Την πεποίθηση ότι η ανθρώπινη υγεία δεν είναι αυτοτελής και αυθύπαρκτη, αλλά μία συνιστώσα μιας ευρύτερης εξίσωσης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται προκειμένου να προληφθεί η επόμενη υγειονομική κρίση.
Μιλώντας σε FIRESIDE CHAT με τη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου δήλωσε θιασώτης της προσέγγισης Οne Health (Ενιαία Υγεία), παρεκκλίνοντας από τη συμβατική μονοδιάστατη υπόσταση που της είχαν προσδώσει τα προηγούμενα χρόνια.
«Η ανθρώπινη υγεία δεν είναι μόνη της. Δεν είναι αυτοτελής. Δεν είναι αυθύπαρκτη. Είναι μία συνιστώσα, μίας ευρύτερης εξίσωσης, η οποία μέσα της περιλαμβάνει και την υγεία των ζώων, αλλά και την υγεία του πλανήτη, που μας φιλοξενεί», σημείωσε ο Δρ Αποστολόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει συνολική υγεία σε αυτές τις τρεις συνιστώσες του οικοσυστήματος, αργά η γρήγορα θα έρθει η επόμενη πανδημία.
«Είναι μία αλυσίδα που νομίζω ότι όσοι σχεδιάζουν το μέλλον της υγείας στο επίπεδο του πλανήτη, αλλά και σε επίπεδο χωρών, θα πρέπει πλέον να το λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Εμείς σαν Ιατρικό -και είμαστε οι πρώτοι προφανώς στην Ελλάδα αλλά και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά- υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό Asclepius, ο οποίος έχει σαν στόχο την προαγωγή του One Health, κάτι που εγκρίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον, για να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.
«Αιχμή του δόρατος» στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Αναφερόμενος στις τάσεις που διαγράφονται παγκόσμια στον χώρο της υγείας της έρευνας και της τεχνολογίας για την επόμενη μέρα, τόνισε ότι η πανδημία συνέπεσε με μία κομβική στιγμή που ο κλάδος της υγείας μεταλλάσσεται ραγδαία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπό μία έννοια η υγεία αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εκτιμώντας ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η Ιατρική, θα οδηγήσει στα επόμενα 10 χρόνια σε εξελίξεις που δεν είχαν δώσει τα προηγούμενα 100.
«Έχουμε τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, οι οποίες σταδιακά αλλάζουν το πρόσωπό της υγείας, με την έννοια την παραδοσιακή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αφενός το επίκεντρο εστιάζεται πλέον στην πρόληψη και την διατήρηση της υγείας που είναι μία συνεχής θα έλεγα διαδικασία από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι τη στιγμή που θα φύγουμε. Και ταυτοχρόνως στο οπλοστάσιο, στην φαρέτρα των γιατρών και των επιστημόνων, μπαίνουν μία σειρά εργαλείων, τα οποία έχουν να κάνουν και με την διάγνωση, αλλά και με την θεραπεία», εξήγησε ο Δρ Αποστολόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πιο αναίμακτες μεθόδους και την εξ αποστάσεως Ιατρική, στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση (machine learning), τα μεγάλα δεδομένα, τις φορητές (wearable) συσκευές και τις δυνατότητες που η 5 G πλέον τεχνολογία απελευθερώνει, όπως είναι η δυνατότητα διενέργειας εξ αποστάσεως χειρουργικών επεμβάσεων.
«Μπαίνουμε σε μία καινούργια τελείως θα έλεγα φάση ιατρική, που στα επόμενα νομίζω 10 χρόνια, θα μας δώσει εξελίξεις που δεν μας έχουν δώσει τα προηγούμενα 100», υπογράμμισε.
Μετασχηματισμός της Ελλάδας
Μιλώντας ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μετά Covid εποχή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα «χτυπήθηκε» από την πανδημία κατά την έξοδό της στο φως μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, ήταν έτοιμη να μπει σε μία διαδικασία φαινομένου «ελατηρίου».
«Η δημοσιονομική χαλάρωση από πλευράς εποπτείας της ΕΕ και τα κονδύλια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης μάς δίνουν την δυνατότητα να ελπίσουμε και να στοιχηματίσουμε στην μεταμόρφωση της Ελλάδας, στον μετασχηματισμό της σε μία καινούργια Ελλάδα», ανέφερε ο Δρ Αποστολόπουλος και κατέληξε: «Θα μιλάμε για μία Ελλάδα που θα μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο, θα στραφεί σε επενδύσεις που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη σε τέτοιου είδους κρίσεις, όχι μόνο υγειονομικές αλλά ακόμα και γεωστρατηγικές. Θα μάς δοθεί η δυνατότητα να γίνουμε μία χώρα πιο σύγχρονη, πιο ψηφιοποιημένη, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, μία Ελλάδα με πολύ λίγα λόγια που θα θέλαμε εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας να μεγαλώσουν».