Γκιγέρμο Λάσσο: Ποιoς είναι ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γκιγέρμο Λάσσο: Ποιoς είναι ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ;
Ο νέος νικητής των προεδρικών εκλογών του Εκουαδόρ ονομάζεται Γκιγέρμο Λάσσο και είναι πρώην τραπεζίτης που ανήκει στη συντηρητική παράταξη. Μέχρι στιγμής, με πάνω από το 95% των ψήφων καταμετρημένες, ο Λάσσο έχει προβάδισμα 52,5% έναντι 47,5% του αντιπάλου του, του αριστερού οικονομολόγου Αντρές Αράους.

Ο νέος νικητής των προεδρικών εκλογών του Εκουαδόρ ονομάζεται Γκιγέρμο Λάσσο και είναι πρώην τραπεζίτης που ανήκει στη συντηρητική παράταξη. Μέχρι στιγμής, με πάνω από το 95% των ψήφων καταμετρημένες, ο Λάσσο έχει προβάδισμα 52,5% έναντι 47,5% του αντιπάλου του, του αριστερού οικονομολόγου Αντρές Αράους.

Παρόλες τις ειδήσεις που έχουν διαρρεύσει για «ύποπτα αποτελέσματα», καθώς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Ισημερινού (CNE) διοικείται από πολιτικούς από το δεξιό κόμμα CREO του Λάσσο και το κόμμα Pachakutik -που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον πρώην Πρόεδρο Μορένο- ο Αράους με δήλωσή του παραδέχθηκε την ήττα και δήλωσε ότι θα δείξει στον νέο πρόεδρο τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις.

Ο νέος Πρόεδρος δήλωσε με τη σειρά του ότι αποδέχεται την πρόκληση που του επέβαλε ο λαός του Εκουαδόρ για να αλλάξει «τη μοίρα της χώρας». Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είναι μια μέρα κατά την οποία όλοι οι κάτοικοι του Ισημερινού αποφάσισαν για το μέλλον τους. Χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να εκφράσουν την ανάγκη για αλλαγή και την επιθυμία για καλύτερες ημέρες».

Ο άνθρωπος των επιχειρηματιών

Ο Λάσσο, 65 ετών, είναι πρώην τραπεζίτης και έχει κατέβει 3 φορές υποψήφιος για Πρόεδρος με τις 2 από αυτές να έρχεται δεύτερος. Από την αρχή δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να αλλάξει όσα έκαναν οι προηγούμενες «αριστερές πολιτικές που υποβάθμισαν το Εκουαδόρ», αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του Ραφαέλ Κορρέα (2009-2017).

Οι επικριτές του από τα αριστερά, τον ονομάζουν συνεχιστή των πολιτικών του Λένιν Μορένο, του απερχόμενου Προέδρου, ο οποίος το 2019 έβαλε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον θεωρείται υπεύθυνος για την κακή διαχείριση της οικονομίας πριν αλλά και κατά την περίοδο της πανδημίας, με αύξηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας και χωρίς την κατάρτηση εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Εκτός των διασυνδέσεων που έχει με τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, είναι γνωστό ότι συνδέεται με εταιρείες με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποιες διαχειρίζονται ακίνητα δικής του ιδιοκτησίας. Στις εκλογές του 2017 (που πάλι ήταν υποψήφιος) είχαν βγει στη δημοσιότητα 144 ακίνητα στο Μπρόουλαντ και το Μαϊάμι των ΗΠΑ αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία του ανήκαν. Ενδεικτικό του ζητήματος διαφθοράς στο οποίο είναι υπόλογος ο νυν Πρόεδρος, είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία του Εκουαδόρ απαγορεύει στους πολιτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους και μάλιστα έχουν συγκεκριμένο χρόνο για να εκποιήσουν ή να μεταβιβάσουν αυτά τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αν και η Φλόριντα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής της σε σχέση με το Εκουαδόρ και βέβαια το ύποπτο και ανώνυμο των οικονομικών δραστηριοτήτων εκεί, καθιστούν εκ προοιμίου τον Λάσσο έναν σκιώδη επιχειρηματία.

Ποιο είναι το πολιτικό πρόγραμμα του Λάσσο;

Ο Λάσσο παραλαμβάνει ένα Εκουαδόρ το οποίο μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει 7,8% του πραγματικού του ΑΕΠ και έχει πάνω από 500.000 ανέργους σε 17 εκατομμύρια πληθυσμό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ του Εκουαδόρ αυξήθηκε από 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 κι έκτοτε έχει μπει σε μια υφεσιακή περιδίνηση. Το μεγάλο σοκ για το Εκουαδόρ, πριν την πανδημία, ήταν η σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο εγχώριο ΑΕΠ.
Εκτός από τα όσα έχει πει για την διακυβέρνηση Κορρέα, ο Λάσσο έχει υποσχεθεί:
• Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα
• Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
• Δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας
• Αύξηση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι 400 δολάρια τον μήνα ή 6 δολάρια την ώρα)
• Φοροελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις
• Δημιουργία εθνικού ταμείου τόνωσης της επιχειρηματικότητας

Όσον αφορά την πανδημία, έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι στις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του θα εμβολιαστούν 9 εκατομμύρια κάτοικοι του Εκουαδόρ (δηλαδή πάνω από το 55% του πληθυσμού) καθώς υποσχέθηκε σοβαρές διαπραγματεύσεις με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια.

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας της οικονομίας του Εκουαδόρ -ο οποίος αποτέλεσε και σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης στην προεκλογική εκστρατεία- είναι η δολαριοποίηση της οικονομίας. Από όταν επιλέχθηκε η οδός της υποκατάστασης του εγχώριου νομίσματος με το δολάριο το εγχώριο ΑΕΠ άρχισε να πέφτει, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει το «σκληρό» νόμισμα, καθώς το Εκουαδόρ δεν μπορεί να παράγει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική για να ισορροπήσει την ύφεση. Πάντως ο Λάσσο, παραμένει υπέρμαχος της δολαριοποίησης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορέσει με ένα τέτοιο οικονομικό πλαίσιο να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Για την ώρα , κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατον.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider