Στις 22 Αυγούστου περίπου 6.000 στρατιώτες των ΗΠΑ βοηθούσαν το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, τους Αμερικανούς πολίτες και όσους Αφγανούς επιδείκνυαν την Ειδική Βίζα (SIV) να φύγουν από το Αφγανιστάν. Οι SIVs είναι ένα ειδικό πρόγραμμα για την προστασία των Αφγανών που ρίσκαραν τη ζωή τους εργαζόμενοι για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ην. Βασίλειο πραγματοποιούν επίσης προσπάθειες εκκένωσης για τους ομοεθνείς τους και κάποιους Αφγανούς.
Ο ρυθμός της εκκένωσης είναι μέχρι στιγμής πολύ αργός. Λαμβάνει χώρα εν μέσω χάους στην Καμπούλ, όπου τα πλήθη αντιμετωπίζουν τη βία μελών των Ταλιμπάν και των αμερικανικών δυνάμεων και φτάνουν σε σημεία όπου είναι αδύνατο να περάσουν.
Ο Shaharzad Akbar, ο οποίος ηγείται της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν χαρακτηρίζει την κατάσταση «η μία αποτυχία μετά την άλλη».
Ως ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στον βίαιο εκτοπισμό και τους πρόσφυγες, η Tazreena Sajjad βλέπει ότι αυτό το τρομακτικό σκηνικό θα ξετυλιχθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της μακροχρόνιας κρίσης εκτοπισμού που βιώνει το Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει σε άρθρο της στο Quartz, αυτό περιλαμβάνει την άνιση κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στον ανεπτυγμένο κόσμο και τις χώρες σε οικονομική δυσπραγία.
Παραθέτει έναν πίνακα με τις 25 χώρες που υποδέχτηκαν τους περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες το 2020 με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έβδομη θέση. Τα στοιχεία είναι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο αμερικανικός νόμος περί μετανάστευσης του 1980 τυποποίησε τη διαδικασία για την υποδοχή προσφύγων. Ωστόσο, τα τελευταία 40 χρόνια, τα ποσοστά υποδοχής προσφύγων στις ΗΠΑ έχουν συρρικνωθεί σημαντικά -από 200.000 που εισήλθαν το 1980, σε λιγότερους από 50.000 το 2019. Τα τελευταία 20 χρόνια οικ ΗΠΑ έχουν υποδεχτεί περισσότερους από 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες -περίπου 1000 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Αλλά την περίοδο 2020-2021, μόλις 11.800 πρόσφυγες από όλο τον κόσμο εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και μόλις 495 από αυτούς ήταν Αφγανοί με ειδική βίζα.
Για δεκαετίες, οι Αφγανοί μετανάστευαν επίσης στην Ευρώπη. Την περίοδο 2015-2016, 300.000 εξ αυτών αφίχθησαν στην ήπειρο. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο γκρουπ προσφύγων και αιτούντων άσυλο μετά τους Σύρους. Ο αφγανικός πληθυσμός στην Ευρώπη παραμένει μικρός και άνισα κατανεμημένος. Μέχρι την κατάληψη της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, πολλοί Αφγανοί ήταν αντιμέτωποι με απέλαση. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους και ακολουθούν Αυστρία, η Γαλλία και η Σουηδία.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, περίπου 7.000 Αφγανοί έλαβαν, προσωρινή ή μόνιμη άδεια διαμονής στην ΕΕ. Κατανεμήθηκαν κυρίως μεταξύ της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.