Σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενέχει η διατήρηση των υψηλών αμερικανικών δασμών που επιβλήθηκαν χθες, Τρίτη από τον Ν. Τραμπ, όπως εκτιμά η Morgan Stanley. Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει καθολικούς δασμούς 20%, από τις 9 Απριλίου.
Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι μια μόνιμη καθολική αύξηση κατά 20 π.μ. των αμερικανικών δασμών σε αγαθά της ΕΕ θα μείωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 60 έως 120 μονάδες βάσης. Το χαμηλότερο εύρος (60 μ.β) αντανακλά τις άμεσες εμπορικές επιπτώσεις. Το ανώτερο εύρος (120 μ.β) προκύπτει από την ενίσχυση της αβεβαιότητας και των οικονομικών εντάσεων. «Πιθανώς, όσο πιο κοντά πλησιάζουμε προς την ενεργοποίηση των καθολικών δασμών, τόσο πιο πιθανό είναι οι επιπτώσεις να πλησιάζουν προς υψηλό εύρος. Πρόκειται για επιπτώσεις σε επίπεδα που θα κατανεμηθούν το 2025 και το 2026 (η τρέχουσα πρόβλεψή για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι στο 1% το 2025 και στο 1,1% το 2026). Ενώ η χαμηλότερη ανάπτυξη θα είναι αντιπληθωριστική, ο καθαρός αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση της ΕΕ και την αντίδραση του ευρώ, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει γνωστό από σήμερα», αναφέρουν οι αναλυτές.
Η έκθεση στο εμπόριο με τις ΗΠΑ εμφανίζει κάποια ετερογένεια εντός της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία (κυρίως στα φαρμακευτικά προϊόντα) είναι πιθανό να δουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των δασμών, από τη Γαλλία ή την Ισπανία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στη Γερμανία είναι πιθανό να είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που υπολογίζουν για την Ευρωζώνη και οι καθοδικοί κίνδυνοι ανάπτυξης από την ανακοίνωση ενδέχεται να αντισταθμίσουν την ανοδική αναθεώρηση από το μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο της Γερμανίας.
Τι να παρακολουθούν οι επενδυτές
(1) Η απάντηση της ΕΕ: Οι τρεις βασικοί παράγοντες. Πρώτον, οι αναλυτές εργάζονταν στην υπόθεση ότι η ΕΕ θα απαντούσε με υψηλότερους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, για ένα ποσό παρόμοιο με το καλάθι που στόχευαν οι ΗΠΑ. Όμως, με δεδομένο το εύρος της χθεσινής ανακοίνωσης, δεν μποροούν να αποκλείσουν μια αλλαγή στρατηγικής και μάλιστα την ενεργοποίηση του «μέσου κατά του εξαναγκασμού».
(2) Το timing είναι το κλειδί: Δεύτερον, η χθεσινή ανακοίνωση θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως η έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Εάν αρθούν οι πρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη σε μερικές εβδομάδες, οι μακροοικονομικές επιπτώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν περίπου έναν χρόνος για να εμφανιστούν οι πλήρεις μακροοικονομικές επιπτώσεις.
(3) Ανάπτυξη ΗΠΑ και παγκόσμια ανάπτυξη: Τρίτον, η παραπάνω συζήτηση εστιάζει στις επιπτώσεις από το διμερές εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Αμερικής και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τελικά, ένα πολύ δυσμενές σενάριο για το παγκόσμιο εμπόριο (θυμηθείτε ότι το παγκόσμιο εμπόριο σταμάτησε το 2019) θα μπορούσε να είναι ένας περαιτέρω σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.