσουμε την άμυνα μας. Πρέπει να προσαρμόσουμε τόσο την αντίληψή μας για απειλές όσο και την κατανόηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στις συνθήκες σήμερα», είπε συγκεκριμένα ο Αλτούν.
Ο ενιαίος τούρκικος κόσμος στον οποίο αναφέρθηκε ο Αλτούν, είναι το λεγόμενο Τούρκικο Συμβούλιο, που ιδρύθηκε το 2009 ως διακρατικός οργανισμός ενότητας των τουρκόφωνων περιοχών και με τον όρο «τουρκόφωνες» εννοούμε όλα τα πρώην σοβιετικά κράτη μεταξύ της Τουρκίας και της πρώην ΕΣΣΔ. Αποτελείται από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν ως χώρες μέλη και την Ουγγαρία ως κράτος παρατηρητή.
Η Τουρκία συνδράμει και στην Ουκρανία
Σε κοινή συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ομόλογό του Βολόντομυρ Ζελένσκι, μετά από μια κλειστή συνάντηση διάρκειας 3 ωρών στο Προεδρικό Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Με το πέρας της συνάντησης, ο Ερντογάν ζήτησε την ανανέωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα κρίση πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με ειρηνικούς, διπλωματικούς τρόπους», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ortak Basın Toplantısı https://t.co/zzh0pnIjyG
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 10, 2021
«Ελπίζουμε ότι η κλιμάκωση στο έδαφος που παρατηρήσαμε την τελευταία περίοδο θα σταματήσει σύντομα και ότι η εκεχειρία συνεχίζεται», συνέχισε ο Ερντογάν. «Ελπίζουμε ότι η τρέχουσα σύγκρουση θα επιλυθεί βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ μέσω διαλόγου».
Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει αναφορά στη Συμφωνία του Μινσκ του 2015, καθώς η Τουρκία διατηρεί τη θέση ότι η Κριμαία δεν αποτελεί έδαφος της Ρωσίας, αλλά της Ουκρανίας. Από ότι φαίνεται -και με το γεγονός ότι μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Ερντογάν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν- η Τουρκία δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στη συγκεκριμένη φάση, αν και τελικά έδωσε την άδεια στα δύο πλοία του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού να διαβούν τα Στενά, και συνδράμει την Ουκρανία επικουρικά, μέσω αγοράς οπλισμού.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια των συμφωνιών Τουρκίας – Ουκρανίας είναι και η κατασκευή 500 κατοικιών για τους Τατάρους της Κριμαίας, στις πόλεις Κίεβο, Μικολάιβ και Χερσόν, από τον Τουρκικό Οργανισμό Κατοικίας (ΤΟΚΙ).
Η διατήρηση της εύθραυστης ισορροπίας με τη Ρωσία και την παράλληλη ανάπτυξη σχέσεων με τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και τους ανατολικούς γείτονες, διατυπώθηκε και ρητά από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ατάρ, την Τετάρτη: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία με τη Ρωσία και άλλες παράκτιες χώρες του Εύξεινου Πόντου χωρίς να προκαλέσουμε κρίση». Συνεπώς, βλέπουμε την Τουρκία να προσπαθεί να αναλάβει αυξημένο διπλωματικό ρόλο στην περιοχή και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.