Κορονοϊός: Δύο test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Δύο test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί
Υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον τουρισμό με ένα self test και ένα rapid test εβδομαδιαίως. Εντός των επόμενων ωρών οι διευκρινήσεις για το «ποιους θα επιβαρύνει το κόστος».

Τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, για τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία self test και rapid test κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Υποχρεωτικά self test και rapid test εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, εφαρμόζεται η εισήγηση της ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για υποχρεωτική διενέργεια ενός self test και ενός rapid test την εβδομάδα για τους όλους ανεμβολίαστους εργαζομένους στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση.

Το μέτρο, το οποίο ισχύει από την προηγούμενη εβδομάδα για τα έξι νησιά που προβληματίζουν επιδημιολογικά, επεκτείνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προαναγγέλθηκαν σαρωτικοί έλεγχοι από την Δευτέρα στις επιχειρήσεις με στόχο την πιστή τήρηση των μέτρων που ισχύουν.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι διευκρινήσεις για το ποιους θα επιβαρύνει το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 44% πιο μεταδοτική από τη «Άλφα» τόνισε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλλου, ενώ ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, τονίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση, αν και τα επιδημιολογικά ποσοστά παραμένουν υψηλά.

Για τα μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι, όπως ανακοίνωσε, «θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις». Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως τα δεδομένα στη Μύκονο δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει και να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Δείτε εδώ την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Ποιες περιοχές έγιναν «πορτοκαλί»

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων (εκτός του δήμου Γαύδου).

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 ανεβαίνουν οι δήμοι: Ζακύνθου, Λέρου, βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, νότιας Κέρκυρας, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Αντιπάρου, Σερίφου, Κω, Σίφνου, Μήλου, Ρόδου.

Στο «κίτρινο» επίπεδο 2 ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες: Έβρου (πλην δήμου Σαμοθράκης), Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας (εκτός δήμου Ελαφονήσου), Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας, Ημαθίας, Κάλυμνος, Λειψοί, Παξοί, Κίμωλος, Αίγινα, Πόρος, Αλόννησος, Σκόπελος

Τέλος, ο δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής επιτήρησης

Β. Παπαευαγγέλου: Σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων

Σημαντική καταγράφεται η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική είναι ωστόσο και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2568 κρούσματα.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Αλφα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ - και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.604 νέα κρούσματα, 5 νεκρούς και 126 διασωληνωμένους από την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 2.604 νέα κρούσματα - 5 νέοι θάνατοι- 126 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές έγιναν «πορτοκαλί» στο χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης

Υποχρεωτικά self test και rapid test εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider