«Εδώ ο φόρος, εκεί ο φόρος, που είναι ο φόρος;». Αυτό αναρωτιούνται όλοι το τελευταίο διάστημα και κυρίως στο κυβερνητικό επιτελείο που προσπαθεί απεγνωμένα να βρει τον τρόπο για να καλύψει το «κενό» των 100 εκατ ευρώ στα κρατικά έσοδα. Κενό, το οποίο αφήνει η μη επιβολή του ΦΠΑ (23%) στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, από το κάποτε ενοχοποιημένο «βοδινό κρέας», στο οποίο το οικονομικό επιτελείο σκέφτηκε να επιβάλλει ΦΠΑ 23%.
Προκλήθηκε γενικός ξεσηκωμός! Αρχικά από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι μίλησαν για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και από τους καταναλωτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει ήδη μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Μετά τις αντιδράσεις, το μέτρο «μαζεύτηκε». Άλλωστε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των Έλλήνων είναι αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Όμως το πρόβλημα παρέμενε. Έτσι σκέφτηκαν εκεί, στην Οδό Νίκης, ο «ορφανός» ΦΠΑ να μπει στα ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά γονιών με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Και σε αυτή την περίπτωση προκλήθηκε πανικός.
Οι εκπαιδευτικοί προειδοποίησαν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, περί τα 20.000 παιδιά θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ πολλές σχολικές μονάδες θα κλείσουν.
Τί θα σήμαινε αυτό; Μεγαλύτερη ανεργία, επιπλέον δάσκαλοι για τα δημόσια σχολεία... άρα επιπρόσθετα κονδύλια, άρα αδιέξοδο.
Τότε σκέφτηκαν να ακολουθήσουν τη «μεσοβέζικη λύση». Να μην επιβάλλουν ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά 13%. Ούτε και αυτή η εναλλακτική δεν πέρασε, για ένα ακόμη πιο σοβαρό λόγο....διαφώνησαν οι δανειστές.
Το τελεσίγραφο που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς ήταν ξεκάθαρο: «Οι επιλογές σας είναι δύο. Είτε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, είτε καθόλου».
Και αυτό το μέτρο εγκαταλείφθηκε.
Σειρά είχαν τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Η κυβέρνηση αν και αποφάσισε να επιβάλλει φόρο 0,05 ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, εντούτοις τα έσοδα δεν θα έφταναν για να καλύψουν την τρύπα των κρατικών εσόδων.
Τότε, στο τραπέζι έπεσε η ιδέα της φορολόγησης τους κρασιού, ένα από τα πλέον εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Η ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν για επιβολή φόρου 0,30 ευρώ σε κάθε 750 ml κρασιού, εμφιαλωμένου ή χύμα.
Ακολούθησε το γνωστό σκηνικό. Ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το υπουργείο Οικονομικών να αποσυρθεί η σχετική διάταξη ενώ ομάδα βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ κατέθεσε στη Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πρόταση να αντικατασταθεί ο προτεινόμενος ΕΦΚ στο κρασί με αύξηση του ΕΦΚ στο ουίσκι, την βότκα και το τζιν.
Τί θα γίνει; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι επιτελείς του Υπ. Οικονομικών συνέχιζαν να ρίχνουν ιδέες στο τραπέζι... όπως η φορολόγηση των αναψυκτικών και τον άλλων soft drinks που κυκλοφορούν στην αγορά!