Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κος. Νότης Μηταράκης, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει όλες τις ευθύνες της Τουρκίας όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχει στη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης, όπως τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφήμερίδα Καθημερινή της Κυριακής Κύπρου, η Τουρκία πρέπει να κινηθεί στα συμφωνημένα της Κοινής Δήλωσης του 2016 και να εμποδίσει τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και να δεχθεί την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
👉Θεωρώ ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής έχουμε εξαντλήσει τις δικές μας ευθύνες στη διαχείριση του Μεταναστευτικού
Συνέντευξη μου στην @Kathimerini_Cy
Διαβάστε περισσότερα εδώ:https://t.co/aGL4zBvRdN pic.twitter.com/OlT22WcNFw
— Νότης Μηταράκης - Notis Mitarachi (@nmitarakis) April 11, 2021
Διαβάστε όλο το κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" Κύπρου:
Τα τελευταία περιστατικά στο Αιγαίο δείχνουν επιστροφή της Τουρκίας στη πρακτική της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών;
Όπως ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ίλβα Γιόχανσον, άνθρωποι που αναχώρησαν από μία ασφαλή χώρα όπως είναι η Τουρκία και μεταβαίνουν σε λέμβους που συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωρούς, ούτε διώκονται, ούτε σε κίνδυνο βρίσκονται.
Παρουσιάσαμε σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία, σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από τον FRONTEX, θα συνεχίζει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι νομικά υποχρεωμένη να κάνει. Όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα συνεχίζουμε να μην ανεχόμαστε καμία απόπειρα παράνομων διελεύσεων, ενορχηστρωμένων από την Τουρκία. Και η ΕΕ, οφείλει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο σε αυτού του είδους τις ενέργειες, που δεν στοχεύουν συγκεκριμένα ένα κράτος μέλος, αλλά την Ευρώπη στο σύνολό της.
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία στο μεταναστευτικό;
Καταρχάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ένα ζήτημα απέναντι σε εμάς και την Τουρκία. Είναι εξαιρετικής σημασίας να υπάρχει καλή και αποτελεσματική συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας στον τομέα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και οφείλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα της Κοινή Δήλωση του 2016. Οφείλει άμεσα να εμποδίσει τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και να δεχθεί την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όλα αυτά, πρέπει να είναι προϋπόθεση για τα ανταλλάγματα που της δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε παρατηρητές. Είμαστε συνδιαμορφωτές και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες που βιώσαμε πριν έναν χρόνο στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορά μας. Την ίδια στιγμή προσβλέπουμε - στο πλαίσιο των νέων συζητήσεων που διεξάγονται ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία - στη σωστή εφαρμογή των υποχρεώσεων και της Τουρκίας, αλλά και της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016.
Υπάρχει μια αξιολόγηση της επίσκεψης της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν στην Άγκυρα;
Στο επίπεδο των δηλώσεων, τόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έστειλαν ισχυρά μηνύματα στην Άγκυρα. Ειδικά στο μεταναστευτικό, ήταν σαφής η τοποθέτηση της κ. φον ντερ Λάιεν υπέρ της Ελλάδας, όπως σαφής ήταν και η αποδοκιμασία των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι ειπώθηκε από την ηγεσία της ΕΕ ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 παραμένει ισχυρή και αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση. Ωστόσο, δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα. Αναμένουμε - και αυτό νομίζω ότι είναι το ουσιαστικό - την επίδραση αυτής της επίσκεψης στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει, στο πεδίο της πραγματικότητας της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η επανέναρξη των επιστροφών, αν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα πρώτο σημάδι της διάθεσης της Τουρκίας να επιλέξει την θετική ατζέντα.
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των κρατών πρώτης υποδοχής στο μεταναστευτικό ζήτημα; Στους MED 5 υπάρχει κοινή γραμμή απέναντι στο προσφυγικό ή το κάθε κράτος έχει την δική του ατζέντα;
Καταρχήν να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της θεσμικής συνεργασίας των χωρών πρώτης υποδοχής, συνεργασία που μας δίνει μια ισχυρή θέση στην διαπραγμάτευση. Η Κύπρος, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ομάδας των MED 5, έχουμε κοινό στόχο την έγκριση μίας τολμηρής μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εκτιμώ ότι μετά τη Διάσκεψη της Αθήνας η φωνή μας είναι ενιαία και πιο δυνατή. Οι χώρες πρώτης υποδοχής προστατεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, σηκώνουν δυσανάλογο βάρος ειδικά στις ακριτικές περιοχές, εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, φιλοξενούν τους αιτούντες άσυλο, παράσχουν προστασία στους ευάλωτους, επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ενσωματώνουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει τις δικές μας ευθύνες και βάσει των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητάμε την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των εταίρων στη δίκαιη κατανομή των βαρών της μεταναστευτικής κρίσης. Προτείνουμε τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού απελάσεων όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ιδιαίτερα θετικό και σημαντικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για τη μείωση των ροών, συμβάλλοντας στην μείωση των λόγων που δημιουργούν παράτυπη μετανάστευση.
Που αποδίδεται η κάθετη πτώση των αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά το 2020 και αρχές του 2021;
Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 6 σημείων, για την μείωση των ροών. Ξεκινώντας από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, με πολύ καλή συνεργασία με την FRONTEX. Επίσης επιταχύναμε αποφασιστικά την διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, με νομοθετικές και επιχειρησιακές αλλαγές, καθιστώντας την Υπηρεσία Ασύλου σε μια από τις πιο αποτελεσματική στην Ευρώπη. Τονίσαμε την ανάγκη απελάσεων, προχωράμε στην δημιουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών, στον έλεγχο των ΜΚΟ, στον περιορισμό των ωφελημάτων προς τους μετανάστες. Ώστε να μην είμαστε θελκτικός προορισμός για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Με τα σημερινά δεδομένα ποια είναι τα καυτά ζητήματα για Κύπρο και Ελλάδα που χρήζουν άμεσης επίλυσης;
Για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, η άμεση προτεραιότητα αναμφίβολα είναι η έξοδος από την πανδημία και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής. Απαιτεί στιβαρές ηγεσίες, με όραμα, σχέδιο αλλά κυρίως δυνατότητα εφαρμογής στην πράξη. Η Ελλάδα κατάφερε μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει την πανδημία συγκριτικά καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, να διατηρήσει επίπεδο ύφεσης καλύτερο από γειτονικές μας χώρες, να προχωρήσει αποτελεσματικά σε εμβολιασμούς, να σχεδιάζει το άνοιγμα στον τουρισμό, να συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχη η πρόκληση για την Κύπρο.
Το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει στα κράτη πρώτης γραμμής;
Το “Δουβλίνο 2” δεν ανταποκρίνεται πλέον στις νέες συνθήκες και ανάγκες και αυτό αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Όπως κοινή προτεραιότητα είναι και το να συμφωνήσουμε στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Χρειαζόμαστε ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες των χωρών πρώτης υποδοχής, και την ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Χρειαζόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι τα πέντε νησιά του Αιγαίου που, όλοι συμφωνούμε ότι, δοκιμάστηκαν σκληρά και σήκωσαν δυσανάλογα το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης δεν θα ξαναζήσουν όσα έζησαν την περίοδο 2015-2019. Χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα επιτρέψει ποτέ φαινόμενα δομών, όπως η Μόρια, δηλαδή με έντονο υπερπληθυσμό και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Το νέο σύμφωνο πρέπει να προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες και αποσυμφόρηση των ακριτικών περιοχών.
Στο θέμα διαχείρισης των ροών η Ε.Ε παραβιάζει την αρχή της αλληλεγγύης;
Έως σήμερα δεν υπάρχει μηχανισμός έμπρακτης αλληλεγγύης. Τα γεγονότα που βιώσαμε και βιώνουμε δεν είναι αποτέλεσμα του νέου Συμφώνου, το οποίο άλλωστε απέχει πολύ από το να συμφωνηθεί. Τα γεγονότα που βιώσαμε σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σήμερα μόνιμου μηχανισμού ουσιαστικής αλληλεγγύης. Ανάγκη και ζητούμενο τώρα, να επέλθει ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες των χωρών πρώτης υποδοχής και την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων μας.
Κλειστές ή ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών;
Αυτονόητα η προτεραιότητα είναι οι δομές να παρέχουν ασφάλεια σε αιτούντες άσυλο και εργαζόμενους καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Αυτονόητα επίσης οι δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο πρέπει να παρέχουν μέγιστες συνθήκες ασφάλειας και περιμετρικά και εντός. Στην Ελλάδα κατασκευάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) Θα υπάρχουν σύγχρονες υποδομές, σύγχρονο σύστημα ελέγχου εισόδου/ εξόδου, προδιαγραφές ασφάλειας. Θα υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ζώνες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (μονήρεις άντρες, οικογένειες κλπ), εκπαίδευση για τα παιδιά, υγειονομική περίθαλψη, δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο.
Με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όσοι διαμένοντες δικαιούνται από την Ελληνική & Ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαίωμα κυκλοφορίας, θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ από τις 8 το βράδυ ως τις 8 το πρωί οι δομές θα είναι κλειστές. Στην είσοδο θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος προσώπων και αποσκευών. Για όσους προβλέπεται στο νόμο πχ. Νέες αφίξεις, προς απέλαση ή παραβατικοί, οι δομές θα είναι κλειστές.