Ψηφίζεται η Συνεπιμέλεια: Υπέρ και κατά του νομοσχεδίου - Τι λένε ειδικοί και γονείς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ψηφίζεται η Συνεπιμέλεια: Υπέρ και κατά του νομοσχεδίου - Τι λένε ειδικοί και γονείς
Αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο φέρνει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με αρκετούς να το υποδέχονται με... ανοιχτές αγκάλες θεωρώντας πως θα διαμοιραστεί η ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού και στους δύο γονείς και άλλους να αντιδρούν, θεωρώντας πως χρειάζεται αλλαγές σε βασικές διατάξεις.

Αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο φέρνει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με αρκετούς να το υποδέχονται με... ανοιχτές αγκάλες θεωρώντας πως θα διαμοιραστεί η ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού και στους δύο γονείς και άλλους να αντιδρούν, θεωρώντας πως χρειάζεται αλλαγές σε βασικές διατάξεις. Ειδικοί μιλούν στο Reader.gr για το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Μιλώντας στο Reader.gr, ο Δημήτρης Καλαποθαράκος, γραμματέας του ΓΟΝ.ΙΣ. (φορέας για τη Γονεϊκή Ισότητα στην Ελλάδα), υποστηρίζει ότι η συνεπιμέλεια είναι μια κομβική μεταρρύθμιση σε νομικό επίπεδο που στόχο έχει την ευζωία των παιδιών χωρισμένων γονιών. Ο κ. Καλαποθαράκος τονίζει πως οι αλλαγές είναι αναγκαίες, καθώς ο νόμος που ισχύει σήμερα (1983) εξασφαλίζει την αποκλειστική επιμέλεια «είτε σε άνδρα είτε σε γυναίκα». Από την πλευρά του, ο Σταύρος Σίπκας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού», υποστηρίζει πως «εμείς θέλουμε το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή να έχει ισόχρονη παρουσία και με τους δύο γονείς». Με τη σειρά της, η δικηγόρος, Ελένη Μητσοπούλου, ξεκαθαρίζει πως με το νέο νομοσχέδιο «δίνεται στους γονείς η δυνατότητα να ασκήσουν από κοινού την επιμέλεια, κάτι το οποίο δεν θα εφαρμόζεται σαν κανόνας, αλλά σαν νόμος».

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια:

Μαχητικό τεκμήριο του 1/3 της επικοινωνίας: To παιδί θα έχει τουλάχιστον επικοινωνία σε ποσοστό 35% με έναν γονέα. Σκοπός του μαχητού τεκμηρίου της επικοινωνίας είναι η αυξημένη επικοινωνία των δύο γονιών με το παιδί.

Από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας: Ο νόμος αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ανήλικοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χειριστούν τις υποθέσεις τους, αναθέτει την φροντίδα τόσο των ίδιων όσο και των δικαιοπραξιών τους στους γονείς τους μέσω του θεσμού της γονικής μέριμνας. Με το νέο νομοσχέδιο και οι δύο γονείς θα ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα καθώς μέχρι σήμερα την ασκούσε ο γονέας που είχε την επιμέλεια.

Κακή γονική μέριμνα: Στο νομοσχέδιο θεσμοθετούνται «κανόνες» άσκησης κακής γονικής μέριμνας. Για παράδειγμα, άσκηση κακής γονικής μέριμνας θα θεωρείται, μεταξύ άλλων, «η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του».

Διαμεσολάβηση: Με το νέο νομοσχέδιο οι σύζυγοι θα έχουν τη δυνατότητα εξωδικαστικά, μέσω της διαμεσολάβησης να διευθετήσουν τις οικογενειακές διαφορές τους.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider