Ισχυρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από πληθώρα καλλιτεχνών και ακτιβιστών έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός νέου νόμου, ο οποίος σύμφωνα με την ηγεσία της γειτονικής χώρας θα συμβάλει στην «καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης, της πρόκλησης και της αυτοδικίας στο διαδίκτυο».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η τουρκική κυβέρνηση και το γραφείο επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, από κοινού με τον κρατικό φορέα λογοκρισίας RTÜK σχεδιάζουν ήδη το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τους παραβάτες θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, στόχος του Ερντογάν είναι η «παραπληροφόρηση» στο διαδίκτυο, ωστόσο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο του «κυνηγιού μαγισσών» από τον Τούρκο πρόεδρο, με απώτερο σκοπό τον πλήρη έλεγχο όσων αναπαράγονται στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο της DW, κατά τη διάρκεια της σχεδόν εικοσαετούς θητείας του ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τις περισσότερες εφημερίδες, αλλά και τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το Twitter, το Facebook και το YouTube να αποτελούν καταφύγιο για όσους ασκούν κριτική στον Ερντογάν ή επιθυμούν να εκφράσουν μία διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη.
Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επαναφοράς των κανόνων στις δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αντιπολίτευση της χώρας νιώθει πως έχει μπει εκ νέου στο στόχαστρο του Ερντογάν, θεωρώντας δεδομένα τα κύματα συλλήψεων αντιφρονούντων σε περίπτωση που ο νέος νόμος ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ.
«Πολλοί άνθρωποι, αλλά και θεσμικά όργανα, στοχοποιούνται μέσω πλαστών λογαριασμών ή παραπλανητικών στοιχείων ταυτότητας. Επιπλέον, η γλώσσα που χρησιμοποιείται υπονομεύει την ειρηνική συμβίωση και την κοινωνική ειρήνη. Για αυτό θέλουμε να θεσπίσουμε μία νομοθεσία με κριτήρια σεβασμού στη δημοκρατία, την ελευθερία και το δίκαιο», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο Νατζί Μποστάντζι, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Οι παραπάνω ισχυρισμοί, όμως, δεν φαίνονται να πείθουν στελέχη της αντιπολίτευσης, τα οποία διαπιστώνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να «επιτεθεί στην κοινωνική ειρήνη και όχι να την αποκαταστήσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.