Με νομοθετικές ρυθμίσεις, εντός του καλοκαιριού, θα επιλυθούν τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κυρίως τα ζητήματα που αφορούν στους δασωμένους αγρούς (ΑΔ), στις εκχερσωμένες εκτάσεις (ΔΑ) και στα ιδιοκτησιακά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, μιλώντας σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Καρδαμύλης, κατά την επίσκεψη του στη Μάνη και τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι θα δοθούν λύσεις σε ζητήματα που ήταν άλυτα εδώ και επτά, οκτώ δεκαετίες και αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στους αγρούς που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική τους χρήση και στον αρχικό τους χαρακτήρα και σε πιο πολύπλοκα ζητήματα, όπως τα παρανόμως εκχερσωμένα δάση.
Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, δεν θα γίνει άρση των δασικών χαρτών, παρότι μερίδα του τεχνικού κόσμου- και όχι μόνο- ζητά αναστολή των αναρτήσεων έως ότου δρομολογηθούν οι λύσεις. Αναφερόμενος στο εάν θα επιτραπεί η δόμηση, ώστε να είναι επισκέψιμα τα αγροκτήματα, υπογράμμισε ότι «θέλουμε οι νέοι αγρότες να επιστρέψουν στη γη τους και η γη τους να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, συνυφασμένες βεβαίως με τον αγροτικό τους χαρακτήρα, να είναι ανοιχτές προς τον κόσμο, ανοιχτές προς τα νέα ρεύματα της οικονομίας».
Σχετικά με τις επιδοτήσεις σημείωσε ότι δεν θα χαθεί καμία επιδότηση Έλληνα παραγωγού, εξαιτίας των δασικών χαρτών. Για το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όταν ο ιδιώτης έχει τις αποδείξεις ότι του ανήκει η έκταση και χρησιμοποιείται στο χαρακτήρα που γράφει το συμβόλαιό του, τότε σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, κινείται η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, δίχως οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει χρονικό περιθώριο διότι «δώσαμε έξι μήνες παράταση στους χρόνους των προθεσμιών, ώστε η διοίκηση να τα διορθώσει».
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδαμύλη, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μάνης παρουσίασαν στον υφυπουργό Περιβάλλοντος τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενιαία Μάνη (Μεσσηνιακή και Λακωνική), εξαιτίας, όπως τόνισαν και σε ανακοίνωσή τους, της πρακτικής των Δασαρχείων Καλαμάτας και Γυθείου. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «οι Μανιάτες χάνουμε τις περιουσίες μας, επειδή έμειναν ακαλλιέργητες, χωρίς να το απαγορεύει κανένας νόμος και αυτές χαρακτηρίζονται ως «δασικές» εκτάσεις».
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές για τα ΔΑ και τα ΑΔ θα εγκριθούν μέσω δύο Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει προδικαστικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σκεπτικό για τα παρανόμως εκχερσωμένα είναι να επιτραπεί σε εκείνους που σήμερα τις καλλιεργούν να διατηρήσουν τη νομή και τη χρήση και στις περιπτώσεις που τεκμαίρεται κυριότητα προ του 1975, να κατοχυρωθεί και η ιδιοκτησία. Για τους δασωμένες αγρούς θα δοθούν οι κατευθύνσεις για το πώς θα επανέλθουν σε αγροτική χρήση.
Όσον αφορά στο τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, στις περιοχές όπου δεν ισχύει, το Δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει την ιδιοκτησία του, στην περίπτωση που με αποδείξεις ο πολίτης καταδεικνύει ότι την κατέχει και τη νέμεται μια πάνω από δέκα χρόνια. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η αναθεώρηση των χαρτών με τις αλλαγές που προωθήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το θέμα των ασπαλάθων και των φρυγανικών εκτάσεων.