Τελευταία ενημέρωση 12:00
Κόπωση και ταλαιπωρία παρουσιάζεται στο Χρηματιστήριο εδώ και πολλούς μήνες καθώς διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος ελέω και της «πλημμύρας» χαρτιών που πέρασαν από τα αλλεπάλληλα placements.
Το κλίμα στις τράπεζες έχει βαρύνει υπερβολικά όσο συντηρούνται τα σενάρια περί έκτακτης φορολόγησης. Η κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις. Βέβαια, εάν υλοποιηθεί τελικώς μια τέτοια κίνηση (επιβολή έκτακτης φορολόγησης) - όπως συνέβη στα διυλιστήρια - θα χαλάσει την εικόνα της αγοράς και κυρίως το επενδυτικό κλίμα, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να τραβήξει ξένα κεφάλαια. Θα φανεί το επόμενο διάστημα ποια λύση θα προκριθεί και τι σήμα θα στείλει ο Κ. Μητσοτάκης από το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Ευρύτερα, απελευθερώνεται σημαντική ρευστότητα από τη σημερινή συνεδρίαση καθώς πέρασαν τα πακέτα από τους βασικούς μετόχους και Α/Κ στη Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο η ρευστότητα που αντλήσουν θεσμικοί και Α/Κ θα διοχετευθεί εκ νέου στην αγορά δίνοντας «φρεσκάδα».
Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν περάσει μέσω Πειραιώς Χρηματιστηριακής και Eurobank Equities 34 πακέτα μετοχών Τέρνα Ενεργειακής στα 20 ευρώ, ύψους περίπου 1,64 δισ. ευρώ.
Ευρύτερα όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών «οριακά θετικό το μηνιαίο πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ λίγο πριν την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, με τους επαγγελματίες διαχειριστές να έχουν ήδη ξεκινήσει το «κλείσιμο βιβλίων», όπερ σημαίνει «καμία βιασύνη» για το άνοιγμα νέων θέσεων. Παράλληλα, οι κωδικοί λιανικής κινούνται σε ρυθμούς… Black Friday για οποιαδήποτε άλλη αγορά πλην αυτής των μετοχών. Δικαιολογημένες αμφότερες οι κατηγορίες επενδυτών, καθώς ο ΓΔ έχει «κουράσει» πέριξ των 1.400 μονάδων δίχως να παραπέμπει σε επικείμενο εποχικό ράλι «Santa Claus» ή έστω σε «window dressing» των αποτιμήσεων ενόψει του τελικού reporting των ετήσιων αποδόσεων.
Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ και η απουσία ξεκάθαρου momentum αποτρέπουν το «έξυπνο» αλλά και το «γρήγορο χρήμα» από το να έρθουν… προς τα μέρη μας, ενώ παράλληλα ποικιλία εναλλακτικών, αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών καλούν τους Θεσμικούς σαν άλλες «Σειρήνες». Προφανώς, η στενή «πόρτα εξόδου» της λεωφόρου Αθηνών αυξάνει τη βαρύτητα των όποιων ρευστοποιήσεων και συχνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Ενώ ο ΓΔ ετοιμάζεται να «πανηγυρίσει» το 4ο συναπτό έτος ανόδου, μια προσεκτικότερη ματιά προβληματίζει καθώς η πλειοψηφία των εισηγμένων μετοχών ξεκίνησε το 2024 από επίπεδα υψηλότερα από τα τωρινά. Οι μεν περιπτώσεις τίτλων που καταγράφουν χαμηλά μηνών ή και πολυετή επιβεβαιώνουν την ανησυχητική απόκλιση (divergence) τμήματος της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από την «βιτρίνα», η δε υποαπόδοση νεοεισηγμένων «χαρτιών» κόβει την όρεξη ανάληψης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Το γεγονός ότι η τιμή αξιόλογων επιλεγμένων μετοχών εσχάτως δεν κινείται «παράλληλα» με την πορεία των οικονομικών μεγεθών των αντίστοιχων εισηγμένων χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Δεν οραματιζόμαστε το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως την τέλεια «αποτελεσματική» αγορά που, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή θεωρία, θα ενσωμάτωνε άμεσα και πλήρως όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες. Εκφράζουμε προβληματισμό όμως για το γεγονός ότι εταιρείες διαπραγματευόμενες σε μονοψήφιο P/E και έχουσες θετικό μακροπρόθεσμο outlook δυσκολεύονται να «σηκώσουν κεφάλι». Και όλα αυτά παρά τις ικανοποιητικότατες μερισματικές αποδόσεις, που -υπό κανονικές συνθήκες- λειτουργούν ως βασικός λόγος προσέλκυσης νέων και παραμονής των παλαιών μετόχων».
«Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές συνεχίζουν να προκρίνουν τη Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών ΧΑ, τα οποία ζορίζονται από την πολιτική αποδυνάμωση Γερμανίας και Γαλλίας, τη λιμνάζουσα ευρωπαϊκή οικονομία και τα ερωτηματικά σε θέματα ενεργειακά, κοινωνικής συνοχής κλπ. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται διεύρυνση του επιτοκιακού spread μεταξύ Fed και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέες «περιπέτειες» για το Ευρώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν «γνωστό-άγνωστο» λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες που προκαλούν οι «ιδέες» του για την αναζωπύρωση των εμπορικών πολέμων, την αναβίωση του προστατευτισμού, τον περιορισμό της αυτονομίας της Fed κλπ. Γνωστά σε όλους και τα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα, με τις Αγορές όμως να συνεχίζουν να κάνουν… υπομονή και τον Dow Jones να παραμένει σε ιστορικά υψηλά λες και δεν τρέχει τίποτα και με το Bitcoin σε ιστορικά υψηλά να «καλοβλέπει» τα 100.000 δολάρια», όπως υποστηρίζει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, οι τραπεζικός κλάδος προσπαθεί ξανά να βγάλει μια κίνηση, ενώ αγοραστές εμφανίζονται στα διυλιστήρια που πιθανώς να αφορούν τοποθετήσεις στον ενεργειακό κλάδο από κεφάλαια που αποεπενδύουν από την Τέρνα Ενεργειακή.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,45% στις 1.409,88 μονάδες, με τον τζίρο στα 1,67 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,39% και ο τραπεζικός 0,74% στις 1.176,75 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς ανεβάζει ρυθμούς με άνοδο 1,71%, με την Κύπρου να ακολουθεί στο 1,6% και την Εθνική στο 1,29%. Άνοδος 0,94% για την Alpha, ενώ ήπια πτώση καταγράφει η Eurobank (0,59%) παρουσιάζοντας και την καλύτερη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα.
Σε νέα ιστορικά υψηλά φτάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 0,54% στα 18,60 ευρώ και υψηλό τζίρο, καθώς κεφάλαια που επίσης αποχωρούν απο την Τέρνα Ενεργειακή στρέφονται στη ΓΕΚ. Ανοδικά, Cenergy, ElvalHalcor, ΟΤΕ και Viohalco. Ήπια ανοδικά Metlen και ΔΕΗ στα 31,28 και 11,73 ευρώ αντίστοιχα.